vegetar

Pizzabunn med durumhvete på romersk vis

45 min

Dette er pizzabunn med durumhvete laget på romersk vis. I motsetning til den napolitanske pizzaen med tykk kant, som er populær over hele kloden, er den romerske pizzaversjonen tynn og praktisk talt uten kant.
Denne oppskriften legger opp til en langsom og kald hevingsprosess over ett døgn. Det gir et resultat som er sprøtt, duftende og med litt tyggemotstand. Den lille mengden med durumhvete og den langsomme hevingen i kjøleskap gjør at skorpen blir ekstra sprø og smakfull.
Bruk en kjøkkenmaskin til å kna deigen, eller sett av 10-15 minutter til å kna for hånd. Det siste tipset er å strekke eller kjevle ut deigen så tynt du klarer. Så legger du på det fyllet du ønsker. Vi foreslår romersk-inspirert fyll, men føl deg fri til å være kreativ.
Her finner du oppskrift på capricciosa-fyll!
En pizzastein vil gi pizzaen din den gode «steinovnsbakte smaken», mer volum og en uovertruffen letthet. Hvis du ikke har en slik, kan du i stedet bruke en stekeplate som du setter opp-ned, eller bruke uglaserte terracottafliser. For å få det aller beste resultatet, bør du forvarme pizzasteinen eller stekeplaten i minst 45 minutter på nest nederste rille i ovnen før du skal steke pizzaen. Steketiden vil avhenge av ovnen din, og vil bli kortere hvis du bruker en pizzastein.
Oppskrift og foto er hentet fra boken Smaken av Roma av Katie Parla og Kristina Gill (Memo forlag).

231 har lagret denne
Pizzabunn med durumhvete på romersk vis

Dette er pizzabunn med durumhvete laget på romersk vis. I motsetning til den napolitanske pizzaen med tykk kant, som er populær over hele kloden, er den romerske pizzaversjonen tynn og praktisk talt uten kant.
Denne oppskriften legger opp til en langsom og kald hevingsprosess over ett døgn. Det gir et resultat som er sprøtt, duftende og med litt tyggemotstand. Den lille mengden med durumhvete og den langsomme hevingen i kjøleskap gjør at skorpen blir ekstra sprø og smakfull.
Bruk en kjøkkenmaskin til å kna deigen, eller sett av 10-15 minutter til å kna for hånd. Det siste tipset er å strekke eller kjevle ut deigen så tynt du klarer. Så legger du på det fyllet du ønsker. Vi foreslår romersk-inspirert fyll, men føl deg fri til å være kreativ.
Her finner du oppskrift på capricciosa-fyll!
En pizzastein vil gi pizzaen din den gode «steinovnsbakte smaken», mer volum og en uovertruffen letthet. Hvis du ikke har en slik, kan du i stedet bruke en stekeplate som du setter opp-ned, eller bruke uglaserte terracottafliser. For å få det aller beste resultatet, bør du forvarme pizzasteinen eller stekeplaten i minst 45 minutter på nest nederste rille i ovnen før du skal steke pizzaen. Steketiden vil avhenge av ovnen din, og vil bli kortere hvis du bruker en pizzastein.
Oppskrift og foto er hentet fra boken Smaken av Roma av Katie Parla og Kristina Gill (Memo forlag).

231 har lagret denne
4
porsjoner
  • 3 g tørrgjær
  • 3 dl vann, kaldt
  • 450 g hvetemel
  • 50 g durumhvete, pluss ekstra til utbaking
  • 2 ts havsalt
  • 2 ts olivenolje extra virgin
  • olje, nøytral, til pensling
Unngå at skjermen går i dvale
  • 3 g tørrgjær
  • 3 dl vann, kaldt
  • 450 g hvetemel
  • 50 g durumhvete, pluss ekstra til utbaking
  • 2 ts havsalt
  • 2 ts olivenolje extra virgin
  • olje, nøytral, til pensling
Bland det kalde vannet med tørrgjæren i en liten bolle. Sett det til side i noen minutter, slik at gjæren får løse seg opp.
Bland melet og gjærblandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt sammen på lav hastighet i cirka 3 minutter (eller kna for hånd i 10-15 minutter). Så lar du deigen hvile i 5 minutter mens den fortsatt er i bollen. Tilsett salt og kjør videre i 4 minutter, eller til deigen er blitt glatt og har utviklet en god elastisitet. Mens kjøkkenmaskinen kjører videre, tilsetter du olivenolje gradvis.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen få hvile i 30 minutter i romtemperatur.
Hvelv deigen ut på en godt melet arbeidsbenk. Del deigen opp i fire like store emner med en deigskrape eller en kniv.
Jobb med ett emne om gangen. Ta tak i de fire hjørnene av deigen, dra dem utover og fold dem inn mot midten. Prøv å unngå å slå deigen flat. Deigen vil trekke seg sammen og få en rund form. Snu deigen rundt på arbeidsbenken. Legg håndflaten din på toppen av ballen, la tommelen og pekefingeren din få hvile på den og la de andre fingertuppene være på benken. Beveg ballen forsiktig i sirkler. Du vil kjenne at deigen trekker seg mer sammen. Gjenta prosessen med de andre emnene.
Legg de fire emnene på en smurt stekeplate. Pensle lett med nøytral olje og dekk hele stekeplaten med plastfolie. Sett stekeplaten inn i kjøleskapet og la deigen få heve kaldt i 24 timer.
Tre timer før du skal bake ut pizzaen, tar du deigen ut av kjøleskapet og lar den få stå på benken, fortsatt med plastfolien på, til den har fått romtemperatur. Deigen vil utvide seg etter hvert som den blir varmere.
Sett stekeovnen din på høyeste temperatur, eller minst 250 grader. Sett en stekeplate opp-ned eller en pizzastein inn på den nest nederste rillen.
Legg en deigball på en godt melet arbeidsbenk. Dryss mel på toppen av deigen også. Form deigen til en liten, flat runding ved å bruke fingertuppene dine. La midten av deigen være litt høyere. Fortsett til du har formet en sirkel som er cirka 15 cm i diameter og ½ cm tykk. Snu den rundt og flytt den til en del av arbeidsbenken som har et tynt lag mel.
Plasser begge hendene dine på toppen, håndflatene ned, side om side. Bruk den ene hånden til å forankre deigen. Arbeid sakte og forsiktig med den andre hånden for å presse og strekke deigen bort fra midten. Snu den en kvart omdreining og gjenta, reposisjoner hendene dine hver gang. Fortsett til sirkelen er 30-40 cm i diameter og så tynn som mulig uten at den revner. Alternativt kan du bruke en kjevle for å oppnå de ønskede dimensjonene.
Overfør den ferdigformede deigen til en pizzaspade eller en bakepapirkledd stekeplate. Legg på fyllet, og legg pizzaen på den forvarmede stekeplaten eller pizzasteinen. Stek pizzaen til den er gjennomstekt og fått litt farge på kantene. Det tar kanskje 8-9 minutter, men det kommer an på ovnen din. Hvis du lager en pizza uten fyll, sprinkler du litt olivenolje over deigen før du steker den og tar den ut av ovnen når den begynner å få brune flekker, det tar kanskje 5-6 minutter.
Gjenta med de gjenværende emnene. Server pizzaene varme.
woman cooking

