Grillost fra Bygdø Kongsgård

5 timer

Det er lettere å lage sin egen halloumi enn det du kanskje tror, ifølge Helene Austvoll, som yster ost på Bygdø Kongsgård. Det eneste du trenger er melk, yoghurt, surmelk og løpe. Det sistnevnte får du tak i på apoteket.
Her er Austvolls egen oppskrift.
Det blir cirka 1 kilo ost på ti liter melk.
Foto: Mattis Sandblad/VG

47 har lagret denne
Grillost fra Bygdø Kongsgård

Det er lettere å lage sin egen halloumi enn det du kanskje tror, ifølge Helene Austvoll, som yster ost på Bygdø Kongsgård. Det eneste du trenger er melk, yoghurt, surmelk og løpe. Det sistnevnte får du tak i på apoteket.
Her er Austvolls egen oppskrift.
Det blir cirka 1 kilo ost på ti liter melk.
Foto: Mattis Sandblad/VG

47 har lagret denne
1
porsjoner
  • 10 l melk
  • 0.5 dl yoghurt
  • 0.5 dl kulturmelk
  • 3 ml løpe
  • salt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 10 l melk
  • 0.5 dl yoghurt
  • 0.5 dl kulturmelk
  • 3 ml løpe
  • salt
Varm melken til 36 grader.
Tilsett kultur (yoghurt og surmelk), bland godt i melken, og la stå i cirka 30 minutter.
Tilsett løpe. La stå i cirka 45 minutter.
Skjær ostemassen med en kniv eller ballongvisp til centimeterstore kuber.
Varm til 42 grader, rør underveis slik at ostemassen ikke klumper seg, cirka 30 minutter.
Øs ut ostemassen med en sil/dørslag, og legg under press i 30-60 minutter, snu flere ganger.
Varm opp mysen til 85 grader mens osten er i press.
Når mysen er 85 grader, hell litt eddik i og la ricottamassen skille seg ut. Den tar du også ut med en sil og over i kjøkkenhandkle til å renne av.
Skjær osten i biter og senk ned i mysen. Fikk du ikke ut ricottamassen, kan du pakke ostebitene inn i klede/håndklede.
Når osten flyter opp, etter cirka en halv time, ta den ut av mysen og la den renne fra seg.
Strø på salt etter ønske, la kjøle seg ned.
Legg osten kaldt, eller stek og et!
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken til 36 grader.
Tilsett kultur (yoghurt og surmelk), bland godt i melken, og la stå i cirka 30 minutter.
Tilsett løpe. La stå i cirka 45 minutter.
Skjær ostemassen med en kniv eller ballongvisp til centimeterstore kuber.
Varm til 42 grader, rør underveis slik at ostemassen ikke klumper seg, cirka 30 minutter.
Øs ut ostemassen med en sil/dørslag, og legg under press i 30-60 minutter, snu flere ganger.
Varm opp mysen til 85 grader mens osten er i press.
Når mysen er 85 grader, hell litt eddik i og la ricottamassen skille seg ut. Den tar du også ut med en sil og over i kjøkkenhandkle til å renne av.
Skjær osten i biter og senk ned i mysen. Fikk du ikke ut ricottamassen, kan du pakke ostebitene inn i klede/håndklede.
Når osten flyter opp, etter cirka en halv time, ta den ut av mysen og la den renne fra seg.
Strø på salt etter ønske, la kjøle seg ned.
Legg osten kaldt, eller stek og et!
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?