Fransk løksuppe

60 min

Fransk løksuppe toppet med sprø og boblende ostetoast. I all hovedsak består løksuppen av to enkle ingredienser: Løk og god kraft. For en ekstra dybde og sødme må løken få lov til å karamelliseres stille og rolig. Stekes løken for lite blir suppen «blass», stekes løken for hardt og i verste fall blir litt svidd, vil suppen ende opp med bittertoner. Altså, en liten detalj som betyr ganske så mye.
For ekstra smak og friskhet kan du tilsette litt hvitvin. Hel 1 desiliter tørr hvitvin over den karamelliserte løken, la væsken koke inn før du tilsetter kraft.

1611 har lagret denne
Fransk løksuppe i to små skåler
Foto: Sara Johannessen Meek

Fransk løksuppe toppet med sprø og boblende ostetoast. I all hovedsak består løksuppen av to enkle ingredienser: Løk og god kraft. For en ekstra dybde og sødme må løken få lov til å karamelliseres stille og rolig. Stekes løken for lite blir suppen «blass», stekes løken for hardt og i verste fall blir litt svidd, vil suppen ende opp med bittertoner. Altså, en liten detalj som betyr ganske så mye.
For ekstra smak og friskhet kan du tilsette litt hvitvin. Hel 1 desiliter tørr hvitvin over den karamelliserte løken, la væsken koke inn før du tilsetter kraft.

1611 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 kg løk
  • 4 ss smør
  • 1 ts sukker
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ss timian, hakket og frisk
  • 1 l kraft, god og brun
  • 4 skive(r) godt brød, helst lyst
  • 3 dl revet ost, smaksrik, gjerne gruyere
  • sherryeddik, noen dråper, evt. sitronsaft
  • persille, hakket, til pynt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg løk
  • 4 ss smør
  • 1 ts sukker
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ss timian, hakket og frisk
  • 1 l kraft, god og brun
  • 4 skive(r) godt brød, helst lyst
  • 3 dl revet ost, smaksrik, gjerne gruyere
  • sherryeddik, noen dråper, evt. sitronsaft
  • persille, hakket, til pynt
Skrell og skjær løken i tynne skiver. Finhakk eller skjær hvitløken i tynne skiver.
Smelt smøret i en romslig kasserolle og fres løken blank. Ha i sukker, hvitløk og timian.
Fres løken stille og rolig over middels varme (under sporadisk omrøring) til løken har blitt gyllen og karamellisert.
Tilsett kraften og la suppen syde under lokk i cirka 30 minutter. Smak til med salt, pepper og noen dråper eddik eller sitronsaft.
Toast brødskivene raskt på begge sider under grill i ovn. Dryss over rikelig med ost og gratiner til osten har smeltet.
Fordel den franske løksuppen i fire suppeskåler eller lignende. Topp suppen med osteskiver, dryss over persille og server.
woman cooking

Bon appetit!

Skrell og skjær løken i tynne skiver. Finhakk eller skjær hvitløken i tynne skiver.
Smelt smøret i en romslig kasserolle og fres løken blank. Ha i sukker, hvitløk og timian.
Fres løken stille og rolig over middels varme (under sporadisk omrøring) til løken har blitt gyllen og karamellisert.
Tilsett kraften og la suppen syde under lokk i cirka 30 minutter. Smak til med salt, pepper og noen dråper eddik eller sitronsaft.
Toast brødskivene raskt på begge sider under grill i ovn. Dryss over rikelig med ost og gratiner til osten har smeltet.
Fordel den franske løksuppen i fire suppeskåler eller lignende. Topp suppen med osteskiver, dryss over persille og server.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?