En deilig og varmende tom yum-inspirert suppe som er både sterk og syrlig. Først koker du en buljong med chili, ingefær, sitrongress, hvitløk og limeblader – før du blander inn kokosmelk, sopp, løk, tomat og sjøkreps. Smak deg til slutt frem til den rette balansen mellom syrlig, sterkt, søtt og salt. Følg gjerne oppskriften, men trekk i fra og legg gjerne til hvis du føler behov for det. Kaffirlimeblader kan kjøpes ferske eller tørkede, de har en nydelig lime- og sitrusaroma som gir en markant smak og dybde til retten. Det heter seg at revet limeskall kan være en erstatning, men opplevelsen blir en helt annen med limeblader. Tom yum-paste kan kjøpes i asiatiske matbutikker.
300 g sopp, renset, som kongeøsters eller sjampinjong
2 stk plommetomat, modne
2 stk løk
1 ss tom yum-paste, kan sløyfes
4 dl kokosmelk
400 g sjøkreps, eller rå reker, renset
3 - 4 ss fish sauce
3 - 4 ss limesaft
1 - 2 ss brunt sukker, evt. hvitt sukker
koriander
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
1.5 l vann
4 stk sitrongress
40 g ingefær
10 stk kaffirlimeblader
5 fedd hvitløk
2 stk rød chili
300 g sopp, renset, som kongeøsters eller sjampinjong
2 stk plommetomat, modne
2 stk løk
1 ss tom yum-paste, kan sløyfes
4 dl kokosmelk
400 g sjøkreps, eller rå reker, renset
3 - 4 ss fish sauce
3 - 4 ss limesaft
1 - 2 ss brunt sukker, evt. hvitt sukker
koriander
Fjern de aller ytterste grove bladene på sitrongresset. Knus den tykke delen lett med baksiden av kniven og skjær sitrongresset i grove biter. Skjær ingefæren i skiver. Knus hvitløkfeddene lett med bredsiden av kniven. Del chilien i to på langs, skrap vekk frøene hvis ønskelig (for mindre hete).
Ha sitrongress, ingefær, limeblader, hvitløk og chili over i vannet. La det hele syde i 10-15 minutter, halvveis under lokk.
Del soppen i grove biter, grovhakk tomatene og skjær løken i smale båter. Sil buljongen og ha den tilbake i kasserollen.
Tilsett tom yum-paste og kokosmelk. Ha grønnsakene over i buljongen og la det syde i 3-4 minutter.
Tilsett rekene og la det hele syde i et par små minutter til. Skru ned varmen og tilsett fishsauce, limesaft og sukker. Smak deg frem til riktig balanse mellom salt, syrlig og søtt.
Tilsett rikelig med hakket koriander før servering.
Bon appetit!
Fjern de aller ytterste grove bladene på sitrongresset. Knus den tykke delen lett med baksiden av kniven og skjær sitrongresset i grove biter. Skjær ingefæren i skiver. Knus hvitløkfeddene lett med bredsiden av kniven. Del chilien i to på langs, skrap vekk frøene hvis ønskelig (for mindre hete).
Ha sitrongress, ingefær, limeblader, hvitløk og chili over i vannet. La det hele syde i 10-15 minutter, halvveis under lokk.
Del soppen i grove biter, grovhakk tomatene og skjær løken i smale båter. Sil buljongen og ha den tilbake i kasserollen.
Tilsett tom yum-paste og kokosmelk. Ha grønnsakene over i buljongen og la det syde i 3-4 minutter.
Tilsett rekene og la det hele syde i et par små minutter til. Skru ned varmen og tilsett fishsauce, limesaft og sukker. Smak deg frem til riktig balanse mellom salt, syrlig og søtt.
Tilsett rikelig med hakket koriander før servering.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto