Til hovedinnhold

Surdeigssuppe med pølser og bacon

1 h

Surdeigssuppe, eller «Żurek», er en polsk spesialitet. Den krever litt forberedelsestid, surdeigen skal nemlig stå og gjære i 3-5 dager - men det er absolutt verdt det.  

Bruk et desinfisert Norgesglass eller et stort syltetøyglass til å lagre surdeigen på.

I Polen serverer de ofte suppen i «brødskåler», men den er like god i vanlig suppebolle.

Oppskriften er hentet fra boken Smak. Foto: Anne Valeur/J-M Stenersens Forlag AS.

Lagret av 40 brukere
Surdeigssuppe med pølser og bacon

Surdeigssuppe, eller «Żurek», er en polsk spesialitet. Den krever litt forberedelsestid, surdeigen skal nemlig stå og gjære i 3-5 dager - men det er absolutt verdt det.  

Bruk et desinfisert Norgesglass eller et stort syltetøyglass til å lagre surdeigen på.

I Polen serverer de ofte suppen i «brødskåler», men den er like god i vanlig suppebolle.

Oppskriften er hentet fra boken Smak. Foto: Anne Valeur/J-M Stenersens Forlag AS.

Lagret av 40 brukere

Ingredienser

4
porsjoner

Surdeig

  • 2 dl rugmel, sammalt
  • 1 l vann
  • 3 stk hvitløksfedd
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • 5 stk allehånde, korn

Suppe

  • 3 stk bratwurst, rå
  • 250 g bacon, med svor
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk purreløk
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk pepperrot
  • 3 l vann
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 5 stk allehånde, frø
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 ss merian
  • 4 stk hvitløksfedd
  • salt og kvernet pepper
  • 4 stk egg

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Surdeig

  • 2 dl rugmel, sammalt
  • 1 l vann
  • 3 stk hvitløksfedd
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • 5 stk allehånde, korn

Suppe

  • 3 stk bratwurst, rå
  • 250 g bacon, med svor
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk purreløk
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk pepperrot
  • 3 l vann
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 5 stk allehånde, frø
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 ss merian
  • 4 stk hvitløksfedd
  • salt og kvernet pepper
  • 4 stk egg
Lag surdeigen: Bland sammalt rugmel med kokt og avkjølt vann i norgesglasset. Det er viktig at mel og vann røres sammen med en tresleiv eller en plastslikkepott (ikke metall). Ha i hvitløkfeddene, pepper, laurbærblader og allehånde. Dekk norgesglasset med et kjøkkenhåndkle og fest en strikk rundt. Ikke skru lokk på glasset. Surdeigsstarteren må få tilgang på luft! Avhengig av temperatur (pluss minus 24 °C) må surdeigen stå og gjære i 3–5 dager. Etter 3–5 dager siler man bort krydderet. Væsken kan da stå i opptil 2 uker i kjøleskapet før man lager suppen. Det er normalt at det dannes skum og sterk hvitløkslukt underveis.
Lag suppen: Skyll og skrell grønnsakene. Ha hele grønnsaker i en gryte sammen med pølsene. Hell over vannet. Tilsett pepperkorn, allehåndefrø, laurbærblader samt svoren fra baconet. Kok opp og la det småputre i 20 minutter.
Ta ut pølsene, men la grønnsakene koke videre til de blir møre. Ta så grønnsakene ut av vannet og del dem i mindre biter.
Del bacon i små terninger og sprøstek dem i en panne. Del pølsene i små biter og brun dem sammen med baconet.
Bland to liter kraft fra grønnsakene og surdeigen. Tilsett merian og knuste hvitløkfedd. Tilsett pølser, bacon og grønnsaker. La det småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Kok egg i 8–9 minutter, avkjøl og skrell. Del eggene i to eller fire.
Server suppen i brødskålene og topp med egg. Suppen kan også serveres i vanlige suppeskåler.
woman cooking

Bon appetit!

Lag surdeigen: Bland sammalt rugmel med kokt og avkjølt vann i norgesglasset. Det er viktig at mel og vann røres sammen med en tresleiv eller en plastslikkepott (ikke metall). Ha i hvitløkfeddene, pepper, laurbærblader og allehånde. Dekk norgesglasset med et kjøkkenhåndkle og fest en strikk rundt. Ikke skru lokk på glasset. Surdeigsstarteren må få tilgang på luft! Avhengig av temperatur (pluss minus 24 °C) må surdeigen stå og gjære i 3–5 dager. Etter 3–5 dager siler man bort krydderet. Væsken kan da stå i opptil 2 uker i kjøleskapet før man lager suppen. Det er normalt at det dannes skum og sterk hvitløkslukt underveis.
Lag suppen: Skyll og skrell grønnsakene. Ha hele grønnsaker i en gryte sammen med pølsene. Hell over vannet. Tilsett pepperkorn, allehåndefrø, laurbærblader samt svoren fra baconet. Kok opp og la det småputre i 20 minutter.
Ta ut pølsene, men la grønnsakene koke videre til de blir møre. Ta så grønnsakene ut av vannet og del dem i mindre biter.
Del bacon i små terninger og sprøstek dem i en panne. Del pølsene i små biter og brun dem sammen med baconet.
Bland to liter kraft fra grønnsakene og surdeigen. Tilsett merian og knuste hvitløkfedd. Tilsett pølser, bacon og grønnsaker. La det småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Kok egg i 8–9 minutter, avkjøl og skrell. Del eggene i to eller fire.
Server suppen i brødskålene og topp med egg. Suppen kan også serveres i vanlige suppeskåler.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?