Bon appetit!

Bland det kalde vannet med tørrgjæren i en liten bolle. Sett det til side i noen minutter, slik at gjæren får løse seg opp.
Bland melet og gjærblandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt sammen på lav hastighet i cirka 3 minutter (eller kna for hånd i 10-15 minutter). Så lar du deigen hvile i 5 minutter mens den fortsatt er i bollen. Tilsett salt og kjør videre i 4 minutter, eller til deigen er blitt glatt og har utviklet en god elastisitet. Mens kjøkkenmaskinen kjører videre, tilsetter du olivenolje gradvis.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen få hvile i 30 minutter i romtemperatur.
Hvelv deigen ut på en godt melet arbeidsbenk. Del deigen opp i fire like store emner med en deigskrape eller en kniv.
Jobb med ett emne om gangen. Ta tak i de fire hjørnene av deigen, dra dem utover og fold dem inn mot midten. Prøv å unngå å slå deigen flat. Deigen vil trekke seg sammen og få en rund form. Snu deigen rundt på arbeidsbenken. Legg håndflaten din på toppen av ballen, la tommelen og pekefingeren din få hvile på den og la de andre fingertuppene være på benken. Beveg ballen forsiktig i sirkler. Du vil kjenne at deigen trekker seg mer sammen. Gjenta prosessen med de andre emnene.
Legg de fire emnene på en smurt stekeplate. Pensle lett med nøytral olje og dekk hele stekeplaten med plastfolie. Sett stekeplaten inn i kjøleskapet og la deigen få heve kaldt i 24 timer.
Tre timer før du skal bake ut pizzaen, tar du deigen ut av kjøleskapet og lar den få stå på benken, fortsatt med plastfolien på, til den har fått romtemperatur. Deigen vil utvide seg etter hvert som den blir varmere.
Sett stekeovnen din på høyeste temperatur, eller minst 250 grader. Sett en stekeplate opp-ned eller en pizzastein inn på den nest nederste rillen.
Legg en deigball på en godt melet arbeidsbenk. Dryss mel på toppen av deigen også. Form deigen til en liten, flat runding ved å bruke fingertuppene dine. La midten av deigen være litt høyere. Fortsett til du har formet en sirkel som er cirka 15 cm i diameter og ½ cm tykk. Snu den rundt og flytt den til en del av arbeidsbenken som har et tynt lag mel.
Plasser begge hendene dine på toppen, håndflatene ned, side om side. Bruk den ene hånden til å forankre deigen. Arbeid sakte og forsiktig med den andre hånden for å presse og strekke deigen bort fra midten. Snu den en kvart omdreining og gjenta, reposisjoner hendene dine hver gang. Fortsett til sirkelen er 30-40 cm i diameter og så tynn som mulig uten at den revner. Alternativt kan du bruke en kjevle for å oppnå de ønskede dimensjonene.
Overfør den ferdigformede deigen til en pizzaspade eller en bakepapirkledd stekeplate. Legg på fyllet, og legg pizzaen på den forvarmede stekeplaten eller pizzasteinen. Stek pizzaen til den er gjennomstekt og fått litt farge på kantene. Det tar kanskje 8-9 minutter, men det kommer an på ovnen din. Hvis du lager en pizza uten fyll, sprinkler du litt olivenolje over deigen før du steker den og tar den ut av ovnen når den begynner å få brune flekker, det tar kanskje 5-6 minutter.
Gjenta med de gjenværende emnene. Server pizzaene varme.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?