Hjemmelaget gomme
1 h
5 varer
22
Ingen høytid i Rogaland uten gomme eller dravle. Hvert distrikt har sin vri, men jevnet Ryfylke-gomme ligner den varianten som fås kjøpt ferdig fra meieriene. Oppskriften gir en raus porsjon; dermed har du sjansen til å få vertinnegavene i boks samtidig. Beregn ca. 1 dl per porsjon.
Kilde: Stavanger Aftenblad. Foto: dinmat/Jan Soppeland
Ingredienser
8
porsjoner
- 5 l Vikingmelk
- 1.5 l kulturmelk
- 250 g brunt sukker
- 400 g sukker
- 5 egg
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 5 l Vikingmelk
- 1.5 l kulturmelk
- 250 g brunt sukker
- 400 g sukker
- 5 egg
Kok søtmelken og sukkeret i 3 timer.
Ta av litt sukker og pisk med 5 egg og surmelken.
Ha det i melkeblandingen uten å røre. Ved mye røring kan «sausen» bli seig.
Når myse og ostemasse er skilt, etter en snau time, tar du av litt myse(sø) og avkjøler.
Kok gommen videre til du synes den er passe gyllenbrun. Rør godt i bunnen og langs sidene underveis.
Smak etter om den er passe søt.

Bon appetit!
Kok søtmelken og sukkeret i 3 timer.
Ta av litt sukker og pisk med 5 egg og surmelken.
Ha det i melkeblandingen uten å røre. Ved mye røring kan «sausen» bli seig.
Når myse og ostemasse er skilt, etter en snau time, tar du av litt myse(sø) og avkjøler.
Kok gommen videre til du synes den er passe gyllenbrun. Rør godt i bunnen og langs sidene underveis.
Smak etter om den er passe søt.