friske urter, gressløk, estragon, persille og dill - hakke
salt og kvernet pepper
kajennepepper
0.5 stk sitron
3 ss olivenolje
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
600 g fisk, filet, etter ønske
1 stk fennikel, liten
2 stk gulrøtter
0.5 stk purreløk
0.25 stk sellerirot
1 kg blåskjell, levende
3 fedd hvitløk, finhakket
2 stk sjalottløk, eller 1 liten løk, finhakket
2 dl hvitvin, tørr
6 dl fiskekraft
3 dl matfløte
30 g smør
30 g mel
friske urter, gressløk, estragon, persille og dill - hakke
salt og kvernet pepper
kajennepepper
0.5 stk sitron
3 ss olivenolje
Kutt fisken i store terninger. Rens og skjær grønnsakene i jevne staver, strimler eller små terninger.
Vask skjellene i kaldt rennende vann. Fjern ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg når du «kakker» på dem.
Fres hvitløk og sjalottløk i en kjele med olivenolje. La det syde under omrøring til løken blir myk uten å få farge. Ha i skjellene og tilsett vinen. Legg på lokk og la det koke til skjellene har åpnet seg. Kast eventuelle skjell som ikke åpner seg. Sil kraften over i en ny kjele og plukk skjellmaten ut av skjellene - spar eventuelt noen hele til pynt.
Tilsett fiskekraft og fløte og la det få et skikkelig oppkok. Bland sammen smør og mel til en jevn blanding. Visp smør- og meljevningen inn i suppen litt etter litt. La suppen småkoke i 5 minutter og smak til med salt, pepper, en klype kajennepepper og sitronsaft. Kjør gjerne suppen med en stavmikser.
Varm en kasserolle og fres grønnsakene raskt i litt smør eller olje. Tilsett en skvett vann og en klype salt. Kok/damp grønnsakene knapt møre til vannet har fordampet.
Legg fisken og grønnsakene over i suppen og la det trekke noen få minutter. Tilsett blåskjell og urter og server suppen med godt brød.
Bon appetit!
Kutt fisken i store terninger. Rens og skjær grønnsakene i jevne staver, strimler eller små terninger.
Vask skjellene i kaldt rennende vann. Fjern ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg når du «kakker» på dem.
Fres hvitløk og sjalottløk i en kjele med olivenolje. La det syde under omrøring til løken blir myk uten å få farge. Ha i skjellene og tilsett vinen. Legg på lokk og la det koke til skjellene har åpnet seg. Kast eventuelle skjell som ikke åpner seg. Sil kraften over i en ny kjele og plukk skjellmaten ut av skjellene - spar eventuelt noen hele til pynt.
Tilsett fiskekraft og fløte og la det få et skikkelig oppkok. Bland sammen smør og mel til en jevn blanding. Visp smør- og meljevningen inn i suppen litt etter litt. La suppen småkoke i 5 minutter og smak til med salt, pepper, en klype kajennepepper og sitronsaft. Kjør gjerne suppen med en stavmikser.
Varm en kasserolle og fres grønnsakene raskt i litt smør eller olje. Tilsett en skvett vann og en klype salt. Kok/damp grønnsakene knapt møre til vannet har fordampet.
Legg fisken og grønnsakene over i suppen og la det trekke noen få minutter. Tilsett blåskjell og urter og server suppen med godt brød.