Duften av ertesuppe med svineknoke bringer frem barndomsminner. Her har jeg pisket smør med persillerot som smaker nydelig på siden. Serveres med godt brød og/eller flatbrød.
Duften av ertesuppe med svineknoke bringer frem barndomsminner. Her har jeg pisket smør med persillerot som smaker nydelig på siden. Serveres med godt brød og/eller flatbrød.
1 stk svineknoke, lettsaltet og røkt, ca. 1,5 kilo
500 g erter, gule, bløtlagt over natten
2 stk løk
gulrøtter, mellomstore
0.5 stk sellerirot
1 stk purreløk
6 stykker poteter, gjerne kokefaste
laurbærblad
1 kvaster timian, frisk
kvernet pepper
persille, hakket, til pynt
Pisket smør med pepperrot
200 g meierismør, mykt
pepperrot, finrevet
1 klype flaksalt
pepperrot, revet, til pynt
persille, hakket, til pynt
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
1 stk svineknoke, lettsaltet og røkt, ca. 1,5 kilo
500 g erter, gule, bløtlagt over natten
2 stk løk
gulrøtter, mellomstore
0.5 stk sellerirot
1 stk purreløk
6 stykker poteter, gjerne kokefaste
laurbærblad
1 kvaster timian, frisk
kvernet pepper
persille, hakket, til pynt
Pisket smør med pepperrot
200 g meierismør, mykt
pepperrot, finrevet
1 klype flaksalt
pepperrot, revet, til pynt
persille, hakket, til pynt
Bløtlegg ertene i rikelig med kaldt vann natten over. (Husk at ertene blir dobbelt så store så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mer vann underveis hvis du ser det blir nødvendig).
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, 2,5 – 3 liter. (Hvor mye vann det blir avhenger av størrelsen på kjelen.) Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5 - 2 timer. Hell av vannet på ertene og skyll dem godt under kaldt vann.
Ha ertene over i kjelen med knoken og la det småputre/syde i en halvtimes tid.
Ha grønnsakene over i kjelen og la det hele småkoke videre i en times tid uten lokk (eller med lokket halvveis på), tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig. Kok til ertene er helt møre.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter.
Smak suppen til med pepper (eventuelt litt salt hvis nødvendig). Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til smøret blir lyst og luftig. Bland inn pepperrot og en klype salt.
Bon appetit!
Bløtlegg ertene i rikelig med kaldt vann natten over. (Husk at ertene blir dobbelt så store så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mer vann underveis hvis du ser det blir nødvendig).
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, 2,5 – 3 liter. (Hvor mye vann det blir avhenger av størrelsen på kjelen.) Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5 - 2 timer. Hell av vannet på ertene og skyll dem godt under kaldt vann.
Ha ertene over i kjelen med knoken og la det småputre/syde i en halvtimes tid.
Ha grønnsakene over i kjelen og la det hele småkoke videre i en times tid uten lokk (eller med lokket halvveis på), tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig. Kok til ertene er helt møre.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter.
Smak suppen til med pepper (eventuelt litt salt hvis nødvendig). Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til smøret blir lyst og luftig. Bland inn pepperrot og en klype salt.