Hawa Hassans bariis
Bariis er en tradisjonell somalisk risrett, en rispilaff. Den blir ofte servert sammen med en biffgryte eller kylling.
- Dette tror jeg er en perfekt måte for nordmenn å bli kjent med somalisk mat. Den er veldig enkel å lage, og det burde ikke være alt for vanskelig å finne ingrediensene i butikken, sier Hawa Hassan til Godt.
For å lage denne retten trenger du først å lag den somaliske krydderblandingen Xawaash (som uttales HA-wash). Til den trenger du:
En kanelstang
1,2 desiliter (1/2 cup) koriander frø
1,2 desiliter (1/2 cup) kuminfrø
2 spisesskjer svarte pepperkorn
6 kardemommekapsler
1 teskje hele nellikspiker
2 spiseskjeer malt gurkemeie
Ha kanelstangen i en pose, og slå på den et par ganger med et kjevle så den knuser i små biter. Ha alle krydderne, bortsett fra gurkemeie, i en stekepanne over medium varme. Rør rundt hele tiden. La den stå på varmen i cirka 2 minutter, til lukten er veldig aromatisk. La det kjøle seg ned.
Ha krydderne i en kaffekvern og mal til et fint pulver (eller bruk en morter og litt muskelkraft). Sil en gang, og kvern på nytt de store bitene som var igjen. Ha i gurkemeien og bland godt sammen. Oppbevar kryddermiksen i et lufttett glass eller boks. Oppbevar på et mørk og kaldt sted i opptil 6 måneder.
Denne oppskriften er hentet fra Hawa Hassans bok In Bibis Kitchen som er skrevet sammen med Julia Turshen, copyright © 2020. Fotografier er av Khadija M. Farah og Jennifer May. Utgitt av Ten Speed Press, en del av Penguin Random House, LLC.
Bariis er en tradisjonell somalisk risrett, en rispilaff. Den blir ofte servert sammen med en biffgryte eller kylling.
- Dette tror jeg er en perfekt måte for nordmenn å bli kjent med somalisk mat. Den er veldig enkel å lage, og det burde ikke være alt for vanskelig å finne ingrediensene i butikken, sier Hawa Hassan til Godt.
For å lage denne retten trenger du først å lag den somaliske krydderblandingen Xawaash (som uttales HA-wash). Til den trenger du:
En kanelstang
1,2 desiliter (1/2 cup) koriander frø
1,2 desiliter (1/2 cup) kuminfrø
2 spisesskjer svarte pepperkorn
6 kardemommekapsler
1 teskje hele nellikspiker
2 spiseskjeer malt gurkemeie
Ha kanelstangen i en pose, og slå på den et par ganger med et kjevle så den knuser i små biter. Ha alle krydderne, bortsett fra gurkemeie, i en stekepanne over medium varme. Rør rundt hele tiden. La den stå på varmen i cirka 2 minutter, til lukten er veldig aromatisk. La det kjøle seg ned.
Ha krydderne i en kaffekvern og mal til et fint pulver (eller bruk en morter og litt muskelkraft). Sil en gang, og kvern på nytt de store bitene som var igjen. Ha i gurkemeien og bland godt sammen. Oppbevar kryddermiksen i et lufttett glass eller boks. Oppbevar på et mørk og kaldt sted i opptil 6 måneder.
Denne oppskriften er hentet fra Hawa Hassans bok In Bibis Kitchen som er skrevet sammen med Julia Turshen, copyright © 2020. Fotografier er av Khadija M. Farah og Jennifer May. Utgitt av Ten Speed Press, en del av Penguin Random House, LLC.
- 2.4 dl basmatiris
- 2 ss olivenolje extra virgin
- 1 stk rødløk, liten
- 1 stk kanelstang
- 2 stk nellikspiker, hele
- 1 stk tomat, finhakket
- salt
- 3 ss rosiner, gule om du får tak i
- 1 ss krydderblanding, se egen oppskrift
- 3.6 dl vann, kokende
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 klype kardemomme
- 2.4 dl basmatiris
- 2 ss olivenolje extra virgin
- 1 stk rødløk, liten
- 1 stk kanelstang
- 2 stk nellikspiker, hele
- 1 stk tomat, finhakket
- salt
- 3 ss rosiner, gule om du får tak i
- 1 ss krydderblanding, se egen oppskrift
- 3.6 dl vann, kokende
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 klype kardemomme
