rask

Brente mandler

25 min

Brente mandler er tradisjonsrikt juleknask som smaker av barndommens jul. Mandlene har en røstet smak og får et tynt lag karamell som smelter på tungen. Ett tygg, og du er hekta! 
Skal du lage brente mandler må du bruke muskelkraft. Bruk en litt stor kjele, så slipper du at mandlene blir for mye brent. Bruker du en jernpanne går det enda enklere. En teskje eller to med kanel gjør disse ekstra julete, og prøve gjerne å tilsette andre smaker. 
Denne porsjonen ser kanskje liten ut, men lag heller to omganger enn å doble oppskriften. Du kan selv velge om du ønsker å skålde mandlene først eller la skallet sitte på.

Flere juleknask-oppskrifter finner du her: Risboller, Rocky Road og fløtekarameller

1296 har lagret denne
Brente mandler i et norgesglass

Brente mandler er tradisjonsrikt juleknask som smaker av barndommens jul. Mandlene har en røstet smak og får et tynt lag karamell som smelter på tungen. Ett tygg, og du er hekta! 
Skal du lage brente mandler må du bruke muskelkraft. Bruk en litt stor kjele, så slipper du at mandlene blir for mye brent. Bruker du en jernpanne går det enda enklere. En teskje eller to med kanel gjør disse ekstra julete, og prøve gjerne å tilsette andre smaker. 
Denne porsjonen ser kanskje liten ut, men lag heller to omganger enn å doble oppskriften. Du kan selv velge om du ønsker å skålde mandlene først eller la skallet sitte på.

Flere juleknask-oppskrifter finner du her: Risboller, Rocky Road og fløtekarameller

1296 har lagret denne
10
porsjoner
  • 0.5 kg mandler
  • 250 g melis
  • 1.5 dl vann
Unngå at skjermen går i dvale
  • 0.5 kg mandler
  • 250 g melis
  • 1.5 dl vann
Husk å skylle mandlene godt før du begynner.
Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.
Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
Skru opp varmen på plata, og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gyllen farge. Rør godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir svartbrent.
Skru opp varmen på plata, og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gyllen farge. Rør godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir svartbrent.
Hell mandlene utover smurt plate, og del de fra hverandre før de blir helt kalde. La de avkjøles godt før du heller på glass eller i bokser. Dette er smakfulle gaver som gleder.
Hell mandlene utover smurt plate, og del de fra hverandre før de blir helt kalde. La de avkjøles godt før du heller på glass eller i bokser. Dette er smakfulle gaver som gleder.
woman cooking

Bon appetit!

Husk å skylle mandlene godt før du begynner.
Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.
Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
Skru opp varmen på plata, og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gyllen farge. Rør godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir svartbrent.
Skru opp varmen på plata, og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gyllen farge. Rør godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir svartbrent.
Hell mandlene utover smurt plate, og del de fra hverandre før de blir helt kalde. La de avkjøles godt før du heller på glass eller i bokser. Dette er smakfulle gaver som gleder.
Hell mandlene utover smurt plate, og del de fra hverandre før de blir helt kalde. La de avkjøles godt før du heller på glass eller i bokser. Dette er smakfulle gaver som gleder.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?