Til hovedinnhold

Slik lager du «blomsterfocaccia»

VAKKERT: Men også smakfullt. Denne blomsterfocacciaen med paprika, oliven og sukkererter er laget av matblogger og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk
VAKKERT: Men også smakfullt. Denne blomsterfocacciaen med paprika, oliven og sukkererter er laget av matblogger og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Finurlig dekorerte focacciaer dukker stadig opp i Instagram-feeden for tiden. Her får du pyntetipsene fra en av dem som startet trenden.


For noen uker siden skrev vi om seks elleville bakekontoer på Instagram, og blant dem var @blondieandrye. Hun lager fantastiske bakekreasjoner, deriblant fougasse og andre bakverk med blomsterdekorasjoner av grønnsaker.

Flere har fått øynene opp for den kreative og finurlige måten å lage brød på, og særlig focaccia har vist seg å være et godt lerret for de spiselige dekorasjonene.

Her i Norge har blant annet matblogger og kokebokforfatter Helle Valebrokk postet sin versjon på Instagrammen @helleskitchen med blant annet sukkererter, oliven og paprika. Hun forteller til Godt at hun fant inspirasjonen både på Pinterest, Instagram og på en sak på nettet.

– Jeg er 100 prosent sikker på at disse brødene er et resultat av corona-tiden. Jeg ville aldri lagt ned så mye tid på å pynte et brød hadde det ikke vært fordi man plutselig har mer tid for hånden. Men fint blir det! Og det viktigste: Brødet skal smake godt, så det er viktig å velge ingredienser til pynt som er spiselig og går godt sammen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FERDIG STEKT: Velg fargerike grønnsaker, og unngå å steke på for høy varme, tipser matblogger Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk
FERDIG STEKT: Velg fargerike grønnsaker, og unngå å steke på for høy varme, tipser matblogger Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Av ingredienser som funker bra, tipser Valebrokk om paprika i forskjellige farger, urter som rosmarin, salvie, oregano og timian, sorte og grønne oliven, sukkererter, og små faste tomater - så lenge du har snittflaten opp for å unngå at brødet blir soggy.

Varmen må ikke være for høy når du skal steke focacciaen, maks 180-200 grader. Dropp olje på pynten, siden dette kan brenne seg.

– Holder du denne temperaturen bør brødet klare seg uten at pynten blir brent. Du kan eventuelt legge folie eller bakepapir over underveis i stekingen for å skåne pynten, forteller bloggeren.

Siden focacciadeigen hever mens du jobber med den, er det viktig at du jobber «fort som satan». Derfor kan det være smart å ha en plan før du starter, og øv gjerne på en fjøl før du starter.

– Press ned ingrediensene så godt du kan. Mange vil sprette opp igjen. Jeg anbefaler å trykke fingerhull i deigen for å bremse hevingen litt, så helle over olivenolje slik man pleier med focaccia, salte med flaksalt og så pynte fort.

Hun fortsetter:

– Vær kreativ. Gå i butikken og se i grønnsaksdisken etter fine farger. Ikke kopier andre, men finn ditt utrykk. Det blir alltid et mye bedre resultat.

Vincent «Van Dough»

Bakeren Teri Culletto står bak Instagram-kontoen @vineyardbaker. Hun postet denne Van Gogh-inspirerte focacciaen for åtte måneder siden, og skriver i posten at den er dekorert med blant annet kalamataoliven, friske urter, paprika, kapers og tomater. Hun ble skrevet om i artikkelen Valebrokk ble inspirert av.

Til Godt skriver hun at hun har laget kunstneriske focacciaer til familien i cirka fem år, men at hun begynte å lage dem offentlig for to år siden i forbindelse med at hun jobbet med voksenopplæring der deltakerne skulle lære å lage hjerteformede focacciaer med ferske grønnsaker, urter, frø og krydre.

Etter en tur på the Museum of Fine Arts i Boston, ble hun inspirert av Van Goghs maleri «Solsikker», og lagde dermed en «Van Dough»-focaccia («dough» er det engelske ordet for «deig», journ. anm.).

– Frisk, fargerik paprika, cherrytomater, vårløk, gressløk og andre farger og smaker samlet seg i et floralt kunstmønster, som et maleri. Selv om det smakte nydelig, hadde det mer betydning for meg som et kunstverk. Dette ble mitt nye favorittbrød å lage, sett bort fra standard surdeig og søte brød, forteller hun.

Hun fortsetter:

– Solsikke-Van Dough-en er fortsatt min personlige favoritt. Jeg lurer på om Vincent Van Gogh hadde satt pris på den.

Teri Cullettos blomsterfocaccia-tips:

– Jeg anbefaler å bruke friske rå grønnsaker og urter, med unntak av sopp, aubergine og squash siden de inneholder såpass mye vann at de må sauteres først.

– Det handler om farger, former og smaksbalanse. Paprika, løk, hvitløk og cherrytomater har friske farger og smaker etter steking.

– Tørk cherrytomater med litt papir etter å ha delt dem opp for å redusere dammer på focacciaen.

– Hvor tynt eller tykt du kutter påvirker hvor mye ingrediensene karamelliseres under steking.

– Det er en god idé å legge urtene i litt vann med sitronsaft oppi før du legger dem på focacciaen, slik at de holder seg grønne. Trykker du dem litt ned i deigen, blir de også litt beskyttet og holdes samtidig på plass.

– Harde rotgrønnsaker, som gulrot, er utfordrende da de må kuttes veldig tynt, og ofte trenger en komplimentærsmak som fennikel eller dill.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?