Kjøttpai

3 timer

Kjøttpai består av blant annet kjøtt og øl. Dette høres kanskje ut som en pai med voksne smaker, men det er store sjanser for at barna også vil elske den. Alkoholen har for lengst kokt bort når den spises, så det er ikke noe problem å servere den til hele familien.

521 har lagret denne
Kjøttpai

Kjøttpai består av blant annet kjøtt og øl. Dette høres kanskje ut som en pai med voksne smaker, men det er store sjanser for at barna også vil elske den. Alkoholen har for lengst kokt bort når den spises, så det er ikke noe problem å servere den til hele familien.

521 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Paideig

  • 220 g mel
  • 120 g smør, kaldt, i terninger
  • 1 stk egg, sammenpisket
  • 60 ml vann, kaldt
  • 1 klype salt

Fyll

  • 1 kg grytekjøtt, helst høyrygg eller bog i et stykke
  • 3 stykker løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g sjampinjong
  • 3 stilker stangselleri
  • 2 kvaster timian
  • 2 stilker persille
  • 3 ss mel
  • 3 dl mørkt øl
  • 2 dl oksekraft
  • salt og kvernet pepper
  • olje
  • smør

Til pynt

  • bladpersille, hakket

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Paideig

  • 220 g mel
  • 120 g smør, kaldt, i terninger
  • 1 stk egg, sammenpisket
  • 60 ml vann, kaldt
  • 1 klype salt

Fyll

  • 1 kg grytekjøtt, helst høyrygg eller bog i et stykke
  • 3 stykker løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g sjampinjong
  • 3 stilker stangselleri
  • 2 kvaster timian
  • 2 stilker persille
  • 3 ss mel
  • 3 dl mørkt øl
  • 2 dl oksekraft
  • salt og kvernet pepper
  • olje
  • smør

Til pynt

  • bladpersille, hakket
Kjør smør og mel i en hurtigmikser til smøret er finfordelt i melet.
Tilsett egg og vann og kjør alt raskt sammen til deigen samler seg. Du kan gjerne kna deigen sammen for hånd.
Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
Krydre kjøttet med salt og pepper. Rens og del løken i båter. Knus hvitløken med bredsiden av en kniv. Rens og del soppen i to. Skjær sellerien i grove biter.
Varm en jerngryte med litt olje. Brun kjøttstykket godt på begge sider. Løft kjøttet opp av gryta.
Tilsett litt smør eller olje og fres løken. Ta løken opp av gryta før du freser soppen. Tilsett selleri, knust hvitløk, timianblader og persillestilker.
Ha kjøtt og løk tilbake i gryten. Dryss over melet og rør inn øl og kraft. Pass på at melet blir rørt godt ut og ikke blir liggende som en klump i gryta.
La det hele få et oppkok, legg på lokk og la kjøttet småputre i 2,5 - 3 timer, eller til kjøttet er helt mørt. La lokket ligge litt halvveis på de siste 45 minuttene.
Løft kjøttet opp av gryta og riv det i mindre biter. Juster sausen med salt og pepper hvis nødvendig. Bland kjøtt og saus i en passende ildfast form.
Pensle kantene på formen med litt eggeplomme, slik at deigen fester seg.
Kjevl deigen ut til en leiv som er stor nok til å dekke formen med god margin. Klem deigen godt rundt kantene og skjær vekk det overflødige.
Pensle hele overflaten med eggeplomme og stikk et lite hull, som skal fungere som dampventil, midt på paien.
Stek paien ved 200 grader i omtrent 25 minutter, eller til lokket er gyllent og sprøtt. Dryss over hakket persille ved servering.
woman cooking

Bon appetit!

Kjør smør og mel i en hurtigmikser til smøret er finfordelt i melet.
Tilsett egg og vann og kjør alt raskt sammen til deigen samler seg. Du kan gjerne kna deigen sammen for hånd.
Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
Krydre kjøttet med salt og pepper. Rens og del løken i båter. Knus hvitløken med bredsiden av en kniv. Rens og del soppen i to. Skjær sellerien i grove biter.
Varm en jerngryte med litt olje. Brun kjøttstykket godt på begge sider. Løft kjøttet opp av gryta.
Tilsett litt smør eller olje og fres løken. Ta løken opp av gryta før du freser soppen. Tilsett selleri, knust hvitløk, timianblader og persillestilker.
Ha kjøtt og løk tilbake i gryten. Dryss over melet og rør inn øl og kraft. Pass på at melet blir rørt godt ut og ikke blir liggende som en klump i gryta.
La det hele få et oppkok, legg på lokk og la kjøttet småputre i 2,5 - 3 timer, eller til kjøttet er helt mørt. La lokket ligge litt halvveis på de siste 45 minuttene.
Løft kjøttet opp av gryta og riv det i mindre biter. Juster sausen med salt og pepper hvis nødvendig. Bland kjøtt og saus i en passende ildfast form.
Pensle kantene på formen med litt eggeplomme, slik at deigen fester seg.
Kjevl deigen ut til en leiv som er stor nok til å dekke formen med god margin. Klem deigen godt rundt kantene og skjær vekk det overflødige.
Pensle hele overflaten med eggeplomme og stikk et lite hull, som skal fungere som dampventil, midt på paien.
Stek paien ved 200 grader i omtrent 25 minutter, eller til lokket er gyllent og sprøtt. Dryss over hakket persille ved servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?