200 g revet ost, f. eks. jarlsberg, cheddar, mozzarella
3 stykker egg, store
3 dl fløte, eller crème fraîche
salt
pepper
olje, til steking
Dressing
3 dl crème fraîche, evt. rømme eller gresk yoghurt naturell
1.5 dl friske urter, hakkede, f. eks. gressløk, dill, basilikum..
2 stykker sjalottløk
0.5 dl sitron
salt
pepper
Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet ved å gni smørklumpene mellom fingrene. Smøret trenger ikke å bli finfordelt. Det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter.
Tilsett egg, vann og salt og kna deigen raskt sammen. Arbeid deigen minst mulig for best resultat.
Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
Kjevl ut til en tynn leiv som er stor nok til å dekke formen. Klem deigen inntil kanten og la den gjerne henge litt over.
Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter. Dette er for at bunnen skal bevare fasongen under steking.
Stek bunnen ved 200 grader i 20 minutter. Løft ut de tørkede ertene.
Rens asparges og vårløk. Skjær baconet i små biter og stek baconet lett i en stekepanne. Stek asparges og vårløk raskt over høy varme.
Dryss halvparten av osten over i paiskallet. Legg i asparges, vårløk og bacon og dryss over resten av osten.
Pisk sammen egg og fløte. Krydre lett med salt og kvernet pepper og hell blandingen forsiktig over fyllet. Det er lurt å gjøre det mens paien står på stekeplaten og stekeplaten står halvveis inn i ovnen, slik at du enkelt kan skyve den på plass uten å søle.
Stek paien ved 180 grader i cirka 45 minutter, eller til fyllet har satt seg.
Finhakk løken til dressingen og bland den sammen med crème fraîche og urter. Smak dressingen til med sitron, salt og pepper.
Server paien lun eller kald med dressingen ved siden av.
Bon appetit!
Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet ved å gni smørklumpene mellom fingrene. Smøret trenger ikke å bli finfordelt. Det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter.
Tilsett egg, vann og salt og kna deigen raskt sammen. Arbeid deigen minst mulig for best resultat.
Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
Kjevl ut til en tynn leiv som er stor nok til å dekke formen. Klem deigen inntil kanten og la den gjerne henge litt over.
Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter. Dette er for at bunnen skal bevare fasongen under steking.
Stek bunnen ved 200 grader i 20 minutter. Løft ut de tørkede ertene.
Rens asparges og vårløk. Skjær baconet i små biter og stek baconet lett i en stekepanne. Stek asparges og vårløk raskt over høy varme.
Dryss halvparten av osten over i paiskallet. Legg i asparges, vårløk og bacon og dryss over resten av osten.
Pisk sammen egg og fløte. Krydre lett med salt og kvernet pepper og hell blandingen forsiktig over fyllet. Det er lurt å gjøre det mens paien står på stekeplaten og stekeplaten står halvveis inn i ovnen, slik at du enkelt kan skyve den på plass uten å søle.
Stek paien ved 180 grader i cirka 45 minutter, eller til fyllet har satt seg.
Finhakk løken til dressingen og bland den sammen med crème fraîche og urter. Smak dressingen til med sitron, salt og pepper.
Server paien lun eller kald med dressingen ved siden av.