Pinsa: Slik lager du den gamle «nye» pizzaen
Ja, du leste riktig, pinsa - den nye trendpizzaen.
Selv om det for øyeblikket er uaktuelt med en tur til Nord-Italia, går vi ikke av veien for en skikkelig italiensk matfristelse. Sprø bunn, luftig bunn, stor eller liten skorpe, masse smeltet ost eller topping, vi i Godt elsker alle former for pizza – inkludert en og annen frossenpizza når det kniper, og vi vet vi ikke er alene der når Grandiosa selger 25 millioner pizzaer i året.
Den siste tiden har en «ny» type pizza dukket opp i flere utenlandske medier, nemlig pinsaen. Ja, du leste riktig, pinsa – en slags hybrid mellom focaccia og pizza.
– Pinsa kommer opprinnelig fra Roma og er en forfader til pizzaen vi kjenner i dag, kan pizzaiolo Luca Zannini på Mamma Pizza i Oslo fortelle til Godt.
The Wall Street Journal skriver at pinsaen prøver å «albue» seg inn i det allerede tettpakkede pizzamarkedet i New York. New York Times matside Grubstreet rapporterer om en nyåpnet trendbar som serverer negroni og – nettopp – pinsa. Mens The Independent spør «Pinsa pizza: Hva er den trendy stilen og er den egentlig så ny?»,
– Den er ikke rund, men har en oval form. Deigen blir stekt på stein og det er mer vann og mindre gjær i deigen. Den blir lett, luftig og crispi på utsiden og myk inni, sier Zannini, som forklarer at hos dem kalles den for «pizza in pala», som direkte oversatt betyr «pizza på spade».
Les også: Slik lager du italiensk pizza hjemme
Artikkelen fortsetter under bildet
Pizzaeksperten forklarer at deigen blir laget av forskjellige meltyper, ikke bare en enkelt som i pizza, for eksempel en blanding av speltmel og rismel.
– Det skal ikke være salt i deigen, salt strøs på etter at deigen er stekt, sier han.
Pinsaen skal også «vannes» på toppen under steking. Når den rykende ferske baksten tas ut av ovnen, kan den toppes med det du selv ønsker.
– Mange av toppingene blir lagt på ferske og kalde på den varme basen. Mens lager man Margherita steker man basen først, og tar så på tomatsaus og mozzarella og steker om igjen, sier pizzaioloen, og legger til at de tradisjonelle variantene først og fremst er Margherita og Parma.
– Fordelen med pinsaen er at du får en crispi variant av pizza, som kan deles mellom mange, sier Zannini, som opprinnelig kommer fra Bologna.
Les også: Ingrediensen som gir silkemyk hummus
Men, kan vi klare å lage det selv, siden det foreløpig ikke flommer over av pinsa i Norge, lurer vi? (så vidt vi vet i hvert fall – tips oss gjerne i kommentarfeltet om du vet om bra steder). Her er i hvert fall oppskriften på Mamma Pizzas pinsa:
Oppskrift på pinsa-bunn:
650 g hvetemel
30 g rismel
20 g soyamel
500 g kladt vann (1/2 liter)
1/2 gjærklump eller 1/2 pose tørrgjær. (ev. surdeig, som vil gi enda bedre resultat)
Strøs over etter steking:
10 g havsalt (helt Maldon).
Rosmarin (om ønskelig).
Og ev. andre toppinger som parmaskinke, tomatsaus, mozzarella, osv.