Slik avrimer du fryseren din

8. oktober 2018Guider
KJENT SYN: Det er nok mange som har frysere som ser ut som dette. Vi gir deg tipsene for hvordan du kan - og hvorfor du bør - avrime fryseren din. Foto: Shutterstock
KJENT SYN: Det er nok mange som har frysere som ser ut som dette. Vi gir deg tipsene for hvordan du kan - og hvorfor du bør - avrime fryseren din. Foto: Shutterstock

Den kjedelige jobben kan faktisk redde fryseren.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du bør stable kjøleskapet for at maten skal holde seg best mulig, og gitt deg tips om hvilke steder en ofte glemmer å vaske på kjøkkenet. Nå skal vi bevege oss til avriming av fryseren.

Det er nemlig viktig å avrime fryseren med jevne mellomrom. Konsekvensene av å ikke gjøre det kan blant annet være at maten din blir ødelagt, og i verste fall risikerer du å ødelegge hele fryseren.

Derfor kan den bli ødelagt

Magnar Oddane i Scandomestic forklarer at rim i fryseren isolerer, som gjør at det kreves ekstra energi for å holde temperaturen på innsiden lav.

– Det vil si at motoren går mye mer enn nødvendig for å fryse ned produktene du har i fryseren, den bruker mye strøm og det vil forkorte levetiden på fryseren, sier han.

Slik gjør du det

Det første tipset når du skal begi deg ut på avrimingen er å sørge for at du har et kaldt miljø du kan oppbevare maten i mens du holder på med avrimingen.

Et godt råd er å gjøre det nå på vinteren, og det kan være lurt å vente til kulda har satt seg og det er minusgrader ute.

Deretter er det bare å trekke ut kontakten, og åpne døren.

Som regel er det en sak nederst på fryseren som du kan ta ut, slik at vannet renner ut i et lavt kar eller lignende, sier Oddane.

Så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Oddane advarer mot å bruke skarpe gjenstander for å skrape bort rimen, da det kan skade innredningen og ikke minst kjøleelementet.

Så ofte må du gjøre det

Dersom du er usikker på hvor ofte du bør avrime fryseren din bør du sjekke med produsenten. Miele forklarer at fryseren bør avrimes så ofte som beskrevet i brukerveiledningen, eller når det blir synlige isdannelser på bakvegg og når det sannsynligvis også blir problematisk å betjene skuffer.

Elin Axelsson i Samsung forteller at hva slags mat du oppbevarer, og hvor ofte du åpner og lukker fryseren, også har noe å si for hvor ofte du må avrime den.

Det mange ikke tenker på er at om man har mat som inneholder mye væske så vil dette påvirke temperaturforandringer. En god tommelfingerregel er å alltid avfroste når man ser et tydelig frostlag, sier Axelsson.

Vanlig med automatisk avfrosting

De fleste produsentene tilbyr nå frysere med automatisk, kontinuerlig avfrosting. Axelsson forteller at dette gjør at kundene slipper å tenke på hvilke matvarer man har der, og når man skal avrime den. Som følge av dette har Samsung valgt å utelukkende satse på selvavfrostende frysere.

Men det betyr derimot ikke at du aldri trenger å vedlikeholde den. Uavhengig av om du avrimer selv eller ikke - fryseren må også vaskes. Manuell avriming er dermed en perfekt anledning til en god rengjøring.

Her er det lurt å unngå sterke vaskemidler og slipemidler, samt grove rengjøringsgjenstander. Det anbefales å bruke en myk klut eller en svamp, med varmt vann og mildt vaskemiddel. Husk å la fryseren tørke ordentlig innvendig før du starter den igjen.

Få fortgang i prosessen

Er du utålmodig? Å avrime fryseren kan ta lang tid. Mens noen fryserprodusenter sier at du kan benytte hårføner for å fremskynde prosessen, mener andre at det kan skade kjøleelementene.

For å være på den sikre siden kan du heller følge et tryggere tips: Sett inn en kasserolle med varmt vann og lukk fryserdøren. Slik kan du fremskynde prosessen på en tryggere måte. Det kan dessuten være lurt å dekke gulvet rundt med håndklær.

Publisert: 08.10.2018 kl. 15:16
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?