rask

Urtedampede blåskjell med pesto- og parmesangratinert toast

30 min

Blåskjell er en nydelig og smakfull råvare, som er enkel å tilberede - og i tillegg ganske rimelig å kjøpe. Her deler kokk Trond Moi sin oppskrift på urtedampede blåskjell med deilig og sprø parmesangratinert toast.

Før du begynner dampingen, er det imidlertid viktig at du sjekker at skjellene er levende.

– Det gjør du ved å prøve å åpne skjellet. Er det dødt glir det fra hverandre, er det levende klarer du ikke åpne det, sier Moi.

Oppskriften er hentet fra boken: «Fisk og vin – Den store boken om sjømat og vin fra Trond Moi og Toralf Bølgen med gode venner».

189 har lagret denne
En tallerken med dampede blåskjell, og to skiver ostegratinert toast.
Foto: Mads Widén

Blåskjell er en nydelig og smakfull råvare, som er enkel å tilberede - og i tillegg ganske rimelig å kjøpe. Her deler kokk Trond Moi sin oppskrift på urtedampede blåskjell med deilig og sprø parmesangratinert toast.

Før du begynner dampingen, er det imidlertid viktig at du sjekker at skjellene er levende.

– Det gjør du ved å prøve å åpne skjellet. Er det dødt glir det fra hverandre, er det levende klarer du ikke åpne det, sier Moi.

Oppskriften er hentet fra boken: «Fisk og vin – Den store boken om sjømat og vin fra Trond Moi og Toralf Bølgen med gode venner».

189 har lagret denne

Ingredienser

2
porsjoner

Urtedampede blåskjell

  • 2 kg blåskjell
  • 2 stk løk
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk fennikel
  • 5 fedd hvitløk
  • 2 dl olivenolje
  • 2 dl hvitvin, tørr
  • 2 stk tomat
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 4 ss basilikum, finhakket

Parmesan- og hvitløksgratinert toast

  • 4 ss smør
  • 2 stykker baguett, mellomstore
  • 8 ss crème fraîche
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 ss parmesan, nyrevet
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Urtedampede blåskjell

  • 2 kg blåskjell
  • 2 stk løk
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk fennikel
  • 5 fedd hvitløk
  • 2 dl olivenolje
  • 2 dl hvitvin, tørr
  • 2 stk tomat
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 4 ss basilikum, finhakket

Parmesan- og hvitløksgratinert toast

  • 4 ss smør
  • 2 stykker baguett, mellomstore
  • 8 ss crème fraîche
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 ss parmesan, nyrevet
  • salt
  • pepper

Blåskjell

Skyll og skrubb blåskjellene godt i kaldt vann. Fjern skjeggtrådene. Sjekk at skjellene er friske ved å slå dem lett mot hverandre. Skjell som ikke lukker seg, må kastes.
Rens løk, sjalottløk, gulrøtter og fennikel. Skjær alt i strimler. Grovhakk hvitløken.
Ha olivenoljen i en kjele. Varm godt opp. Ha i grønnsaker og skjell, og da det frese i et par minutter.
Hell på hvitvin og legg på lokk. Kok skjellene i tre minutter, til alle har åpnet seg helt.
Ha alt over i en bolle. Skjær tomatene i terninger. Tilsett balsamicoeddik, og dryss over hakkede tomater og basilikum. Hell over litt pesto og server med gratinert toast.

Parmesan- og hvitløksgratinert toast

Del bagettene på midten, og skjer dem i to på langs. Ha på smør, og stek dem i grillpanne eller vanlig panne til de er gylne.
Legg bagettene over på en stekeplate. Smør dem med crème fraîche, og dryss finhakket hvitløk over. Dryss over parmesan. Krydre med salt og pepper.
Gratiner toastene i ovnen i ett minutt med grillvarmen på 200 grader.
woman cooking

Bon appetit!

Blåskjell

Skyll og skrubb blåskjellene godt i kaldt vann. Fjern skjeggtrådene. Sjekk at skjellene er friske ved å slå dem lett mot hverandre. Skjell som ikke lukker seg, må kastes.
Rens løk, sjalottløk, gulrøtter og fennikel. Skjær alt i strimler. Grovhakk hvitløken.
Ha olivenoljen i en kjele. Varm godt opp. Ha i grønnsaker og skjell, og da det frese i et par minutter.
Hell på hvitvin og legg på lokk. Kok skjellene i tre minutter, til alle har åpnet seg helt.
Ha alt over i en bolle. Skjær tomatene i terninger. Tilsett balsamicoeddik, og dryss over hakkede tomater og basilikum. Hell over litt pesto og server med gratinert toast.

Parmesan- og hvitløksgratinert toast

Del bagettene på midten, og skjer dem i to på langs. Ha på smør, og stek dem i grillpanne eller vanlig panne til de er gylne.
Legg bagettene over på en stekeplate. Smør dem med crème fraîche, og dryss finhakket hvitløk over. Dryss over parmesan. Krydre med salt og pepper.
Gratiner toastene i ovnen i ett minutt med grillvarmen på 200 grader.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?