Slik velger du riktig vin - hvis du ikke har peiling på vin

13. juli 2018Guider
VALGETS KVALER: Det er ikke lett å finne den rette vinen blant alle flaskene på vinmonopolet. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
VALGETS KVALER: Det er ikke lett å finne den rette vinen blant alle flaskene på vinmonopolet. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Vinanmelder og sommelier Henrik Dahl Jahnsen guider deg gjennom forvirrende hyller og prangende etiketter.

Du har invitert til middag, men har ikke peiling på hvilken vin du skal ha til maten. Faktisk, så har du ikke så mye peiling på vin i det hele tatt. Det er jo bare å velge en med fin etikett, eller? Vel, det kan gå, men sommelier og Norges beste vinkelner, Henrik Dahl Jahnsen, forklarer hvordan du enkelt velger den riktige vinen hvis du ikke vet hvor du skal starte.

Først og fremst må du finne ut hva du er ute etter. Vil du ha en lett eller kraftig vin? Rød eller hvit?

– Tenk litt på hva du liker og hva du er ute etter, så kan du spørre de som jobber på polet, sier vinekspert Jahnsen.

Har du lyst på en kraftig hvitvin kan du gjerne spørre om det, men vineksperten foreslår å ha litt mer å gå på.

– Hva slags smak er du ute etter? Søte, solmodne frukter eller mer syrlig og friskt som sitrus og grønt eple? Da vil noen områder eller land utelukkes av seg selv, forteller han.

Du kan spørre de ansatte på polet eller se på smaksskivene som står under vinen. Sistnevnte er ikke bestandig helt optimalt, ifølge Jahnsen, men funker som en slags pekepinn. Der kan du se om vinen har mye friskhet, sødme og så videre.

VINEKSPERT: Henrik Dahl Jahnsen er både vinanmelder, sommelier og ikke minst: Norgesmester i vinkelner. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG
VINEKSPERT: Henrik Dahl Jahnsen er både vinanmelder, sommelier og ikke minst: Norgesmester i vinkelner. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Ikke la deg lure av etiketten

Et annet tips sommelieren har, er at maten og vinen bør matche hverandre i intensitet, pris og kvalitet.

– Skal du spise hummer bør du kanskje kjøpe en litt bedre vin også. Med det sagt finnes det alltid unntak for reglene. Men prøv å finne en sammenheng mellom kvaliteten på maten og drikken. Det er en enkel liten regel.

Ifølge Jahnsen sier flere rapporter at mange velger vin ut fra etiketten.

– Det er risikosport, men mitt inntrykk er at etiketten kan ha litt å si, forteller han.

Produsenter og importører fokuserer mye på utseende av flasken, men skal du gå etter etiketten bør du ikke la deg lure av glitter og glam.

– Jeg føler generelt at enkle, elegante etiketter er veien å gå – less is more. Gull og glitter trekker gjerne oppmerksomheten fra andre ting. En enkel etikett som sier hva som er i flasken kan også være et bedre valg, sier vineksperten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VELG RETT: De litt skarpe, fruktige italienske rødvinene er ofte et godt valg for dem med lite peiling på vin. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
VELG RETT: De litt skarpe, fruktige italienske rødvinene er ofte et godt valg for dem med lite peiling på vin. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Nordmenns favoritt

Nordmenn generelt er glade i syrlige hvitviner, som Chablis og Sancerre. For å utvide horisonten anbefaler Jahnsen å velge det motsatte av hva du allerede vet du liker.

– Hvis du ikke kan så mye om vin er det lett å kjøpe det samme om igjen. Et av de beste tipsene er derfor kanskje å prøve og tenke på hva du vanligvis kjøper, og så kjøpe noe helt motsatt, men fortsatt i samme stil, anbefaler han.

De litt skarpe, fruktige italienske rødvinene er ofte en vinner for de med lite peiling på vin. Franske er for dem med litt mer kunnskap, og de spanske er ofte en mellomting. Og om du tror at vinen vil falle mer i smak jo dyrere den er, tar du gjerne feil.

– De dyrere og mer fancy vinene krever ofte mer tilvenning for å like den. Hvis du vanligvis drikker vin til 130 kroner, er det ikke nødvendigvis at du blir tre ganger så imponert av å drikke en vin til 400 kroner, forteller Jahnsen.

Smilevin

Et enkelt og ukomplisert syn er at dersom du smiler og kjenner det er godt å drikke, så liker du vinen.

– Det er litt romantisk kanskje, men hvis du blir glad er det en vin du liker. Det kalles «smilevin», du smiler når du smaker den, forteller sommelieren.

Det enkleste er nok likevel å merke seg vinene du ikke liker.

– Du merker kanskje bedre om det er noe du ikke liker ved vinen. Om du får en behagelig munnfølelse og har lyst på en smak til – da funker den. Hvis du ikke liker den, derimot, merker du det fort.

Mer vin

Vil du lese mer om vin kan du se vinekspert Edvard Skramstad sine tips til miljøsmarte viner, eller lese om sommerens vintrender. Du kan også lese om vintips til grillmaten, eller vin som passer godt til et av sommerens beste bær, nemlig bringebær.

Publisert: 13.07.2018 kl. 14:05
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?