Det er knallgodt med klar grønnsakssuppe, men denne gangen har jeg laget en tomatisert utgave, proppfull av grønnsaker selvsagt. Har du noe daggammelt brød liggende er det et perfekt utgangspunkt for gode hjemmelagde krutonger - mye bedre enn butikk-kjøpte.
Det er knallgodt med klar grønnsakssuppe, men denne gangen har jeg laget en tomatisert utgave, proppfull av grønnsaker selvsagt. Har du noe daggammelt brød liggende er det et perfekt utgangspunkt for gode hjemmelagde krutonger - mye bedre enn butikk-kjøpte.
200 g erter, ferske og grønne, eller aspargesbønner
2 kvaster rosmarin, eller timian, oregano
1 boks hermetiske tomater, 400 gram
1.2 l kjøttkraft, eller grønnsakskraft
salt og kvernet pepper
bladpersille
parmesan, revet, til servering
salt
Krutonger
4 skive(r) brød, gjerne surdeigsbrød
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2 ss persille, finhakket
Finhakk løk og hvitløk. Rens purren og del den i skiver, hold den lyse og mørke delen hver for seg. Rens og skjær alle grønnsakene i jevne biter. Varm olje i en kasserolle. Fres løk og den lyse delen av purren over middels varme, la det surre til løken blir blank. Tilsett hvitløk, gulrøtter, selleri, pastinakk, poteter og urter. Fres videre et par minutter under omrøring.
Tilsett tomater og kraft. Kok opp og la det småkoke med lokket halvveis på i cirka 30 minutter, eller til alle grønnsakene er møre.
La ertene og resten av purren få koke med de siste minuttene. Smak til med salt og pepper. Server med revet parmesan, hakket persille og krutonger.
Krutonger
Varm ovnen til 200 grader. Del brødet i store biter. Vend brødbitene med olivenolje, finhakket hvitløk, persille og en klype salt. Stek krutongene midt i ovnen i cirka 10-12 minutter, eller til krutongene er gylne og sprø.
Bon appetit!
Finhakk løk og hvitløk. Rens purren og del den i skiver, hold den lyse og mørke delen hver for seg. Rens og skjær alle grønnsakene i jevne biter. Varm olje i en kasserolle. Fres løk og den lyse delen av purren over middels varme, la det surre til løken blir blank. Tilsett hvitløk, gulrøtter, selleri, pastinakk, poteter og urter. Fres videre et par minutter under omrøring.
Tilsett tomater og kraft. Kok opp og la det småkoke med lokket halvveis på i cirka 30 minutter, eller til alle grønnsakene er møre.
La ertene og resten av purren få koke med de siste minuttene. Smak til med salt og pepper. Server med revet parmesan, hakket persille og krutonger.
Krutonger
Varm ovnen til 200 grader. Del brødet i store biter. Vend brødbitene med olivenolje, finhakket hvitløk, persille og en klype salt. Stek krutongene midt i ovnen i cirka 10-12 minutter, eller til krutongene er gylne og sprø.