vegetar

Pizzadeig: Jan Vardøens pizzabunn

4 timer

Denne oppskriften på pizzadeig er perfekt når du ønsker hjemmelaget pizza, og gir åtte pizzabunner. Hvis det virker som litt i overkant, så er det bare fordi det faktisk er lettere å lage mye deig enn en liten porsjon. Ingrediensene er billige og det hender at den første pizzaen man prøver seg på ikke blir så vellykket. Da er det greit å ha deig i reserve! 
Oppskriften er hentet fra Jan Vardøens bok «Ekte italiensk pizza». Foto: NTB Scanpix.

4692 har lagret denne
Pizzadeig til italiensk pizza

Denne oppskriften på pizzadeig er perfekt når du ønsker hjemmelaget pizza, og gir åtte pizzabunner. Hvis det virker som litt i overkant, så er det bare fordi det faktisk er lettere å lage mye deig enn en liten porsjon. Ingrediensene er billige og det hender at den første pizzaen man prøver seg på ikke blir så vellykket. Da er det greit å ha deig i reserve! 
Oppskriften er hentet fra Jan Vardøens bok «Ekte italiensk pizza». Foto: NTB Scanpix.

4692 har lagret denne

Ingredienser

8
porsjoner
  • 6 dl vann, lunkent, omtrent 25 grader
  • 1 dl olivenolje, god
  • 0.25 pakke gjær, eventuelt 3 gram tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 1 kg mel, helst «00» pizzamel, siktet
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 6 dl vann, lunkent, omtrent 25 grader
  • 1 dl olivenolje, god
  • 0.25 pakke gjær, eventuelt 3 gram tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 1 kg mel, helst «00» pizzamel, siktet
  • 1 ss salt
Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i cirka 3 minutter til det er godt blandet.
Ha i siktet mel og salt. Elt sammen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Du skal ha en glatt og elastisk deig. Hvis du merker at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp melet fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter.
Del deigen i 8 leiver på cirka 200 gram hver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur. De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Tips

Det aller beste resultatet får du jo lenger du venter. Det kan for eksempel være smart å lage deigen om morgenen så den er klar til kveldens måltid, men det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå natten over i kjøleskapet, såkalt kaldheving.
Hvis du har deig til overs etter en pizzaseanse, så ikke kast den. Spar den heller i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur til den nye batchen.
Hvis du har mye deig til overs og ikke akter å spare på den, så ha den i en oljet langpanne og lag focaccia. Da har du brød til neste dag! Hvis du vil ha en pizzabunn hvor skorpen er litt sprø, så tilsett 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes.

Forslag til topping

woman cooking

Bon appetit!

Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i cirka 3 minutter til det er godt blandet.
Ha i siktet mel og salt. Elt sammen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Du skal ha en glatt og elastisk deig. Hvis du merker at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp melet fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter.
Del deigen i 8 leiver på cirka 200 gram hver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur. De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Tips

Det aller beste resultatet får du jo lenger du venter. Det kan for eksempel være smart å lage deigen om morgenen så den er klar til kveldens måltid, men det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå natten over i kjøleskapet, såkalt kaldheving.
Hvis du har deig til overs etter en pizzaseanse, så ikke kast den. Spar den heller i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur til den nye batchen.
Hvis du har mye deig til overs og ikke akter å spare på den, så ha den i en oljet langpanne og lag focaccia. Da har du brød til neste dag! Hvis du vil ha en pizzabunn hvor skorpen er litt sprø, så tilsett 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes.

Forslag til topping

Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?