300 g pasta, store rigatoni eller store pastaskjell
basilikum, frisk
Ostesaus
3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl melk, varm
200 g gulost, revet
Kutt bacon i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm 3 spiseskjeer olje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen men ikke brun. Tilsett gulrøtter, selleri og krydder.
Fres videre til alle grønnsakene er myke og har fått litt farge. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett resten av oljen og stek kjøttdeigen.
Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen med vin, knuste tomater og kjøttkraft. La sausen putre, halvveis under lokk, i ca. 1 time. Gjerne lenger. Smak til med salt og kvernet pepper.
Smelt smøret til ostesausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping slik at du unngår klumper i sausen.
La sausen småkoke i ca. 5 minutter, under stadig omrøring, til sausen tykner og melsmaken forsvinner. Smak sausen til med salt, pepper og gjerne litt revet muskatnøtt. Bland halvparten av osten inn i sausen.
Kok pastaen knapt mør. Hell av kokevannet.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt olje. Sett rigatoni-rørene tett i tett og fyll dem med kjøttsausen.
Hell ostesausen over og strø resten av osten på toppen. Gratiner i ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Dryss over frisk basilikum ved servering.
Bon appetit!
Kutt bacon i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm 3 spiseskjeer olje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen men ikke brun. Tilsett gulrøtter, selleri og krydder.
Fres videre til alle grønnsakene er myke og har fått litt farge. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett resten av oljen og stek kjøttdeigen.
Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen med vin, knuste tomater og kjøttkraft. La sausen putre, halvveis under lokk, i ca. 1 time. Gjerne lenger. Smak til med salt og kvernet pepper.
Smelt smøret til ostesausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping slik at du unngår klumper i sausen.
La sausen småkoke i ca. 5 minutter, under stadig omrøring, til sausen tykner og melsmaken forsvinner. Smak sausen til med salt, pepper og gjerne litt revet muskatnøtt. Bland halvparten av osten inn i sausen.
Kok pastaen knapt mør. Hell av kokevannet.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt olje. Sett rigatoni-rørene tett i tett og fyll dem med kjøttsausen.
Hell ostesausen over og strø resten av osten på toppen. Gratiner i ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter.