Gul ertesuppe med svineknoke

4 timer

Duften av ertesuppe med svineknoke bringer frem barndomsminner. Her har jeg pisket smør med persillerot som smaker nydelig på siden. Serveres med godt brød og/eller flatbrød.

1049 har lagret denne
Gul ertesuppe
Foto: Stian Broch

Duften av ertesuppe med svineknoke bringer frem barndomsminner. Her har jeg pisket smør med persillerot som smaker nydelig på siden. Serveres med godt brød og/eller flatbrød.

1049 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 stk svineknoke, lettsaltet og røkt, ca. 1,5 kilo
  • 500 g erter, gule, bløtlagt over natten
  • 2 stk løk
  • gulrøtter, mellomstore
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk purreløk
  • 6 stykker poteter, gjerne kokefaste
  • laurbærblad
  • 1 kvaster timian, frisk
  • kvernet pepper
  • persille, hakket, til pynt

Pisket smør med pepperrot

  • 200 g meierismør, mykt
  • pepperrot, finrevet
  • 1 klype flaksalt
  • pepperrot, revet, til pynt
  • persille, hakket, til pynt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk svineknoke, lettsaltet og røkt, ca. 1,5 kilo
  • 500 g erter, gule, bløtlagt over natten
  • 2 stk løk
  • gulrøtter, mellomstore
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk purreløk
  • 6 stykker poteter, gjerne kokefaste
  • laurbærblad
  • 1 kvaster timian, frisk
  • kvernet pepper
  • persille, hakket, til pynt

Pisket smør med pepperrot

  • 200 g meierismør, mykt
  • pepperrot, finrevet
  • 1 klype flaksalt
  • pepperrot, revet, til pynt
  • persille, hakket, til pynt
Bløtlegg ertene i rikelig med kaldt vann natten over. (Husk at ertene blir dobbelt så store så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mer vann underveis hvis du ser det blir nødvendig).
Bløtlegg ertene i rikelig med kaldt vann natten over. (Husk at ertene blir dobbelt så store så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mer vann underveis hvis du ser det blir nødvendig).
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, 2,5 – 3 liter. (Hvor mye vann det blir avhenger av størrelsen på kjelen.) Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5 - 2 timer. Hell av vannet på ertene og skyll dem godt under kaldt vann.
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, 2,5 – 3 liter. (Hvor mye vann det blir avhenger av størrelsen på kjelen.) Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5 - 2 timer. Hell av vannet på ertene og skyll dem godt under kaldt vann.
Ha ertene over i kjelen med knoken og la det småputre/syde i en halvtimes tid.
Ha ertene over i kjelen med knoken og la det småputre/syde i en halvtimes tid.
Ha grønnsakene over i kjelen og la det hele småkoke videre i en times tid uten lokk (eller med lokket halvveis på), tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig. Kok til ertene er helt møre.
Ha grønnsakene over i kjelen og la det hele småkoke videre i en times tid uten lokk (eller med lokket halvveis på), tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig. Kok til ertene er helt møre.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter.
Smak suppen til med pepper (eventuelt litt salt hvis nødvendig). Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Smak suppen til med pepper (eventuelt litt salt hvis nødvendig). Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til smøret blir lyst og luftig. Bland inn pepperrot og en klype salt.
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til smøret blir lyst og luftig. Bland inn pepperrot og en klype salt.
woman cooking

Bon appetit!

Bløtlegg ertene i rikelig med kaldt vann natten over. (Husk at ertene blir dobbelt så store så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mer vann underveis hvis du ser det blir nødvendig).
Bløtlegg ertene i rikelig med kaldt vann natten over. (Husk at ertene blir dobbelt så store så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mer vann underveis hvis du ser det blir nødvendig).
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, 2,5 – 3 liter. (Hvor mye vann det blir avhenger av størrelsen på kjelen.) Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5 - 2 timer. Hell av vannet på ertene og skyll dem godt under kaldt vann.
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, 2,5 – 3 liter. (Hvor mye vann det blir avhenger av størrelsen på kjelen.) Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5 - 2 timer. Hell av vannet på ertene og skyll dem godt under kaldt vann.
Ha ertene over i kjelen med knoken og la det småputre/syde i en halvtimes tid.
Ha ertene over i kjelen med knoken og la det småputre/syde i en halvtimes tid.
Ha grønnsakene over i kjelen og la det hele småkoke videre i en times tid uten lokk (eller med lokket halvveis på), tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig. Kok til ertene er helt møre.
Ha grønnsakene over i kjelen og la det hele småkoke videre i en times tid uten lokk (eller med lokket halvveis på), tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig. Kok til ertene er helt møre.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter.
Smak suppen til med pepper (eventuelt litt salt hvis nødvendig). Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Smak suppen til med pepper (eventuelt litt salt hvis nødvendig). Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til smøret blir lyst og luftig. Bland inn pepperrot og en klype salt.
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til smøret blir lyst og luftig. Bland inn pepperrot og en klype salt.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?