Til hovedinnhold
vegetar

Nøttestek

1 h 30 min

Nøttestek er en av julens beste og mest populære vegetarrett. Denne saftige nøttesteken har en fin og mild smak som gjør at den passer godt til alt av julens klassiske tilbehør.

Fyllet til den kjøttfrie julemiddagen lager du med sopp, quinoa, grønnsaker, linser, krydre og selvsagt valnøtter. Steken pakkes deretter inn i butterdeig. De fleste varianter av butterdeig inneholder ikke smør, men sjekk hvis du vil at den garantert skal være vegansk.

Denne oppskriften på nøttestek signert Hanne-Lene Dahlgren og hentet fra «En skikkelig digg kokebok 2».

Tips: Du kan fint lage fyllet klart et par dager før jul, og så trenger du kun 15 minutter til å lage den klar.

Lagret av 737 brukere
Nøttestek skåret i skiver
Kjøttfri julemiddag er ingen sak med denne saftige og gode nøttesteken.
Foto: Line Dammen

Nøttestek er en av julens beste og mest populære vegetarrett. Denne saftige nøttesteken har en fin og mild smak som gjør at den passer godt til alt av julens klassiske tilbehør.

Fyllet til den kjøttfrie julemiddagen lager du med sopp, quinoa, grønnsaker, linser, krydre og selvsagt valnøtter. Steken pakkes deretter inn i butterdeig. De fleste varianter av butterdeig inneholder ikke smør, men sjekk hvis du vil at den garantert skal være vegansk.

Denne oppskriften på nøttestek signert Hanne-Lene Dahlgren og hentet fra «En skikkelig digg kokebok 2».

Tips: Du kan fint lage fyllet klart et par dager før jul, og så trenger du kun 15 minutter til å lage den klar.

Lagret av 737 brukere

Ingredienser

6
porsjoner

Fyll

  • 30 g tørket sopp
  • 1 dl quinoa
  • 2 dl vann
  • 0.5 stk grønnsaksbuljongterning, smuldret
  • 2 stk hvitløksfedd, revet eller finhakket
  • 200 g spinat, frisk, grovhakket
  • 1 boks røde linser, (230 gram), skylt
  • 150 g smøreost, naturell eller med hvitløk og urter
  • 50 g tranebær, tørket
  • 1 håndfull valnøtter, grovhakket
  • 1 ts salvieblader, tørket
  • 2 ts chilipulver
  • 1 ts rosmarin, tørket
  • 2 ts balsamicoeddik
  • 2 ts tamarindsaus, eller soyasaus
  • 0.5 - 1 ts salt og kvernet pepper

Annet

  • 1 pakke butterdeig, frossen (450 gram)
  • mel, til utkjevling
  • olje, eller plantemelk til pensling

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Fyll

  • 30 g tørket sopp
  • 1 dl quinoa
  • 2 dl vann
  • 0.5 stk grønnsaksbuljongterning, smuldret
  • 2 stk hvitløksfedd, revet eller finhakket
  • 200 g spinat, frisk, grovhakket
  • 1 boks røde linser, (230 gram), skylt
  • 150 g smøreost, naturell eller med hvitløk og urter
  • 50 g tranebær, tørket
  • 1 håndfull valnøtter, grovhakket
  • 1 ts salvieblader, tørket
  • 2 ts chilipulver
  • 1 ts rosmarin, tørket
  • 2 ts balsamicoeddik
  • 2 ts tamarindsaus, eller soyasaus
  • 0.5 - 1 ts salt og kvernet pepper

