Pappardelle med ferske urter og grønn chili

45 min

Året er 536. En svart støvdis forårsaket av vulkanutbrudd la seg over Europa og store deler av verden og planeten ble sendt inn i mørket. Eller som den bysantinske historikeren Procopius sa det: «Dette året dukket det opp et illevarslende tegn. Solen skinte uten klarhet [ ... ] og det virket som om solen var trist, for dens stråler var ikke klare.»

Procopius var nok en ganske behersket skikkelse, for det han egentlig prøvde å si var at store deler av verden ikke så lys på 18 måneder. Denne retten er det stikk motsatte av år 536. Brede bånd av pappardelle som skinner som sensommersolen. Levende, grønne friske urter som en påminnelse om jordens fruktbarhet. Langsom, kjærtegnende varme av grønn chili.

Dette skriver Sedir Ajeenah i kokeboken «Processen», der denne oppskriften er hentet fra.

Liker du denne retten kan du også prøve burrata med bakte vindruer og estragon eller prosecco pomodoro fra samme bok.

583 har lagret denne
Pappardelle med ferske urter og grønn chili ligger på en hvit tallerken.
Foto: «Processen»/Sedir

Året er 536. En svart støvdis forårsaket av vulkanutbrudd la seg over Europa og store deler av verden og planeten ble sendt inn i mørket. Eller som den bysantinske historikeren Procopius sa det: «Dette året dukket det opp et illevarslende tegn. Solen skinte uten klarhet [ ... ] og det virket som om solen var trist, for dens stråler var ikke klare.»

Procopius var nok en ganske behersket skikkelse, for det han egentlig prøvde å si var at store deler av verden ikke så lys på 18 måneder. Denne retten er det stikk motsatte av år 536. Brede bånd av pappardelle som skinner som sensommersolen. Levende, grønne friske urter som en påminnelse om jordens fruktbarhet. Langsom, kjærtegnende varme av grønn chili.

Dette skriver Sedir Ajeenah i kokeboken «Processen», der denne oppskriften er hentet fra.

Liker du denne retten kan du også prøve burrata med bakte vindruer og estragon eller prosecco pomodoro fra samme bok.

583 har lagret denne

Ingredienser

2
porsjoner
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stk grønn chili, små
  • 2 dl olivenolje
  • 3 kvaster rosmarin, fersk
  • 1 håndfull bladpersille, fersk
  • 1 håndfull timian, fersk
  • 1 håndfull dill, fersk
  • 1 potte basilikum
  • 1 potte salvie
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • 40 g pistasjnøtter
  • 200 g pappardelle
  • 1 stk sitron

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stk grønn chili, små
  • 2 dl olivenolje
  • 3 kvaster rosmarin, fersk
  • 1 håndfull bladpersille, fersk
  • 1 håndfull timian, fersk
  • 1 håndfull dill, fersk
  • 1 potte basilikum
  • 1 potte salvie
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • 40 g pistasjnøtter
  • 200 g pappardelle
  • 1 stk sitron
Skjær hvitløksfeddene tynt og chilien enda tynnere.
Hell olivenoljen sammen med hvitløken og chilien i en stekepanne med høye kanter.
Legg forsiktig rosmarinkvistene ned i pannen.
La det stå på lav varme i ca. 15 minutter. Ingenting i pannen skal få farge. Om det begynner å boble i olje, senk varmen eller skru av platen en stund.
Kok opp lett saltet vann i en kasserolle.
Plukk bladene fra persille, timian, basilikum, salvie og dill og legg i en skål.
Riv parmesan på den grove siden av rivjernet og ha i samme skål.
Hakk pistasjnøttene grovt. Legg i skålen og bland alt.
Nå bør pastavannet ha begynt å koke. Legg pappardellen i, og kok litt kortere enn pakken tilsier.
Skru av varmen til hvitløks- og chilioljen og ta ut rosmarinkvistene.
Når pastaen har kokt, hell vannet ut og bruk en tang til å legge pappardellen i pannen med olje, hvitløk og chili. Pass på at oljen har svalnet så det ikke begynner å sprute. Rør inn pastaen ordentlig, så den blandes med oljen, hvitløken og chilien.
Legg pastaen på serveringsfat og ta på urte- og parmesanblandingen.
Avslutt med en klype flaksalt og nymalt svart pepper. Server!
woman cooking

Bon appetit!

Skjær hvitløksfeddene tynt og chilien enda tynnere.
Hell olivenoljen sammen med hvitløken og chilien i en stekepanne med høye kanter.
Legg forsiktig rosmarinkvistene ned i pannen.
La det stå på lav varme i ca. 15 minutter. Ingenting i pannen skal få farge. Om det begynner å boble i olje, senk varmen eller skru av platen en stund.
Kok opp lett saltet vann i en kasserolle.
Plukk bladene fra persille, timian, basilikum, salvie og dill og legg i en skål.
Riv parmesan på den grove siden av rivjernet og ha i samme skål.
Hakk pistasjnøttene grovt. Legg i skålen og bland alt.
Nå bør pastavannet ha begynt å koke. Legg pappardellen i, og kok litt kortere enn pakken tilsier.
Skru av varmen til hvitløks- og chilioljen og ta ut rosmarinkvistene.
Når pastaen har kokt, hell vannet ut og bruk en tang til å legge pappardellen i pannen med olje, hvitløk og chili. Pass på at oljen har svalnet så det ikke begynner å sprute. Rør inn pastaen ordentlig, så den blandes med oljen, hvitløken og chilien.
Legg pastaen på serveringsfat og ta på urte- og parmesanblandingen.
Avslutt med en klype flaksalt og nymalt svart pepper. Server!
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?