Vestafrikansk peanøttsuppe

45 min

Peanøttsuppe, eller groundnut stew som det er mer kjent som, har sin opprinnelse i Vest-Afrika. Det er store variasjoner fra region til region, men felles for dem er en tomatisert suppe med peanøtter og en form for stivelse, enten det er søtpotet, ris eller korn. Suppen er billig å tilberede og metter skikkelig. Dette er en vegetarisk variant, men det er også vanlig å ha kylling i. 

1799 har lagret denne
Vestafrikansk peanøttsuppe

Peanøttsuppe, eller groundnut stew som det er mer kjent som, har sin opprinnelse i Vest-Afrika. Det er store variasjoner fra region til region, men felles for dem er en tomatisert suppe med peanøtter og en form for stivelse, enten det er søtpotet, ris eller korn. Suppen er billig å tilberede og metter skikkelig. Dette er en vegetarisk variant, men det er også vanlig å ha kylling i. 

1799 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 2 stykker rødløk
  • 4 stykker hvitløksfedd
  • 2 stykker rød chili
  • 2 ss ingefær
  • 2 ss olje
  • 1 ts kanel
  • 1 ts paprikapulver
  • 5 ss peanøttsmør
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 stk søtpotet, stor
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks kokosmelk
  • 5 dl grønnsakskraft, eller vann
  • 100 g spinat
  • 1 stk lime, eller 1/2 sitron
  • 1 klype salt og kvernet pepper, smak til!
  • 1 håndfull peanøtter, til topping
  • 1 bunt koriander, til topping
  • 4 dl ris, til servering

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 stykker rødløk
  • 4 stykker hvitløksfedd
  • 2 stykker rød chili
  • 2 ss ingefær
  • 2 ss olje
  • 1 ts kanel
  • 1 ts paprikapulver
  • 5 ss peanøttsmør
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 stk søtpotet, stor
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks kokosmelk
  • 5 dl grønnsakskraft, eller vann
  • 100 g spinat
  • 1 stk lime, eller 1/2 sitron
  • 1 klype salt og kvernet pepper, smak til!
  • 1 håndfull peanøtter, til topping
  • 1 bunt koriander, til topping
  • 4 dl ris, til servering
Finhakk rødløk, chili, hvitløk og ingefær. Varm opp litt olje i en stor gryte. Surr ingrediensene i ca. 5 minutter, eller til det har blitt mykt og blankt, og begynner å lukte godt. Tilsett kanel, paprika og peanøttsmøret. Rør det godt sammen.
Finhakk rødløk, chili, hvitløk og ingefær. Varm opp litt olje i en stor gryte. Surr ingrediensene i ca. 5 minutter, eller til det har blitt mykt og blankt, og begynner å lukte godt. Tilsett kanel, paprika og peanøttsmøret. Rør det godt sammen.
Skrell søtpoteten og del den i små terninger. Ha søtpoteten over i gryta sammen med tomatpuré og rør rundt i ca. 5 minutter, eller til søtpoteten får litt stekeskorpe. Tilsett så en boks hermetiske tomater, kokosmelk og vann eller grønnsakskraft.
Skrell søtpoteten og del den i små terninger. Ha søtpoteten over i gryta sammen med tomatpuré og rør rundt i ca. 5 minutter, eller til søtpoteten får litt stekeskorpe. Tilsett så en boks hermetiske tomater, kokosmelk og vann eller grønnsakskraft.
Gi suppen et oppkok under lokk før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer uten lokk. La suppen putre i 20-25 minutter, til søtpoteten er helt gjennomkokt. Ønsker du en ekstra yukk suppe kan du mose noen av søtpotetbitene med en potetstapper, eller kjøre en stavmikser et par ganger i suppen.
Smak til med salt, pepper og lime- eller sitronsaft. Helt mot slutten tilsetter du spinaten. Skru av varmen og rør inn.
Server gjerne med ris. Toppes med ristede peanøtter og koriander.
woman cooking

Bon appetit!

Finhakk rødløk, chili, hvitløk og ingefær. Varm opp litt olje i en stor gryte. Surr ingrediensene i ca. 5 minutter, eller til det har blitt mykt og blankt, og begynner å lukte godt. Tilsett kanel, paprika og peanøttsmøret. Rør det godt sammen.
Finhakk rødløk, chili, hvitløk og ingefær. Varm opp litt olje i en stor gryte. Surr ingrediensene i ca. 5 minutter, eller til det har blitt mykt og blankt, og begynner å lukte godt. Tilsett kanel, paprika og peanøttsmøret. Rør det godt sammen.
Skrell søtpoteten og del den i små terninger. Ha søtpoteten over i gryta sammen med tomatpuré og rør rundt i ca. 5 minutter, eller til søtpoteten får litt stekeskorpe. Tilsett så en boks hermetiske tomater, kokosmelk og vann eller grønnsakskraft.
Skrell søtpoteten og del den i små terninger. Ha søtpoteten over i gryta sammen med tomatpuré og rør rundt i ca. 5 minutter, eller til søtpoteten får litt stekeskorpe. Tilsett så en boks hermetiske tomater, kokosmelk og vann eller grønnsakskraft.
Gi suppen et oppkok under lokk før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer uten lokk. La suppen putre i 20-25 minutter, til søtpoteten er helt gjennomkokt. Ønsker du en ekstra yukk suppe kan du mose noen av søtpotetbitene med en potetstapper, eller kjøre en stavmikser et par ganger i suppen.
Smak til med salt, pepper og lime- eller sitronsaft. Helt mot slutten tilsetter du spinaten. Skru av varmen og rør inn.
Server gjerne med ris. Toppes med ristede peanøtter og koriander.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?