vegetar

Samosa-pai med potet og blomkål

1 t 30 min

Samosa-pai med potet og blomkål er en liten pai for deg som er glad i indisk samosa. Trekanter og frityr har blitt til ovnsbakte mini-paier med deilig krydret fyll av blomkål, poteter og erter. Har du ikke små gryter eller ildfaste former er det ingen ting i veien for å lage en større variant, godt blir det uansett.

Raita eller yoghurtdressing er alltid suverent til litt spicy mat. For ekstra god smak, bør du også ta frem stavmikseren og kjøre sammen en frisk grønn saus av koriander, mynte, ingefær, hvitløk og grønn chili.

409 har lagret denne
Samosa-pai med potet og blomkål

Samosa-pai med potet og blomkål er en liten pai for deg som er glad i indisk samosa. Trekanter og frityr har blitt til ovnsbakte mini-paier med deilig krydret fyll av blomkål, poteter og erter. Har du ikke små gryter eller ildfaste former er det ingen ting i veien for å lage en større variant, godt blir det uansett.

Raita eller yoghurtdressing er alltid suverent til litt spicy mat. For ekstra god smak, bør du også ta frem stavmikseren og kjøre sammen en frisk grønn saus av koriander, mynte, ingefær, hvitløk og grønn chili.

409 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Deig

  • 0.5 kg mel
  • 2 dl vann
  • 80 g smør, smeltet
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts kummin, malt

Fyll

  • 1 stk blomkål, liten
  • 1 stk løk, stor
  • 1 stk grønn chili, evt. rød chili
  • 2 ts ingefær, finrevet
  • 2 ts garam masala
  • 2 ts gurkemeie
  • 1.5 ts korianderfrø, knuste
  • 1 ts fennikelfrø, knuste
  • 400 g poteter, kokte, skrelte og knuste
  • 100 g erter, små grønne
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 bunt koriander, liten bunt
  • salt
  • olje, nøytral, til steking

Til pensling

  • smør, smeltet

Raita

  • 2 dl yoghurt naturell, eller kefir
  • 1 stk grønn chili, renset for frø, finhakket
  • 1 ts spisskummen, ristet i tørr panne, knust
  • 2 ts mynte, finhakket
  • pepper
  • salt
  • sukker

Koriander- og myntesaus

  • 4 dl koriander, hakket
  • 2 dl mynte, hakket
  • 1 ss ingefær, fersk, finrevet
  • 1 ss hvitløk, finhakket
  • 0.5 ts grønn chili, finhakket
  • 4 ss limesaft
  • 4 ss vann, kaldt
  • salt
  • sukker

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Deig

  • 0.5 kg mel
  • 2 dl vann
  • 80 g smør, smeltet
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts kummin, malt

Fyll

  • 1 stk blomkål, liten
  • 1 stk løk, stor
  • 1 stk grønn chili, evt. rød chili
  • 2 ts ingefær, finrevet
  • 2 ts garam masala
  • 2 ts gurkemeie
  • 1.5 ts korianderfrø, knuste
  • 1 ts fennikelfrø, knuste
  • 400 g poteter, kokte, skrelte og knuste
  • 100 g erter, små grønne
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 bunt koriander, liten bunt
  • salt
  • olje, nøytral, til steking

Til pensling

  • smør, smeltet

Raita

  • 2 dl yoghurt naturell, eller kefir
  • 1 stk grønn chili, renset for frø, finhakket
  • 1 ts spisskummen, ristet i tørr panne, knust
  • 2 ts mynte, finhakket
  • pepper
  • salt
  • sukker

