Béarnaisesaus

45 min

Béarnaise er en klassisk saus som smaker nydelig til for eksempel entrecôte eller andre kjøttstykker. Hjemmelaget béarnaisesaus lager du blant annet med egg, smør og estragon.

Hvis béarnaisesausen sprekker fordi den har blitt litt for varm eller den har blitt spedd litt for fort, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt, må du nok begynne på nytt.

447 har lagret denne
Bearnaisesaus i kobberkjele

Béarnaise er en klassisk saus som smaker nydelig til for eksempel entrecôte eller andre kjøttstykker. Hjemmelaget béarnaisesaus lager du blant annet med egg, smør og estragon.

Hvis béarnaisesausen sprekker fordi den har blitt litt for varm eller den har blitt spedd litt for fort, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt, må du nok begynne på nytt.

447 har lagret denne
4
porsjoner
  • 350 g smør
  • 0.5 dl vann
  • 0.5 dl hvitvinseddik
  • 3 ss sjalottløk, finhakket
  • 3 stk eggeplomme, store
  • 3 ss estragon, frisk, hakket
  • 8 stk sorte pepperkorn, knuste
  • 2 ss kjørvel, hakket, kan sløyfes
  • sitronsaft
  • salt
  • pepper
Unngå at skjermen går i dvale
  • 350 g smør
  • 0.5 dl vann
  • 0.5 dl hvitvinseddik
  • 3 ss sjalottløk, finhakket
  • 3 stk eggeplomme, store
  • 3 ss estragon, frisk, hakket
  • 8 stk sorte pepperkorn, knuste
  • 2 ss kjørvel, hakket, kan sløyfes
  • sitronsaft
  • salt
  • pepper
Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, cirka 55-60 grader.
Bland vann, eddik, løk og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 0,5 dl (la gjerne et par estragonstilker få koke med også).
Sil blandingen, og ha det over i en glass- eller stålbolle.
Tilsett eggeplommer og halvparten av estragonen og pisk kraftig til det skummer.
Sett bollen over en kjele med nesten kokende vann – men ikke la bollen være ned i vannet. Pisk til skummet blir varmt og tykner.
Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etterhvert. Blir sausen veldig tykk kan du tynne den litt ut ved å piske inn noen dråper vann. Den skal være tykk, men ikke stiv som majones.
Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Smak til med salt og eventuelt litt kvernet pepper. Juster syren med noen dråper sitronsaft hvis nødvendig. Rør inn resten av urtene og server sausen med det samme.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, cirka 55-60 grader.
Bland vann, eddik, løk og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 0,5 dl (la gjerne et par estragonstilker få koke med også).
Sil blandingen, og ha det over i en glass- eller stålbolle.
Tilsett eggeplommer og halvparten av estragonen og pisk kraftig til det skummer.
Sett bollen over en kjele med nesten kokende vann – men ikke la bollen være ned i vannet. Pisk til skummet blir varmt og tykner.
Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etterhvert. Blir sausen veldig tykk kan du tynne den litt ut ved å piske inn noen dråper vann. Den skal være tykk, men ikke stiv som majones.
Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Smak til med salt og eventuelt litt kvernet pepper. Juster syren med noen dråper sitronsaft hvis nødvendig. Rør inn resten av urtene og server sausen med det samme.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?