rask

Brunt smør

5 min

Brunt smør er enkelt å lage, og kan faktisk beskrives som «verdens enkleste saus« laget på kun én ingrediens!

I norden har tradisjonelt sett brunet smør blitt brukt som tilbehør til hvit fisk. Nå brukes brunet smør som smaksforsterker til alt fra middagsretter til desserter.

Svenske Julia Tuvesson har laget en egen kokebok om nettopp brunet smør, under tittelen «Brynt Smør». Her deler hun oppskrift og steg for steg på brunt smør fra boken.

Tips: Du kan smaksette det brune smøret med for eksempel urter, kapers, nøtter, hvitløk, sitron osv.

160 har lagret denne
Brunet smør med hvitløk
Foto: Miriam Preis/boken «Brynt Smør»

Brunt smør er enkelt å lage, og kan faktisk beskrives som «verdens enkleste saus« laget på kun én ingrediens!

I norden har tradisjonelt sett brunet smør blitt brukt som tilbehør til hvit fisk. Nå brukes brunet smør som smaksforsterker til alt fra middagsretter til desserter.

Svenske Julia Tuvesson har laget en egen kokebok om nettopp brunet smør, under tittelen «Brynt Smør». Her deler hun oppskrift og steg for steg på brunt smør fra boken.

Tips: Du kan smaksette det brune smøret med for eksempel urter, kapers, nøtter, hvitløk, sitron osv.

160 har lagret denne
1
porsjoner
  • 150 g smør
Unngå at skjermen går i dvale
  • 150 g smør
Del gjerne smøret i mindre biter. Det går også fint å slenge en stor bit også, men har du ikke laget brunt smør før er det enklere å kontrollere bruningen når smøret er i mindre biter.
Del gjerne smøret i mindre biter. Det går også fint å slenge en stor bit også, men har du  ikke laget brunt smør før er det enklere å kontrollere bruningen når smøret er i mindre biter.
Legg smøret i en liten kjele.
Legg smøret i en liten kjele.
La det smelte på middels varme.
La det smelte på middels varme.
Smøret begynner etterhvert å boble.
Smøret begynner etterhvert å boble.
Visp hele tiden for at smøret skal brunes jevnt.
Visp hele tiden for at smøret skal brunes jevnt.
Snart ser du at smøret begynner å skumme.
Snart ser du at smøret begynner å skumme.
Etterhvert blir smøret gyllent og brunt. Sett til siden og hell gjerne over i en annen kjele.
Etterhvert blir smøret gyllent og brunt. Sett til siden og hell gjerne over i en annen kjele.
Skal du smaksette smøret, så kan du tilsette nøtter, løk og urter litt tidligere i bruningen. Sitrus og lignende passer best å tilsette mot slutten.
Obs! Pass på så du bruner, ikke brenner smøret. Om du varmer smøret for lenge kan det fort bli brent og svart.
Obs!  Pass på så du bruner, ikke brenner smøret. Om du varmer smøret for lenge kan det fort bli brent og svart.
woman cooking

Bon appetit!

Del gjerne smøret i mindre biter. Det går også fint å slenge en stor bit også, men har du ikke laget brunt smør før er det enklere å kontrollere bruningen når smøret er i mindre biter.
Del gjerne smøret i mindre biter. Det går også fint å slenge en stor bit også, men har du  ikke laget brunt smør før er det enklere å kontrollere bruningen når smøret er i mindre biter.
Legg smøret i en liten kjele.
Legg smøret i en liten kjele.
La det smelte på middels varme.
La det smelte på middels varme.
Smøret begynner etterhvert å boble.
Smøret begynner etterhvert å boble.
Visp hele tiden for at smøret skal brunes jevnt.
Visp hele tiden for at smøret skal brunes jevnt.
Snart ser du at smøret begynner å skumme.
Snart ser du at smøret begynner å skumme.
Etterhvert blir smøret gyllent og brunt. Sett til siden og hell gjerne over i en annen kjele.
Etterhvert blir smøret gyllent og brunt. Sett til siden og hell gjerne over i en annen kjele.
Skal du smaksette smøret, så kan du tilsette nøtter, løk og urter litt tidligere i bruningen. Sitrus og lignende passer best å tilsette mot slutten.
Obs! Pass på så du bruner, ikke brenner smøret. Om du varmer smøret for lenge kan det fort bli brent og svart.
Obs!  Pass på så du bruner, ikke brenner smøret. Om du varmer smøret for lenge kan det fort bli brent og svart.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?