Slik lager du «blomsterfocaccia»

23. april 2020Guider
VAKKERT: Men også smakfullt. Denne blomsterfocacciaen med paprika, oliven og sukkererter er laget av matblogger og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk
VAKKERT: Men også smakfullt. Denne blomsterfocacciaen med paprika, oliven og sukkererter er laget av matblogger og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Finurlig dekorerte focacciaer dukker stadig opp i Instagram-feeden for tiden. Her får du pyntetipsene fra en av dem som startet trenden.

For noen uker siden skrev vi om seks elleville bakekontoer på Instagram, og blant dem var @blondieandrye. Hun lager fantastiske bakekreasjoner, deriblant fougasse og andre bakverk med blomsterdekorasjoner av grønnsaker.

Flere har fått øynene opp for den kreative og finurlige måten å lage brød på, og særlig focaccia har vist seg å være et godt lerret for de spiselige dekorasjonene.

Her i Norge har blant annet matblogger og kokebokforfatter Helle Valebrokk postet sin versjon på Instagrammen @helleskitchen med blant annet sukkererter, oliven og paprika. Hun forteller til Godt at hun fant inspirasjonen både på Pinterest, Instagram og på en sak på nettet.

– Jeg er 100 prosent sikker på at disse brødene er et resultat av corona-tiden. Jeg ville aldri lagt ned så mye tid på å pynte et brød hadde det ikke vært fordi man plutselig har mer tid for hånden. Men fint blir det! Og det viktigste: Brødet skal smake godt, så det er viktig å velge ingredienser til pynt som er spiselig og går godt sammen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FERDIG STEKT: Velg fargerike grønnsaker, og unngå å steke på for høy varme, tipser matblogger Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk
FERDIG STEKT: Velg fargerike grønnsaker, og unngå å steke på for høy varme, tipser matblogger Valebrokk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Av ingredienser som funker bra, tipser Valebrokk om paprika i forskjellige farger, urter som rosmarin, salvie, oregano og timian, sorte og grønne oliven, sukkererter, og små faste tomater - så lenge du har snittflaten opp for å unngå at brødet blir soggy.

Varmen må ikke være for høy når du skal steke focacciaen, maks 180-200 grader. Dropp olje på pynten, siden dette kan brenne seg.

– Holder du denne temperaturen bør brødet klare seg uten at pynten blir brent. Du kan eventuelt legge folie eller bakepapir over underveis i stekingen for å skåne pynten, forteller bloggeren.

Siden focacciadeigen hever mens du jobber med den, er det viktig at du jobber «fort som satan». Derfor kan det være smart å ha en plan før du starter, og øv gjerne på en fjøl før du starter.

– Press ned ingrediensene så godt du kan. Mange vil sprette opp igjen. Jeg anbefaler å trykke fingerhull i deigen for å bremse hevingen litt, så helle over olivenolje slik man pleier med focaccia, salte med flaksalt og så pynte fort.

Hun fortsetter:

– Vær kreativ. Gå i butikken og se i grønnsaksdisken etter fine farger. Ikke kopier andre, men finn ditt utrykk. Det blir alltid et mye bedre resultat.

Vincent «Van Dough»

Bakeren Teri Culletto står bak Instagram-kontoen @vineyardbaker. Hun postet denne Van Gogh-inspirerte focacciaen for åtte måneder siden, og skriver i posten at den er dekorert med blant annet kalamataoliven, friske urter, paprika, kapers og tomater. Hun ble skrevet om i artikkelen Valebrokk ble inspirert av.

Til Godt skriver hun at hun har laget kunstneriske focacciaer til familien i cirka fem år, men at hun begynte å lage dem offentlig for to år siden i forbindelse med at hun jobbet med voksenopplæring der deltakerne skulle lære å lage hjerteformede focacciaer med ferske grønnsaker, urter, frø og krydre.

Etter en tur på the Museum of Fine Arts i Boston, ble hun inspirert av Van Goghs maleri «Solsikker», og lagde dermed en «Van Dough»-focaccia («dough» er det engelske ordet for «deig», journ. anm.).

– Frisk, fargerik paprika, cherrytomater, vårløk, gressløk og andre farger og smaker samlet seg i et floralt kunstmønster, som et maleri. Selv om det smakte nydelig, hadde det mer betydning for meg som et kunstverk. Dette ble mitt nye favorittbrød å lage, sett bort fra standard surdeig og søte brød, forteller hun.

Hun fortsetter:

– Solsikke-Van Dough-en er fortsatt min personlige favoritt. Jeg lurer på om Vincent Van Gogh hadde satt pris på den.

Teri Cullettos blomsterfocaccia-tips:

– Jeg anbefaler å bruke friske rå grønnsaker og urter, med unntak av sopp, aubergine og squash siden de inneholder såpass mye vann at de må sauteres først.

– Det handler om farger, former og smaksbalanse. Paprika, løk, hvitløk og cherrytomater har friske farger og smaker etter steking.

– Tørk cherrytomater med litt papir etter å ha delt dem opp for å redusere dammer på focacciaen.

– Hvor tynt eller tykt du kutter påvirker hvor mye ingrediensene karamelliseres under steking.

– Det er en god idé å legge urtene i litt vann med sitronsaft oppi før du legger dem på focacciaen, slik at de holder seg grønne. Trykker du dem litt ned i deigen, blir de også litt beskyttet og holdes samtidig på plass.

– Harde rotgrønnsaker, som gulrot, er utfordrende da de må kuttes veldig tynt, og ofte trenger en komplimentærsmak som fennikel eller dill.

Publisert: 23.04.2020 kl. 15:29
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 10:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?