Hvem har vel ikke barndomsminner om lørdagspizza i langpanne? Klassisk, nostalgisk pizza passer perfekt til helgekosen for hele familien. En sprø salat til gjør måltidet komplett.
Her får du oppskriften til mesterkokk og «Kokkenes kamp»-vinner Geir Skeie. Pizzasalat er ikke originalt fra hans barndom, men det noe han alltid har til pizza nå. Han smakte det først i Sverige for ca. 10 år siden, for der serveres dette til pizza i alle pizzarestauranter.
300 g revet ost, gjerne mozzarella eller originale pizzaost
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
Pizzasalat
0.5 stk kål
4 ss eddik 7%
1 ss sukker
1 ts salt
2 ss olje, nøytral
Deig
3 dl vann
2 ss olivenolje
500 g hvetemel
1 ts salt
0.5 pakke gjær, tørr eller fersk
Fyll
450 g kjøttdeig
1 stk løk
1 fedd hvitløk
200 g sjampinjong
2 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
1 dl vann
1 ss hvetemel
oregano, evt. timian
salt
pepper
300 g revet ost, gjerne mozzarella eller originale pizzaost
Lag pizzasalat først, for den kan gjerne stå en stund. Finkutt kålen. Bland alle de andre ingrediensene i en bolle og ha det over kålen og bland alt godt. Sett kaldt under plastikk eller lokk frem til servering.
Så lager du deigen. Ha kroppstemperert vann og olivenolje i bakebollen. Løs fersk gjær i væsken hvis du bruker fersk gjær.
Ha i melet sammen med salt og evt. tørrgjær og kjør dette på medium hastighet i 10 min med eltekrok. Dersom den er litt for løs så kan du ha i litt mer mel.
Sett den til heving i bollen med klede over mens du lager fyllet.
Stek kjøttdeigen sammen med grovhakket løk, sjampinjong og finhakket hvitløk i en gryte. Tilsett tomatpureen og de hermetiske tomatene å la det koke lett.
Rist mel og vann og tilsett. Hvis du vil ha i litt oregano eller timian, så finhakker du den og har den i nå. Dette er fordi det er urter som trenger koking for å få fram smaken. La sausen koke i 10 min. Smak til med salt og pepper. .
Sett sausen til avkjøling (maks 37 grader) før den legges på pizzadeigen. Er fyllet varmt når det legges på deigen, så dør gjærsoppen og pizzaen blir helt flat.
Bak ut pizzadeigen på et melet bord med en kjevle. Ha bakepapir på et stekebrett og flytt deigen over på brettet. Dra litt i deigen for å få den til å dekke hele brettet.
Ha på fyllet, sjampinjong og la pizzaen heve til dobbel høyde. Strø til slutt på ost. Stekes på 200 grader i 20 minutter.
Bon appetit!
Lag pizzasalat først, for den kan gjerne stå en stund. Finkutt kålen. Bland alle de andre ingrediensene i en bolle og ha det over kålen og bland alt godt. Sett kaldt under plastikk eller lokk frem til servering.
Så lager du deigen. Ha kroppstemperert vann og olivenolje i bakebollen. Løs fersk gjær i væsken hvis du bruker fersk gjær.
Ha i melet sammen med salt og evt. tørrgjær og kjør dette på medium hastighet i 10 min med eltekrok. Dersom den er litt for løs så kan du ha i litt mer mel.
Sett den til heving i bollen med klede over mens du lager fyllet.
Stek kjøttdeigen sammen med grovhakket løk, sjampinjong og finhakket hvitløk i en gryte. Tilsett tomatpureen og de hermetiske tomatene å la det koke lett.
Rist mel og vann og tilsett. Hvis du vil ha i litt oregano eller timian, så finhakker du den og har den i nå. Dette er fordi det er urter som trenger koking for å få fram smaken. La sausen koke i 10 min. Smak til med salt og pepper. .
Sett sausen til avkjøling (maks 37 grader) før den legges på pizzadeigen. Er fyllet varmt når det legges på deigen, så dør gjærsoppen og pizzaen blir helt flat.
Bak ut pizzadeigen på et melet bord med en kjevle. Ha bakepapir på et stekebrett og flytt deigen over på brettet. Dra litt i deigen for å få den til å dekke hele brettet.
Ha på fyllet, sjampinjong og la pizzaen heve til dobbel høyde. Strø til slutt på ost. Stekes på 200 grader i 20 minutter.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto