Her finner du noen av de beste restaurantene i Barcelona

30. juni 2017Guider
BARCELONA: En matby av de helt store. Her er en stor oversikt over noen av de beste restaurantene i byen. Foto: Audun Aagre
BARCELONA: En matby av de helt store. Her er en stor oversikt over noen av de beste restaurantene i byen. Foto: Audun Aagre
Audun Aagre (tekst og foto)
Audun Aagre (tekst og foto)

For de sultne og tørste er Barcelona rett havn. Her er 12 gode grunner til et besøk.

Barcelona scorer full pott på beliggenhet. Middelhavet i fleisen. Pyreneene og den spanske høysletta i ryggen. Det er kort vei til vinmarker og olivenlunder. Byen har utallige spisesteder. Kunsten er å finne de beste stedene. El Born i gamlebyen, med trange smug og intime torg, er et naturlig startsted. Start gjerne med en cava på Plaça de Sant Pere, Plaça de Sant Agustí Vell eller Plaça de Marquilles. Bydelen L' Eixample er en kvadratur av brede gater som har mye bra steder, og er lite egnet til vilkårlig rusling. Gracia er landsbyen som ble spist opp av storbyen på 1800-tallet, og som har beholdt sjarmen. Vi har gjort som katalanerne, styrt unna frokost og den turisttunge ramblaen, og lett etter varm mat og kald drikke i områdene rundt. Dette er et lite utvalg av hva Barcelona har å by på.

1. Cal Pep

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Cal Pep er et referansepunkt for småretter av katalansk sjømat i Barcelona. Cal Pep er ikke byens beste eller mest innovative, men er som Antoni Gaudís Sagrada Familia: et sted man må innom.

Maten: Gode småretter av fisk og skalldyr, og selvsagt pimiento de padron, stekt eller fritert grønn paprika. Sjekk ut blekksprut, både med og uten sugekopper.

Stemningen: Klassisk tapasbar i et trangt lokale med sitteplasser langs bardisken, med et hyggelig bakrom som tar bordbestilling.

Verdt å vite: Hvis kokkene i baren mister fokus et øyeblikk, er det fordi de viser spansk fotball på skjermer under bardisken. Força Barca!

Plaça de les Olles, El Born

calpep.com

+34 93 310 79 61

2. Bar Brutal

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Naturvin er høyt oppe på trendbarometrene med god grunn, og Bar Brutal i Barcelona er et arnested for bevegelsen. Brutal er samtidig et varemerke for de mest rabiate naturvinene i Frankrike, Spania og Italia.

Maten og drikken: Naturvin er kompromissløst. Bestill en flaske Brutal, og spør vinkelneren om hva slags mat som passer til. Østers, blekksprut i eget blekk og sardiner er gode valg.

Stemningen: Vinen utgjør rammen rundt stedet, med vinflasker fra gulv til tak i røff design, med et stort felles spisebord midt i rommet.

Verdt å vite: Bar Brutals søsterrestaurant, Can Cisa, holder til litt lengre inn i lokalet, med fyldig meny og avslappet kafépreg, hvor du til og med kan få eget bord.

Carrer Barra del Fero 1, El Born

cancisa.cat

+34 932954797

3. Sagardi

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Baskerne har lagt den militære selvstendighetskampen på is, og i stedet erobret verden bevæpnet med pintxos, cider og kjøtt fra gamle kuer.

Maten: Pintxos betyr spyd, og er baskernes variant av tapas, hvor de fester de utroligste ting til et lite brødstykke med en tannpirker. Test i tillegg ut et godt stykke gammel melkeku fra modningsskapet.

Stemningen: Klassisk spansk barstemning i romslige lokaler i en av de travleste gatene i El Born. Baren er rammet inn av et enormt ciderfat montert i veggen, hvor det tappes direkte i glasset med imponerende presisjon.

Verdt å vite: Sagardi har restaurant i kjelleren for de som foretrekker et bord. De har også uteservering. Hvis det er fullt, eller om du er sulten på litt fotball til maten, har Golfo de Bizkaia (Carrer de la Vidrieria 12) samme eier og meny. Regningen gjøres opp ved å telle antall spyd (tannpirkere) på tallerkenen. Txotx i Oslo følger den samme oppskriften.

Carrer de l'Argenteria 62, El Born

gruposagardi.com

+34 933 19 99 93

4. Las Sardinitas

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Det er lett å gå seg vill i turiststedene langs strandpromenaden ved Barceloneta. Tipset er å rusle nordover til man har passert olympiahavnen. Her finner man fremdeles rufsete og bra strandrestauranter, eller chiringuitos. Las Sardinitas er en av dem.

Maten: Enkel og ærlig sjømat. Sjekk ut friterte små blekkspruter, chipirones, blåskjell og hjerteskjell, selvsagt med brød gnidd inn med tomater, som bare katalanerne kan.

Stemningen: Avslappet atmosfære med Middelhavet rett ut.

Verdt å vite: Slå deg ned, bestill drikke først og så mat, uten å la deg irritere over at serveringen kan ta tid på solfylte dager. Det er tross alt ferie.

Avenida del Litoral 36, Vila Olímpica del Poblenou

+34 93 221 14 01

monchos.com/es/chiringuito-las-sardinitas

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

5. Quimet y Quimet

Det perfekte stedet når man føler for et trangt restaurantlokale, passe sur betjening og hermetisk mat. Trolig det nærmeste man kommer Seinfelds karikatur av Soup Nazi. Stedet har blitt et populært sted for kokker og matinteresserte som har skjønt at det er mye god hermetikk. Det kan også ses på som en studietur for dårligere tider.

Maten: Quimet y Quimet serverer hermetisk mat fra glass og bokser, og det er umulig ikke å bli imponert over utvalget og kvaliteten.

Stemningen: Stedet ser ut som en gammeldags kolonialforretning med metallbokser, glass og drinker stablet i høyden langs veggene. Det er enkelt og greit ganske moro, med en viss hipsterfaktor.

Varter Poeta Cabanyes 25, Poble Sec

+34 934 42 31 42

facebook.com/quimetyquimet

6. Tickets Bar

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Ferran Adrià og El Bulli tronet lenge øverst på restaurantenes stjernehimmel og var kjent for sine eksperimenter. Etter at El Bulli ble lagt ned åpnet Ferran Adrià Tickets Bar sammen med broren Albert Adrià. Tickets kan best beskrives som en miks av tivoli, lab, skinkeutsalg og tapasbar.

Maten: Tapas, som regel med en overraskende vri. Ikke alt er det du tror det er, en øvelse spanske kokker har en forkjærlighet for. Få steder gjør det mer overbevisende enn Tickets.

Stemningen: Stedet har ulike rom med ulikt interiør, til tider en vill miks av modernisme, maksimalisme og kitsch.

Verdt å vite: Det bør reserveres bord lang tid før et besøk. Albert Adrià driver en rekke steder innenfor noen få kvartaler i Poble Sec, ved foten av Montjuïc (elbarriadria.com). For de som har prøvd alt er Enigma stedet å gå.

Av. del Paraŀel, 164, Poble Sec

ticketsbar.es

7. Disfrutar

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Spanjoler er glade i å eksperimentere. Noen ganger ender det med mageplask, andre ganger treffer man blink. Disfrutar treffer perfekt.

Maten: Maten er en oppvisning av innovative småretter. Her spiser du en oliven som egentlig ikke er en oliven, men som smaker mer intenst enn noen oliven du har smakt. Den minste menyen er på tjue retter og koster en drøy tusenlapp uten drikke.

Stemningen: Disfrutar er en fin restaurant som matfolk valfarter til fra hele verden. Stilen er gjennomført og klassisk, men olabukse og anorakk er ingen hindring.

Verdt å vite: Bordreservering. Det er lettest å få bord på lunsjserveringen som starter rundt halv tre.

Carrer de Villarroel 163, L' Eixample

disfrutarbarcelona.com

+34 93 348 68 96

8. Niño Viejo

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Niño Viejo er et av de morsomste stedene i Barcelona for tiden, har en høy stjerne hos matinteresserte og vil garantert utvide horisonten for fredagstacoen. Og prisen er lav.

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Maten: Meksikansk mat på sitt beste og mest uformelle. Her får du mango med chili, sprøstekt parmesanflak med salat, kråkebolle, chilisyltet tunfisk og selvsagt store mengder guacamole og maislefser.

Stemningen: Intim kaféstemning med fargerike voksduker på bordet, tv som viser spansk fotball, og blinkende neonlys, inspirert av meksikanernes feiring av de dødes dag.

Verdt å vite: Skal du drikke en margarita én gang i livet er Niño Viejo rett sted. For mer høyverdig meksikansk mat bør du ta en tur til stjernerestauranten Hoja Santa vegg i vegg.

Avinguda de Mistral 54, Sant Antoni

Ninoviejo.es

+34 93 348 21 94

9. Tapas24

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Ned en smal trapp fra Carrer de la Diputació, et kvartal fra Casa Battlo, et av de mest kjente byggene til arkitekten Antoni Gaudís, ligger Tapas24, den katalanske kokken Carles Abellans tapasbar.

Maten: Tapas24 er Carles Abellans hyllest til regionen. Dette er stedet for nye versjoner av pimiento de padron (grønne småpaprika) eller bikini, katalanernes snitter av skinke og ost.

Stemningen: Stedet ligger i en kjeller hvor stoler omkranser tapasbaren, med god utsikt til kokkenes kamp over grytene. Det er intimt, trangt og bråkete, som man forventer av en katalansk tapasbar.

Verdt å vite: Bordbestilling anbefales. Stedet er anbefalt i Michelin-guiden, men en tapas koster fra 30-80 kroner, en rett koster rundt 150 kroner. Altså mye god mat for pengene.

Carrer de la Diputació 269, L' Eixample

carlesabellan.com

+34 934880977

10. La Pepita

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Bydelen Gracia var håndverkerbyen som ble slukt av storbyen, men som har klart å beholde den lune stemningen i smågatene og torgene. La Pepita er en perfekt inngang til bydelen.

Maten: Navnet La Pepita er en hyllest til El Pepito, sandwich med biffkjøtt. Stedet serverer tapas, sandwich og småretter. En personlig favoritt er morcilla, blodpølse med ris, som sjelden fås bedre enn her.

Stemningen: Morsom interiørdesign, hvor de har gitt etter for tagging, graffiti og tusj, og latt det stå til. Bar ved inngangen. Spisesal lengre inn.

Verdt å vite: Ingen reservasjoner.

Carrer de Còrsega 343, Gracia

lapepitabcn.com

+34 932384893

11. Dry Martini Bar

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Skal man først ha en Dry Martini bør det gjøres med stil. Det finnes knapt noe sted i verden som gjør det bedre enn Javier de las Muelas og Dry Martini Bar i Barcelona. Kåret til verdens tredje beste ginbar.

Drikke: Hva som helst, så lenge man begynner og slutter med en Dry Martini

Stemningen: Her går du inn i en tid hvor menn er menn, kvinner er kvinner, bartendere går i hvitt, snurrebart er sexy og Dry Martini er det eneste som betyr noe.

Verdt å vite: Er man tørst på mer er Gimlet i Carrer de Santaló 46 verdt et besøk. Stedet er ingen døgnflue, og satte standarden allerede i 1979, da Moonraker gikk på en kino nær deg.

Carrer d'Aribau 162-166, L' Eixample

drymartiniorg.com

+34 932 17 50 72

12. Woki Organic Market Placa Catalunia

Foto: Audun Aagre
Foto: Audun Aagre

Katalanere og nordmenn er på kollisjonskurs om frokost og kaffe. Mens vi koser oss med kaffen er spanjoler ute etter en koffeindose, gjerne inntatt stående på styrten, noen ganger med litt brød og potetomelett. Oslo er nok et bedre sted for kaffe-feinschmeckere og frokostfantaster. Men skal man først gå for en sunn start på dagen er Woki Organic Market et bra kompromiss.

Maten: Økologisk mat og drikke på menyen. Etter noen dager i Spania er det nesten som å komme hjem for en frokostsulten nordmann.

Stemningen: Woki er en butikk for økologisk mat, med en hyggelig kafé helt innerst.

Verdt å vite: Åpent fra klokka 8 om morgenen, klokka 12 på søndager. Woki har et par filialer andre steder i byen.

Ronda de la Universitat, 20

tribuwoki.com

Publisert: 30.06.2017 kl. 14:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?