Koriander- og myntesaus

  • 4 dl koriander, hakket
  • 2 dl mynte, hakket
  • 1 ss ingefær, fersk, finrevet
  • 1 ss hvitløk, finhakket
  • 0.5 ts grønn chili, finhakket
  • 4 ss limesaft
  • 4 ss vann, kaldt
  • salt
  • sukker
Sikt melet over i en bolle. Tilsett vann og olje, og arbeid deigen sammen til den blir helt glatt. Tilsett litt mer mel hvis deigen virker klissete.
Pakk deigen inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet mens du lager fyllet.
Rens og skjær blomkålen i små buketter. Kok blomkålbukettene knapt møre i lettsaltet vann, 1-2 minutter. La vannet renne godt av blomkålen.
Finhakk løken og finsnitt chilien.
Varm en skvett olje i en stekepanne. Fres løken myk og blank. Tilsett chili og hvitløk og fres videre i 1 minutt.
Ha i ingefær, garam masala, gurkemeie, korianderfrø og fennikel. La det hele frese videre i cirka 3-5 minutter over middels varme. Rør om med jevne mellomrom slik at ingenting fester seg i bunnen av pannen. Blandingen skal være saftig og myk, ikke tørr og godt stekt.
Ta pannen vekk fra varmen og rør inn blomkål, poteter, erter, sitronsaft og hakket koriander. Smak til med salt og kvernet pepper.
Smør fire-seks små ildfaste former eller mini-gryter med smeltet smør.
Kjevle ut deigen til en tynn leiv. Skjær ut like mange sirkler som du har former. De skal være store nok til at du kan kle formen med deigsirkelen. Skjær ut litt mindre sirkler som skal brukes som lokk.
Klem deigen godt inn til sidene og gjerne litt over kanten. Fyll på med blomkål- og potetblandingen.
Pensle kantene med smør og legg på lokkene. Klem kantene godt sammen, først med fingrene og så med en gaffel. Pensle overflaten med smør og stek paiene midt i ovnen ved 210 grader til lokket er gyllent og sprøtt. Det tar cirka 25 minutter. Sjekk om deigen er stekt på undersiden ved å prøve å vende paien ut av formen.
Server gjerne paien med raita, mangochutney og koriander- og myntesaus.
RAITA: Rør sammen alle ingrediensene. Smak til med salt, sukker og kvernet sort pepper. Serveres straks eller oppbevares i kjøleskapet frem til servering.
KORIANDER- OG MYNTESAUS: Kjør alt til en jevn saus med en stavmikser eller i en hurtig mikser. Smak til med en klype salt og sukker.
woman cooking

Bon appetit!

Sikt melet over i en bolle. Tilsett vann og olje, og arbeid deigen sammen til den blir helt glatt. Tilsett litt mer mel hvis deigen virker klissete.
Pakk deigen inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet mens du lager fyllet.
Rens og skjær blomkålen i små buketter. Kok blomkålbukettene knapt møre i lettsaltet vann, 1-2 minutter. La vannet renne godt av blomkålen.
Finhakk løken og finsnitt chilien.
Varm en skvett olje i en stekepanne. Fres løken myk og blank. Tilsett chili og hvitløk og fres videre i 1 minutt.
Ha i ingefær, garam masala, gurkemeie, korianderfrø og fennikel. La det hele frese videre i cirka 3-5 minutter over middels varme. Rør om med jevne mellomrom slik at ingenting fester seg i bunnen av pannen. Blandingen skal være saftig og myk, ikke tørr og godt stekt.
Ta pannen vekk fra varmen og rør inn blomkål, poteter, erter, sitronsaft og hakket koriander. Smak til med salt og kvernet pepper.
Smør fire-seks små ildfaste former eller mini-gryter med smeltet smør.
Kjevle ut deigen til en tynn leiv. Skjær ut like mange sirkler som du har former. De skal være store nok til at du kan kle formen med deigsirkelen. Skjær ut litt mindre sirkler som skal brukes som lokk.
Klem deigen godt inn til sidene og gjerne litt over kanten. Fyll på med blomkål- og potetblandingen.
Pensle kantene med smør og legg på lokkene. Klem kantene godt sammen, først med fingrene og så med en gaffel. Pensle overflaten med smør og stek paiene midt i ovnen ved 210 grader til lokket er gyllent og sprøtt. Det tar cirka 25 minutter. Sjekk om deigen er stekt på undersiden ved å prøve å vende paien ut av formen.
Server gjerne paien med raita, mangochutney og koriander- og myntesaus.
RAITA: Rør sammen alle ingrediensene. Smak til med salt, sukker og kvernet sort pepper. Serveres straks eller oppbevares i kjøleskapet frem til servering.
KORIANDER- OG MYNTESAUS: Kjør alt til en jevn saus med en stavmikser eller i en hurtig mikser. Smak til med en klype salt og sukker.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?