Hawa Hassans bariis
Bariis er en tradisjonell somalisk risrett, en rispilaff. Den blir ofte servert sammen med en biffgryte eller kylling.
- Dette tror jeg er en perfekt måte for nordmenn å bli kjent med somalisk mat. Den er veldig enkel å lage, og det burde ikke være alt for vanskelig å finne ingrediensene i butikken, sier Hawa Hassan til Godt.
For å lage denne retten trenger du først å lag den somaliske krydderblandingen Xawaash (som uttales HA-wash). Til den trenger du:
En kanelstang
1,2 desiliter (1/2 cup) koriander frø
1,2 desiliter (1/2 cup) kuminfrø
2 spisesskjer svarte pepperkorn
6 kardemommekapsler
1 teskje hele nellikspiker
2 spiseskjeer malt gurkemeie
Ha kanelstangen i en pose, og slå på den et par ganger med et kjevle så den knuser i små biter. Ha alle krydderne, bortsett fra gurkemeie, i en stekepanne over medium varme. Rør rundt hele tiden. La den stå på varmen i cirka 2 minutter, til lukten er veldig aromatisk. La det kjøle seg ned.
Ha krydderne i en kaffekvern og mal til et fint pulver (eller bruk en morter og litt muskelkraft). Sil en gang, og kvern på nytt de store bitene som var igjen. Ha i gurkemeien og bland godt sammen. Oppbevar kryddermiksen i et lufttett glass eller boks. Oppbevar på et mørk og kaldt sted i opptil 6 måneder.
Denne oppskriften er hentet fra Hawa Hassans bok In Bibis Kitchen som er skrevet sammen med Julia Turshen, copyright © 2020. Fotografier er av Khadija M. Farah og Jennifer May. Utgitt av Ten Speed Press, en del av Penguin Random House, LLC.
Ingredienser
- 2.4 dl basmatiris
- 2 ss olivenolje extra virgin
- 1 stk rødløk, liten
- 1 stk kanelstang
- 2 stk nellikspiker, hele
- 1 stk tomat, finhakket
- salt
- 3 ss rosiner, gule om du får tak i
- 1 ss krydderblanding, se egen oppskrift
- 3.6 dl vann, kokende
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 klype kardemomme
Slik gjør du:
- 2.4 dl basmatiris
- 2 ss olivenolje extra virgin
- 1 stk rødløk, liten
- 1 stk kanelstang
- 2 stk nellikspiker, hele
- 1 stk tomat, finhakket
- salt
- 3 ss rosiner, gule om du får tak i
- 1 ss krydderblanding, se egen oppskrift
- 3.6 dl vann, kokende
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 klype kardemomme