Annet

  • 1 pakke butterdeig, frossen (450 gram)
  • mel, til utkjevling
  • olje, eller plantemelk til pensling
Har du tid, kan du gjerne la butterdeigen tine ett døgn i kjøleskapet. Hvis ikke, tin den på steg 12.
Legg soppen i varmt vann i 5–10 minutter.
Bland quinoa, vann og buljong i en kjele, la det koke opp og deretter småputre i 15–17 minutter, til alt vannet har fordampet. Sett til side.
Hell av bløtevannet fra soppen, og grovhakk.
Stek soppen tørr i en vid kjele på middels til høy varme til den har krympet en del, i ca. 4–5 minutter. Når du trykker på soppen med en stekespade, og det ikke kommer vann ut av den, er den tørr nok.
Tilsett hvitløk og spinat, og rør til spinaten faller sammen og det ikke er noe særlig vann igjen i kjelen.
Ha i linser og smøreost og bland godt. Tilsett deretter resten av ingrediensene til nøttefarsen – husk quinoa. Smak til med salt og pepper. Hvis farsen er litt våt, steker du den litt til så det ikke er noe væske igjen i bunnen av kjelen når du rører. Ta den så av varmen.
La farsen avkjøles litt. (Mitt triks er å sette den ut i 5 minutter, men leser du dette om sommeren, er det kanskje ikke en like god taktikk.)
Legg cirka én meter lang bit med folie på kjøkkenbenken, og fordel farsen i midten. Form farsen til en tykk pølse som er cirka 30 cm lang.
Pakk folien stramt rundt pølsen. La den hvile en stund i kjøleskapet, helst en times tid. Forvarm ovnen til 200 ºC på over- og undervarme.
Hvis du ikke har tint butterdeigen i kjøleskapet, tar du den ut av fryseren og lar platene tine i cirka 15 minutter spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling. Ikke la dem bli for varme, da blir deigen vanskelig å jobbe med.
Legg platene på hverandre slik at de overlapper, og kjevle ut til et rektangel på cirka 40 x 30 cm. Tenk at pølsen skal få god plass til å pakkes inn. Dryss gjerne litt mel på underlaget, slik at deigen ikke sitter fast. Legg rektangelet på et bakepapir før du fyller det – dette er viktig, for ellers kan den bli vanskelig å flytte.
Rull pølsen forsiktig ut av plastfolien i midten av butter- deigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
Rull pølsen forsiktig ut av plastfolien i midten av butter- deigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
Skjær bort en liten bue fra topp og bunn, se øverste bilde.
Kutt striper som er like store som tommelen rundt hele steken. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen, og bruke de første stripene til å dekke endene, ved å brette en stripe fra høyre rundt til venstre og motsatt.
Kutt striper som er like store som tommelen rundt hele steken. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen, og bruke de første stripene til å dekke endene, ved å brette en stripe fra høyre rundt til venstre og motsatt.
Deretter bretter du annenhver stripe over til den andre siden av steken. Du kan godt skjære av litt deig hvis du står igjen med for mye. Bruk fantasien, og lag nøttesteken akkurat så fin eller rustikk som du vil.
Deretter bretter du annenhver stripe over til den andre siden av steken. Du kan godt skjære av litt deig hvis du står igjen med for mye. Bruk fantasien, og lag nøttesteken akkurat så fin eller rustikk som du vil.
Pensle nøttesteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den i 40–45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden.
Pensle nøttesteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den i 40–45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden.
La nøttesteken hvile i 10 minutter før servering, da holder fasongen bedre. Skjær i fine skiver med en skarp kniv. Server med ønsket juletilbehør.
woman cooking

Bon appetit!

Har du tid, kan du gjerne la butterdeigen tine ett døgn i kjøleskapet. Hvis ikke, tin den på steg 12.
Legg soppen i varmt vann i 5–10 minutter.
Bland quinoa, vann og buljong i en kjele, la det koke opp og deretter småputre i 15–17 minutter, til alt vannet har fordampet. Sett til side.
Hell av bløtevannet fra soppen, og grovhakk.
Stek soppen tørr i en vid kjele på middels til høy varme til den har krympet en del, i ca. 4–5 minutter. Når du trykker på soppen med en stekespade, og det ikke kommer vann ut av den, er den tørr nok.
Tilsett hvitløk og spinat, og rør til spinaten faller sammen og det ikke er noe særlig vann igjen i kjelen.
Ha i linser og smøreost og bland godt. Tilsett deretter resten av ingrediensene til nøttefarsen – husk quinoa. Smak til med salt og pepper. Hvis farsen er litt våt, steker du den litt til så det ikke er noe væske igjen i bunnen av kjelen når du rører. Ta den så av varmen.
La farsen avkjøles litt. (Mitt triks er å sette den ut i 5 minutter, men leser du dette om sommeren, er det kanskje ikke en like god taktikk.)
Legg cirka én meter lang bit med folie på kjøkkenbenken, og fordel farsen i midten. Form farsen til en tykk pølse som er cirka 30 cm lang.
Pakk folien stramt rundt pølsen. La den hvile en stund i kjøleskapet, helst en times tid. Forvarm ovnen til 200 ºC på over- og undervarme.
Hvis du ikke har tint butterdeigen i kjøleskapet, tar du den ut av fryseren og lar platene tine i cirka 15 minutter spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling. Ikke la dem bli for varme, da blir deigen vanskelig å jobbe med.
Legg platene på hverandre slik at de overlapper, og kjevle ut til et rektangel på cirka 40 x 30 cm. Tenk at pølsen skal få god plass til å pakkes inn. Dryss gjerne litt mel på underlaget, slik at deigen ikke sitter fast. Legg rektangelet på et bakepapir før du fyller det – dette er viktig, for ellers kan den bli vanskelig å flytte.
Rull pølsen forsiktig ut av plastfolien i midten av butter- deigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
Rull pølsen forsiktig ut av plastfolien i midten av butter- deigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
Skjær bort en liten bue fra topp og bunn, se øverste bilde.
Kutt striper som er like store som tommelen rundt hele steken. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen, og bruke de første stripene til å dekke endene, ved å brette en stripe fra høyre rundt til venstre og motsatt.
Kutt striper som er like store som tommelen rundt hele steken. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen, og bruke de første stripene til å dekke endene, ved å brette en stripe fra høyre rundt til venstre og motsatt.
Deretter bretter du annenhver stripe over til den andre siden av steken. Du kan godt skjære av litt deig hvis du står igjen med for mye. Bruk fantasien, og lag nøttesteken akkurat så fin eller rustikk som du vil.
Deretter bretter du annenhver stripe over til den andre siden av steken. Du kan godt skjære av litt deig hvis du står igjen med for mye. Bruk fantasien, og lag nøttesteken akkurat så fin eller rustikk som du vil.
Pensle nøttesteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den i 40–45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden.
Pensle nøttesteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den i 40–45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden.
La nøttesteken hvile i 10 minutter før servering, da holder fasongen bedre. Skjær i fine skiver med en skarp kniv. Server med ønsket juletilbehør.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?