Her er godteri-tipsene for en vellykket Halloween

SKREMMENDE GODT: Velg med omhu når du kjøper Halloween-godteri til helgen. Og pass på at du har nok! Foto: NTB Scanpix.
SKREMMENDE GODT: Velg med omhu når du kjøper Halloween-godteri til helgen. Og pass på at du har nok! Foto: NTB Scanpix.
Paal-Erik Nygård
Paal-Erik Nygård

Unngå å skuffe nabobarna - eller bli utsatt for skumle knep i Halloween-helgen ved å kjøpe inn riktig godteri. Her er tips hvilket godteri du skal kjøpe, og nyttige regler for hva og hvor mye du bør gi bort.

De siste årene har nordmenn omfavnet amerikanernes Halloween-feiring for fullt. Den offisielle Halloween-dagen er 31. oktober.

Snart kan du altså forvente å se utkledde barn og voksne rundt i nabolaget på jakt etter godteri. Dermed kan det være lurt å ha snopet klart når det banker på døren og barna truer med «knask eller knep».

Men hva skal du dele ut, og ikke minst hvor mye? Godt har snakket med Halloween-ekspert, matblogger og caterer - amerikanske Megan Guertner, samt småbarnsmamma og MinMote-sjef Martine Lunder, som begge har noen enkle godteriregler for en vellykket feiring.

Innpakket godteri er både mer hygienisk og mindre grisete, og flere norske butikkkjeder tilbyr godt spesiallaget for Halloween.Kjøper man innpakkede søtsaker i større poser vil prisen ofte være lavere. Dette godteriet har som regel lang holdbarhet, du slipper unødvendig søl og barna vil elske det!

- Det typiske i USA er emballert godteri som deles ut fra en stor bolle. Her finnes det mange varianter i form av sjokolader, karameller og sukkertøy, så når du handler bør du tenke på variasjon. Barn har ulike preferanser, det kan derfor være greit å ha litt forskjellig å tilby, tipser Guertner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMÅTT ER GODT: Små utgaver av Snickers, Twix, Mars og Bounty er en sikker vinner og finnes i flere butikkjeder. Foto: Paal Nygård
SMÅTT ER GODT: Små utgaver av Snickers, Twix, Mars og Bounty er en sikker vinner og finnes i flere butikkjeder. Foto: Paal Nygård

- Dumlekarameller

- Tyggispakker

- Dumle orginale lollipop (10 pk.)

- Kjærlighet på pinne

- ROX-FOX-NOX-karameller

- Smørbukk-karameller på pose

- Kinder Maxi (12 pk.)

Er du på jakt etter godteri som er spesielt rettet mot Halloween bør du ta turen til lavprisbutikker som Nille, TGR og Søstrene Grene. De byr på innpakkede søtsaker i form av blant annet huggtenner, øyne, edderkopper og mye mer.

Det kan være lett å gå i «smågodt-fella» når man skal kjøpe inn søtsaker til Halloween. Smågodt kan være vanskelig å fordele, i tillegg er det ikke særlig godt når det salte, sure og søte blandes sammen. Og så blir det fort klissete og uhygienisk når mange små hender forsyner seg fra samme bolle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKREMMENDE GODT: Flere riksdekkende kjedebutikker tilbyr godteri som er perfekt å gi bort på Halloween. Foto: Paal Nygård
SKREMMENDE GODT: Flere riksdekkende kjedebutikker tilbyr godteri som er perfekt å gi bort på Halloween. Foto: Paal Nygård

Det kan være vanskelig å begrense hvor mye godteri du bør gi ut, og hvordan det skal fordeles. Gir du barna frie tøyler blir bollen med søtsaker fort tom.

- Fyll en bolle med det emballerte godteriet du har kjøpt inn og be de besøkende plukke to til tre ting. På den måten sliper du at bollen blir tom svært fort, og barna får det godteriet de selv foretrekker, anbefaler Guertner.

Småbarnsmor Martine Lunder påpeker at Halloween skjer på kveldstid, noe som gjør det fort gjort å bli kvalm eller sukker-hyper rett før leggetid.

- Det er sjeldent hyggelig for noen. Mitt triks er å la datteren min få det hun kan tåle den kvelden, og sette resten bortgjemt i et skap eller noe, så det ikke står og frister, råder Lunder.

- Ellers mener jeg jo at det er lov å kose seg med godteri iblant, og man trenger ikke å gjøre en stor greie ut av at det er så krise å spise sukker, men heller begrense det på en naturlig måte. Man kjenner jo sitt eget barn best, og jeg vet i alle fall når min datter har fått nok.

Akkurat som at klementiner og rosiner er et legitimt innslag i juletrefestposen, kan man fint gi barna litt sunnere godis også.

- Vil man gi noe helt annet, finnes det jo også sunnere alternativer som klementiner (for eksempel tegnet med gresskaransikt på), som barn kan synes er morsomme å se på, eller eventyrkjeksen til Gjende som ikke skal være så ille, anbefaler Lunder.
- Eller så kan man rett og slett bare gi litt mindre godis!

Hva pleier du å gi ut til Halloween? Del gjerne tips i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?