Tidligere ble rømmegrøten ansett som festmat som ble servert ved de store anledninger. I dag er rømmegrøt noe jeg forbinder med fjellturer, sommer og seterliv. Kanskje må du være født før 1960 for å like rømmegrøt. Uansett; tar du sjansen, så får du her servert en enkel oppskrift.
Tidligere ble rømmegrøten ansett som festmat som ble servert ved de store anledninger. I dag er rømmegrøt noe jeg forbinder med fjellturer, sommer og seterliv. Kanskje må du være født før 1960 for å like rømmegrøt. Uansett; tar du sjansen, så får du her servert en enkel oppskrift.
Hell seterrømme i tykkbunnet kjele, og kok under lokk i ca. fem minutter. Rør inn halvparten av melet, rør godt rundt i fra bunnen av kjelen med tresleiv til du har en tykk klumpefri grøt. Pass på temperaturen, når melet er tilsatt, kan det brenne seg i bunnen av kjelen. Rør derfor fra bunnen av kjelen et par ganger, og vent til fettet begynner å piple ut. Dette kan ta litt tid, det avhenger av rømmen.
Når fettet pipler frem, bruk en skje eller øse og få tak i så mye som mulig av fettet, og hell dette i en liten kjele. Fettet skal være varmt ved servering. Rør inn resten av melet i grøten, til du har en tykk, klumpefri masse. Varm opp melken du skal spe med til kokepunktet.
Begynn med å røre inn den varme melken litt etter litt, og rør godt til du har en fløyelsmyk klumpefri grøt. La grøten koke på svak varme i ca. fem minutter før den er klar til servering. Dette for å unngå rå melsmak av rømmegrøten. Smak til grøten med salt. Server grøten med fett, sukker og kanel. Spekemat og flatbrød hører også med til rømmegrøt.
Bon appetit!
Hell seterrømme i tykkbunnet kjele, og kok under lokk i ca. fem minutter. Rør inn halvparten av melet, rør godt rundt i fra bunnen av kjelen med tresleiv til du har en tykk klumpefri grøt. Pass på temperaturen, når melet er tilsatt, kan det brenne seg i bunnen av kjelen. Rør derfor fra bunnen av kjelen et par ganger, og vent til fettet begynner å piple ut. Dette kan ta litt tid, det avhenger av rømmen.
Når fettet pipler frem, bruk en skje eller øse og få tak i så mye som mulig av fettet, og hell dette i en liten kjele. Fettet skal være varmt ved servering. Rør inn resten av melet i grøten, til du har en tykk, klumpefri masse. Varm opp melken du skal spe med til kokepunktet.
Begynn med å røre inn den varme melken litt etter litt, og rør godt til du har en fløyelsmyk klumpefri grøt. La grøten koke på svak varme i ca. fem minutter før den er klar til servering. Dette for å unngå rå melsmak av rømmegrøten. Smak til grøten med salt. Server grøten med fett, sukker og kanel. Spekemat og flatbrød hører også med til rømmegrøt.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto