Kjøkkenhygiene: Slik bruker du kjøkkenhåndkleet korrekt

3. juli 2018Guider
MÅ BRUKES RIKTIG: En undersøkelse fra juni viser at kjøkkenhåndklær kan bli en grobunn for bakterier hvis de ikke brukes korrekt. Foto: Shutterstock
MÅ BRUKES RIKTIG: En undersøkelse fra juni viser at kjøkkenhåndklær kan bli en grobunn for bakterier hvis de ikke brukes korrekt. Foto: Shutterstock

De fleste av oss har et håndkle hengende på kjøkkenet, men hvor rent er det egentlig?

Hvis du lar kjøkkenhåndkleet henge flere uker i strekk, og bruker det til alt fra å tørke av kjøkkenbenken og hendene, til rene kasseroller og fjøler, bør du lese videre. En undersøkelse gjennomført av Universitetet i Mauritius viser nemlig at blant annet størrelsen på familien, type diett og det at håndkleet brukes til flere forskjellige ting påvirker patogener (sykdomsfremkallende organismer, ifølge Wikipedia) i kjøkkenhåndklær. Dette kan igjen føre til matforgiftning, står det på Science Daily.

Undersøkelsen, som blant annet er omtalt av CNN, viste at 49 prosent av kjøkkenhåndklærne de undersøkte inneholdt bakterievekst av bakterier som vanligvis finnes i eller på menneskekroppen. Undersøkelsen ble gjennomført på 100 håndklær som ble brukt i én måned. I tre fjerdedeler av de 49 nevnte prosentene, fant de bakterier som vanligvis finnes i tarmene, skriver CNN videre.

Ikke på benken

Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun forteller at det blant annet er viktig å passe på hvordan du bruker kjøkkenhåndkleet.

– Skal du bruke kjøkkenhåndkle til å tørke oppvask, så bør du ikke bruke det samme håndkle som klut. Rått kjøtt av alle slag inneholder bakterier, og noen av dem kan være sykdomsfremkallende. Under tilbereding av råvarer kan disse smitte over på kjøkkenbenken. Derfra kan de smitte over på kjøkkenhåndkle om du bruker det som klut, sier Lillebakken.

Hun fortsetter:

– Når du vasker hendene anbefaler vi å benytte eget håndkle eller papir. Noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å sikre oss mot å bli syk av maten, er å være nøye med kjøkken- og håndhygiene under tilbereding av råvarer, sier seniorrådgiveren.

Til rent vann

Inger Dahl fra Ren Ekspertise jobber vanligvis med profesjonelt renhold, men hun er like opptatt av hygiene hjemme på sitt eget kjøkken. Hun anbefaler også å bruke kjøkkenhåndkle kun til å tørke oppvask.

– Jeg ville ikke brukt kjøkkenhåndkle til å tørke hendene eller tørke av bordet med. Det er en grunn til at det heter glasshåndkle; det er laget for å tørke oppvask, sier renholdseksperten.

Selv om håndkleet kun brukes til å tørke oppvask bør det også byttes ut jevnlig fordi man tar i det med hendene. Hvor ofte du bør slenge kjøkkenhåndkleet i vaskemaskinen avhenger av hvor mye det blir brukt og av hvor mange.

Se og lukt

Trenger du et håndkle for å tørke hendene med på kjøkkenet, er Dahls beste tips å ha et eget frottéhåndkle hengende, eller et kjøkkenhåndkle i en annen farge.

– Hvis du kun bruker håndkleet til å tørke rent vann fra rengjort
oppvask, kan du bytte det ut en gang i uken. Men hvis du ser at håndkleet er skittent og det lukter, eller at glass ikke blir rene, er det bare å bytte ut med én gang.

Seniorrådgiver i Mattilsynet, Eva Johanne Lillebakken, sier bruken avgjør hvor ofte kjøkkenhåndkleet skal byttes ut.

– Dersom det er tydelig skittent, bør det byttes ut selv om det nylig er skiftet, sier Lillebakken.

Renholdsekspert Dahl tipser også om å lære opp de hjemme til hva de forskjellige håndklærne skal brukes til.

– Lag noen regler, rett og slett, sier Dahl.

Publisert: 03.07.2018 kl. 15:27
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?