Til hovedinnhold

Pizzadeig: Jan Vardøens pizzabunn

4 h

Denne oppskriften på pizzadeig er perfekt når du ønsker hjemmelaget pizza, og gir åtte pizzabunner. Hvis det virker som litt i overkant, så er det bare fordi det faktisk er lettere å lage mye deig enn en liten porsjon. Ingrediensene er billige og det hender at den første pizzaen man prøver seg på ikke blir så vellykket. Da er det greit å ha deig i reserve! 
Oppskriften er hentet fra Jan Vardøens bok «Ekte italiensk pizza». Foto: NTB Scanpix.

Lagret av 4526 brukere
Pizzadeig til italiensk pizza

Denne oppskriften på pizzadeig er perfekt når du ønsker hjemmelaget pizza, og gir åtte pizzabunner. Hvis det virker som litt i overkant, så er det bare fordi det faktisk er lettere å lage mye deig enn en liten porsjon. Ingrediensene er billige og det hender at den første pizzaen man prøver seg på ikke blir så vellykket. Da er det greit å ha deig i reserve! 
Oppskriften er hentet fra Jan Vardøens bok «Ekte italiensk pizza». Foto: NTB Scanpix.

Lagret av 4526 brukere

Ingredienser

8
porsjoner
  • 6 dl vann, lunkent, omtrent 25 grader
  • 1 dl olivenolje, god
  • 0.25 pakke gjær, eventuelt 3 gram tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 1 kg mel, helst «00» pizzamel, siktet
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 6 dl vann, lunkent, omtrent 25 grader
  • 1 dl olivenolje, god
  • 0.25 pakke gjær, eventuelt 3 gram tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 1 kg mel, helst «00» pizzamel, siktet
  • 1 ss salt
Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i cirka 3 minutter til det er godt blandet.
Ha i siktet mel og salt. Elt sammen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Du skal ha en glatt og elastisk deig. Hvis du merker at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp melet fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter.
Del deigen i 8 leiver på cirka 200 gram hver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur. De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Tips

Det aller beste resultatet får du jo lenger du venter. Det kan for eksempel være smart å lage deigen om morgenen så den er klar til kveldens måltid, men det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå natten over i kjøleskapet, såkalt kaldheving.
Hvis du har deig til overs etter en pizzaseanse, så ikke kast den. Spar den heller i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur til den nye batchen.
Hvis du har mye deig til overs og ikke akter å spare på den, så ha den i en oljet langpanne og lag focaccia. Da har du brød til neste dag! Hvis du vil ha en pizzabunn hvor skorpen er litt sprø, så tilsett 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes.

Forslag til topping

woman cooking

Bon appetit!

Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i cirka 3 minutter til det er godt blandet.
Ha i siktet mel og salt. Elt sammen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Du skal ha en glatt og elastisk deig. Hvis du merker at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp melet fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter.
Del deigen i 8 leiver på cirka 200 gram hver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur. De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Tips

Det aller beste resultatet får du jo lenger du venter. Det kan for eksempel være smart å lage deigen om morgenen så den er klar til kveldens måltid, men det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå natten over i kjøleskapet, såkalt kaldheving.
Hvis du har deig til overs etter en pizzaseanse, så ikke kast den. Spar den heller i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur til den nye batchen.
Hvis du har mye deig til overs og ikke akter å spare på den, så ha den i en oljet langpanne og lag focaccia. Da har du brød til neste dag! Hvis du vil ha en pizzabunn hvor skorpen er litt sprø, så tilsett 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes.

Forslag til topping

Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?