Slik lager du «blomsterfocaccia»
Finurlig dekorerte focacciaer dukker stadig opp i Instagram-feeden for tiden. Her får du pyntetipsene fra en av dem som startet trenden.
For noen uker siden skrev vi om seks elleville bakekontoer på Instagram, og blant dem var @blondieandrye. Hun lager fantastiske bakekreasjoner, deriblant fougasse og andre bakverk med blomsterdekorasjoner av grønnsaker.
Flere har fått øynene opp for den kreative og finurlige måten å lage brød på, og særlig focaccia har vist seg å være et godt lerret for de spiselige dekorasjonene.
Sjekk også: Her finner du oppskrift på focaccia med fetaost
Her i Norge har blant annet matblogger og kokebokforfatter Helle Valebrokk postet sin versjon på Instagrammen @helleskitchen med blant annet sukkererter, oliven og paprika. Hun forteller til Godt at hun fant inspirasjonen både på Pinterest, Instagram og på en sak på nettet.
– Jeg er 100 prosent sikker på at disse brødene er et resultat av corona-tiden. Jeg ville aldri lagt ned så mye tid på å pynte et brød hadde det ikke vært fordi man plutselig har mer tid for hånden. Men fint blir det! Og det viktigste: Brødet skal smake godt, så det er viktig å velge ingredienser til pynt som er spiselig og går godt sammen, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Av ingredienser som funker bra, tipser Valebrokk om paprika i forskjellige farger, urter som rosmarin, salvie, oregano og timian, sorte og grønne oliven, sukkererter, og små faste tomater - så lenge du har snittflaten opp for å unngå at brødet blir soggy.
Varmen må ikke være for høy når du skal steke focacciaen, maks 180-200 grader. Dropp olje på pynten, siden dette kan brenne seg.
– Holder du denne temperaturen bør brødet klare seg uten at pynten blir brent. Du kan eventuelt legge folie eller bakepapir over underveis i stekingen for å skåne pynten, forteller bloggeren.
Siden focacciadeigen hever mens du jobber med den, er det viktig at du jobber «fort som satan». Derfor kan det være smart å ha en plan før du starter, og øv gjerne på en fjøl før du starter.
– Press ned ingrediensene så godt du kan. Mange vil sprette opp igjen. Jeg anbefaler å trykke fingerhull i deigen for å bremse hevingen litt, så helle over olivenolje slik man pleier med focaccia, salte med flaksalt og så pynte fort.
Hun fortsetter:
– Vær kreativ. Gå i butikken og se i grønnsaksdisken etter fine farger. Ikke kopier andre, men finn ditt utrykk. Det blir alltid et mye bedre resultat.
Vincent «Van Dough»
Bakeren Teri Culletto står bak Instagram-kontoen @vineyardbaker. Hun postet denne Van Gogh-inspirerte focacciaen for åtte måneder siden, og skriver i posten at den er dekorert med blant annet kalamataoliven, friske urter, paprika, kapers og tomater. Hun ble skrevet om i artikkelen Valebrokk ble inspirert av.
Til Godt skriver hun at hun har laget kunstneriske focacciaer til familien i cirka fem år, men at hun begynte å lage dem offentlig for to år siden i forbindelse med at hun jobbet med voksenopplæring der deltakerne skulle lære å lage hjerteformede focacciaer med ferske grønnsaker, urter, frø og krydre.
Etter en tur på the Museum of Fine Arts i Boston, ble hun inspirert av Van Goghs maleri «Solsikker», og lagde dermed en «Van Dough»-focaccia («dough» er det engelske ordet for «deig», journ. anm.).
– Frisk, fargerik paprika, cherrytomater, vårløk, gressløk og andre farger og smaker samlet seg i et floralt kunstmønster, som et maleri. Selv om det smakte nydelig, hadde det mer betydning for meg som et kunstverk. Dette ble mitt nye favorittbrød å lage, sett bort fra standard surdeig og søte brød, forteller hun.
Hun fortsetter:
– Solsikke-Van Dough-en er fortsatt min personlige favoritt. Jeg lurer på om Vincent Van Gogh hadde satt pris på den.
Teri Cullettos blomsterfocaccia-tips:
– Jeg anbefaler å bruke friske rå grønnsaker og urter, med unntak av sopp, aubergine og squash siden de inneholder såpass mye vann at de må sauteres først.
– Det handler om farger, former og smaksbalanse. Paprika, løk, hvitløk og cherrytomater har friske farger og smaker etter steking.
– Tørk cherrytomater med litt papir etter å ha delt dem opp for å redusere dammer på focacciaen.
– Hvor tynt eller tykt du kutter påvirker hvor mye ingrediensene karamelliseres under steking.
– Det er en god idé å legge urtene i litt vann med sitronsaft oppi før du legger dem på focacciaen, slik at de holder seg grønne. Trykker du dem litt ned i deigen, blir de også litt beskyttet og holdes samtidig på plass.
– Harde rotgrønnsaker, som gulrot, er utfordrende da de må kuttes veldig tynt, og ofte trenger en komplimentærsmak som fennikel eller dill.
Publisert: 23.04.2020 kl. 15:29
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 10:48
Lag deg en gratis konto