Denne suppe er proppfull av gode, thailandske smaker som galangal, chili, hvitløk og fiskesaus. Serveres nykokt og varm - med masse frisk koriander. Tips: Galangal kan erstattes med ingefær selv om smaken ikke er helt den samme. Kaffirlimeblader har en nydelig lime- og sitrusaroma som gir en markant smak og dybde til retten. Det heter seg at revet limeskall kan være en erstatning, men opplevelsen blir en helt annen med limeblader. Palmesukker blir laget av palmeblomsten og har ingenting med palmeolje å gjøre. Palmesukker er ikke fullt så søtt som vanlig sukker og har en mild karamellsmak, det kan erstattes med rørsukker eller brunt sukker.
300 g sopp, kongeøsterssopp, sjampinjong eller aromasopp
2 stk plommetomat, modne
2 stk løk
500 g kjempereker, rå
10 ss fiskesaus
1 ss palmesukker, eller sukker
koriander
10 stykker kaffirlimeblader
8 - 10 ss limesaft
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
2 l vann
4 stk sitrongress
40 g galangal, eller ingefær
5 stk hvitløksfedd
5 stk rød chili, små
300 g sopp, kongeøsterssopp, sjampinjong eller aromasopp
2 stk plommetomat, modne
2 stk løk
500 g kjempereker, rå
10 ss fiskesaus
1 ss palmesukker, eller sukker
koriander
10 stykker kaffirlimeblader
8 - 10 ss limesaft
Hell vannet i en mellomstor kasserolle og gi det et oppkok.
Fjern de aller ytterste grove bladene på sitrongresset. Knus den tykke delen lett med baksiden av kniven og skjær sitrongresset i grove biter. Skrap galangal med en teskje (skrap av alt skallet hvis du bruk ingefær) og skjær den i skiver. Knus hvitløkfeddene lett med bredsiden av kniven. Del chilien i to på langs, skrap vekk frøene hvis ønskelig (for mindre hete).
Ha sitrongress, galangal, limeblader, hvitløk og chili over i vannet. La det hele syde i ca. 10 minutter, halvveis under lokk.
Del soppen i grove biter, grovhakk tomatene og skjær løken i grove båter.
Ha grønnsakene over i kraften og la det småkoke i 3-4 minutter.
Tilsett rekene og la det hele syde i ca. ett minutt. Skru ned varmen og tilsett fiskesaus, limesaft og sukker. Smak deg frem til riktig balanse mellom salt og syrlig. Tilsett rikelig med hakket koriander før servering.
Bon appetit!
Hell vannet i en mellomstor kasserolle og gi det et oppkok.
Fjern de aller ytterste grove bladene på sitrongresset. Knus den tykke delen lett med baksiden av kniven og skjær sitrongresset i grove biter. Skrap galangal med en teskje (skrap av alt skallet hvis du bruk ingefær) og skjær den i skiver. Knus hvitløkfeddene lett med bredsiden av kniven. Del chilien i to på langs, skrap vekk frøene hvis ønskelig (for mindre hete).
Ha sitrongress, galangal, limeblader, hvitløk og chili over i vannet. La det hele syde i ca. 10 minutter, halvveis under lokk.
Del soppen i grove biter, grovhakk tomatene og skjær løken i grove båter.
Ha grønnsakene over i kraften og la det småkoke i 3-4 minutter.
Tilsett rekene og la det hele syde i ca. ett minutt. Skru ned varmen og tilsett fiskesaus, limesaft og sukker. Smak deg frem til riktig balanse mellom salt og syrlig. Tilsett rikelig med hakket koriander før servering.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto