Til hovedinnhold

Gresskar: Slik bruker du de ulike gresskarsortene

11. oktober 2019Guider
FRISK FARGE: Gresskar kan blant annet bakes i ovnen og serveres med hummus og spicy kikerter. Oppskriften til Lise Finckenhagen finner du her. Foto: Sara Johannessen / VG
FRISK FARGE: Gresskar kan blant annet bakes i ovnen og serveres med hummus og spicy kikerter. Oppskriften til Lise Finckenhagen finner du her. Foto: Sara Johannessen / VG
Maren Rostad Wilberg
Maren Rostad Wilberg

Kokebokforfatter og matblogger Aicha Bouhlou elsker gresskar, og synes det passer til alt.

I oktober er det Halloween, noe mange forbinder med knalloransje gresskar. Men gresskaret kan brukes til mye mer enn bare spøk og spenning. Det mener også matblogger Aicha Bouhlou. I kokeboken «Litt kjøtt, mer fisk, mest grønt» deler Bouhlou en rekke oppskrifter basert på grønnsaker. Hun beskriver seg selv som fleksitarianer.

GLAD I GRØNT: Matblogger Aicha Bouhlou beskriver seg selv om
fleksitarianer, og veldig glad i grønnsaker. Foto: Odd E. Nerbø
GLAD I GRØNT: Matblogger Aicha Bouhlou beskriver seg selv om fleksitarianer, og veldig glad i grønnsaker. Foto: Odd E. Nerbø

– Jeg kommer nok aldri til å bli veganer, men jeg har alltid vært opptatt av å spise masse grønn mat. Det er fordi jeg liker det, ikke fordi jeg må. Og jeg har oppdaget at det er veldig mange flere enn meg som vil spise mer grønt.

En av favorittråvarene til Bouhlou er nettopp gresskar.

– Det er flere gresskartyper, noen er kun «prydgresskar» og egner seg ikke til matlaging. De selges vanligvis i blomsterbutikker, så man kan være trygg på at når man kjøper gresskar i en matvarebutikk så er den spiselig, forteller hun Godt.

Passer til det meste

Mange har kanskje en oppfatning av at gresskaret er litt smakløst, men ifølge Bouhlou er grønnsaken den perfekte råvare, fordi den passer til alt, og kan erstatte det meste.

– Alle gresskar får en sødmefylt sak når de varmebehandles. De er ikke spesielle i smaken, og passer derfor godt når de mikses med andre smaker. I supper, gryter eller krydret kan man få gresskaret til å skinne, sier kokebokforfatteren, og legger til at spesielt syrlige smaker er gode å mikse med gresskaret.

Bruker hun gresskar i en gryte tilsetter hun gjerne curry, hvitløk og ingefær. Hun lager også hummus med gresskar:

– Hummus med gresskar er veldig godt, den blir fyldig og sødmefylt, og ekstra god med en dæsj sitron i. Gresskaret kan håndtere hva som helst av smaker, og tar smaker godt til seg.

Bruk opp Halloween-kjøttet

Mens mange nordmenn først og fremst tenker på den amerikanske Halloween-tradisjonen når de ser gresskar, er Bouhlou, som opprinnelig kommer fra Marokko, vokst opp med at gresskaret er en viktig del av kostholdet.

– Min mor kokte alltid opp en grøt med couscous, melk og gresskar. En slags deilig, søt melkesuppe som vi fikk til kveldsmat iblant.

– Ofte ble gresskaret krydret med ingefær og harissa, det er fullt med vitaminer, og veldig kalorifattig.

Selv bruker hun gresskar som et alternativ til både potet og kjøtt, samt i bakverk.

– Kast for all del ikke maten i gresskaret du skal bruke som Halloween-pynt. Ikke bare kan det brukes i vanlige middagsretter, du kan også putte gresskarkjøttet i brød, i muffinsdeigen, gulrotkaken og så videre. Det gjør baksten saftig og deilig. Det kan fint fryses ned, og tas opp igjen senere.

Det finnes flere typer gresskar - Bouhlou gir oss en kjapp innføring:

Hokkaido:

Mitt favorittgresskar. Det kan stekes helt med skallet på, skallet blir nemlig mykt og godt når det varmes. Hokkaido har en ekstra god og nøttaktig, søt smak. Føles litt som et luksusgresskar.

Flaskegresskar/butternut

Dette gresskaret får du i butikken også når det ikke er Halloween, og spesielt de som vil spise mer grønt spiser mye av dette gresskaret. Man kan blant annet steke det og fylle det med bønner eller soppstuing, eller bruke det i bakst.

Flaskegresskar og Hokkaido får du stort sett hele året. De andre får du vanligvis i oktober.

Halloween-gresskar:

Mest vanlige i oktober, de blir vanligvis brukt til dekorasjon, men ikke kast gresskarkjøttet du tar ut.

Muskat-gresskar:

– Denne bruker jeg ikke så mye. men jeg bruker alle typer gresskar på samme måte, og smaker meg frem. Ligner litt på Halloween-gresskar.

Grey-gresskar og Tiger cross- gresskar:

Disse bruker ikke jeg så mye, men de fleste gresskar kan anvendes på omtrent samme måte, avslutter Aicha.

Får du lyst til å lage noe godt med gresskar nå? Her har du noen gode oppskrifter:

Publisert: 11.10.2019 kl. 15:48
Oppdatert: 12.10.2020 kl. 15:17


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?