Wenche Andersens tips for å lykkes med påskens lammelår

28. mars 2018Guider
PÅSKEMIDDAG: Helstekt lammelår er lett å lykkes med hvis du bruker steketermometer. Pass på å ikke stikke termometeret i benet hvis du steker med ben. Foto: Sara Johannessen / VG
PÅSKEMIDDAG: Helstekt lammelår er lett å lykkes med hvis du bruker steketermometer. Pass på å ikke stikke termometeret i benet hvis du steker med ben. Foto: Sara Johannessen / VG

Ta ut lammelåret fra kjøleskapet til frokost, og la kjøttet hvile etter steking. 

For mange er helstekt lammelår påskens kulinariske høydepunkt - enten du går for den klassiske varianten med hvitløk og rosmarin eller en som er fylt med urter og sennep.

«God morgen, Norge»-kokk Wenche Andersen foretrekker at lammekjøttet er rosastekt og steker det helst over lengre tid på lav temperatur.

TV-KOKK: Wenche Andersen er et kjent fjes fra fjernsynskjøkkenet. Foto: Line Møller/VG
TV-KOKK: Wenche Andersen er et kjent fjes fra fjernsynskjøkkenet. Foto: Line Møller/VG

– Ved å steke lammelåret på 125 grader får du saftigere kjøtt. Vil du la det stå i ovnen lenge, kan du steke det på 100 grader, sier kokken til Godt.

Når det kommer til hvor mange timer lammelåret trenger i ovnen, er det størrelsen, vekten og tykkelsen på steken som avgjør steketiden.

Noen steker lammelåret med ben, men utbening i forkant av steking gjør det enklere å skjære opp påskelammet i skiver ved servering.

La kjøttet hvile

Ved tilberedning av lammelår anbefaler Andersen å bruke et steketermometer for et vellykket resultat.

– Stek lammelår på 100-125 grader i ovnen til termometeret viser 70-72 grader - da får du det rosastekt, sier hun.

Se oversikt over de ulike kjernetemperaturene lengre ned i saken!

Det er heller ingen hast med å skjære opp kjøttet når det er ferdigstekt. Det er nemlig en fordel om kjøttet får stå og hvile før det serveres, slik at den gode kjøttsaften som sirkulerer rundt i kjøttet får satt seg.

– Det er synd om saften renner ut! Det gjør ingenting om lammelåret er ferdig en time før servering. Ta den ut av stekeovnen, pakk det inn i litt aluminiumfolie og deretter et frottéhåndkle. Det blir bare bedre og bedre av å stå litt, sier fjernsynskokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSISK: Lag grove ruter og fyll opp med hvitløk og rosmarin. Foto: Magnar Kirknes/VG
KLASSISK: Lag grove ruter og fyll opp med hvitløk og rosmarin. Foto: Magnar Kirknes/VG

Temperert før steking

En annen ting den rutinerte kokken mener er viktig, er å ta ut lammelåret fra kjøleskapet allerede ved frokosten. Dette er for at lammelåret skal rekke å bli temperert før steking.

– Det er lurt å la lammelåret ligge på kjøkkenbenken et par timer - det blir ikke dårlig av det - og da får det ikke varmesjokk, tipser Andersen.

Skal du ta opp lammelår fra fryseren, bør det tines langsomt i kjøleskapet 1-2 dager før tilberedning. Da unngår du at iskrystallene sprenger cellene i kjøttet, og tar med seg kjøttsaften som gjør at lammelåret fort blir tørt.

Kjernetemperaturer for lammelår

Det er forskjellige preferanser og en smakssak hvordan en ønsker lammelåret stekt. Fra medium til godt stekt - her får du oversikten over hvilke temperaturer du skal følge med på steketermometeret. Husk også at kjøttet ettersteker noe under hvilingen.

Medium: 65 grader

Medium pluss: 70 grader

Gjennomstekt: 75 grader

Over 80 grader blir kjøttet tørt og seig.

Kilde: Matprat.no

Wenches saus til lammelår

Til påskelammet serverer «God morgen, Norge»-Wenche en enkel og god saus laget på få ingredienser (til 6-8 personer):

2 ss brunt sukker

3 ss bringebær- eller sherryeddik

Ca. 6 dl lammekraft eller sjy fra lammesteken

3 dl rømme eller crème fraîche.

Smelt brunt sukker (det skal bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke en til halvannen time. Smak til sausen med salt og pepper.

Er sausen for tynn kan den jevnes ut med litt maisenna rørt ut i litt kaldt vann.

Tips: Har du ikke kraft, kan du dele opp løk og gulrot i biter og ha det sammen med urter og litt vann i formen sammen med lammelåret. Da får du en base til sausen.

Publisert: 28.03.2018 kl. 11:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?