Pasta e fagioli

4 timer

Pasta e fagioli betyr pasta og bønner og er en tradisjonell italiensk pastarett. En god kraft gjør denne tykke suppen til et herlig varmende måltid.

Denne oppskriften er hentet fra Sultne gutters kokebok «Ole lærer å lage mat».

232 har lagret denne
Pasta e fagioli
Foto: Ole Kristian Samuelsen

Pasta e fagioli betyr pasta og bønner og er en tradisjonell italiensk pastarett. En god kraft gjør denne tykke suppen til et herlig varmende måltid.

Denne oppskriften er hentet fra Sultne gutters kokebok «Ole lærer å lage mat».

232 har lagret denne
6
porsjoner
  • 400 g hvite bønner, tørkede
  • 400 g makaroni
  • 1 stk gul løk, finhakket
  • 1 stk gulrot
  • 2 stk stangselleri, finhakkede stilker
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 glass hvitvin, tørr
  • 0.5 stk sitron, saften
  • 1 håndfull persille, finhakket
  • 1 nøytral olje, til steking
  • 1 olivenolje, til topping
  • 1 parmesan, finrevet, til topping
  • 1 salt
  • 1 pepper

Til kyllingkraften

  • 1 stk kyllingskorg
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 timiankvister
  • 1 persillekvister
  • 1 ss sorte pepperkorn, hele
  • 2 stk sitron, delt i to
  • 2 stk gulrøtter, i grove biter
  • 2 stk gul løk, i grove båter
  • 4 stk stangselleri, stilker, i grove biter
  • 1 stk hvitløk, hel og delt i to på tvers
  • 2 - 3 l vann
  • 1 salt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g hvite bønner, tørkede
  • 400 g makaroni
  • 1 stk gul løk, finhakket
  • 1 stk gulrot
  • 2 stk stangselleri, finhakkede stilker
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 glass hvitvin, tørr
  • 0.5 stk sitron, saften
  • 1 håndfull persille, finhakket
  • 1 nøytral olje, til steking
  • 1 olivenolje, til topping
  • 1 parmesan, finrevet, til topping
  • 1 salt
  • 1 pepper

Til kyllingkraften

  • 1 stk kyllingskorg
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 timiankvister
  • 1 persillekvister
  • 1 ss sorte pepperkorn, hele
  • 2 stk sitron, delt i to
  • 2 stk gulrøtter, i grove biter
  • 2 stk gul løk, i grove båter
  • 4 stk stangselleri, stilker, i grove biter
  • 1 stk hvitløk, hel og delt i to på tvers
  • 2 - 3 l vann
  • 1 salt
Legg bønnene i en romslig bolle. Fyll bollen med kaldt vann. La bønnene ligge i vannet i noen timer, gjerne over natten. Da trenger de kortere koketid

Kyllingkraft

Ha kyllingskroget, grønnsaker, urter og krydder i en stor gryte. Fyll med kaldt vann så det dekker så vidt. Kok opp. La det småputre under lokk i 2–3 timer.
Fjern kyllingskroget og grønnsakene. Sil kraften. Smaker du på den nå, vil den ikke smake noe. Ha i noen gode klyper salt og kjenn hvordan smaken plutselig kommer fram. Fortsett å salte og smake til du synes kraften er passe salt.

Bønnegryte

Ha løk, gulrot og stangselleri i en gryte med noen gode klunker olje og en klype salt. La det steke på middels varme til alt er helt mykt. Det tar 15–20 minutter.
Ha i hvitløk og stek videre i 1–2 minutter.
Hell vannet av bønnene, skyll dem godt og ha dem i gryten.
Ha i hvitvin og kyllingkraft. Kok opp og la det småkoke i noen minutter, slik at alkoholen fordamper.
Legg på lokk og la bønnene koke til de er møre. Det tar 1–2 timer, avhengig av hvor lenge bønnene har ligget i vann.
Når bønnene er ferdigkokt, har du i makaronien. Legg på lokk og kok til makaronien er al dente (ferdigkokt, men med tyggemotstand). På grunn av stivelsen fra makaronien bør kraften ha fått en ganske tykk konsistens.
Ha i sitronsaft og persille. Smak til med salt og pepper.
Øs gryta over i dype skåler. Topp med olivenolje og masse parmesan.
woman cooking

Bon appetit!

Legg bønnene i en romslig bolle. Fyll bollen med kaldt vann. La bønnene ligge i vannet i noen timer, gjerne over natten. Da trenger de kortere koketid

Kyllingkraft

Ha kyllingskroget, grønnsaker, urter og krydder i en stor gryte. Fyll med kaldt vann så det dekker så vidt. Kok opp. La det småputre under lokk i 2–3 timer.
Fjern kyllingskroget og grønnsakene. Sil kraften. Smaker du på den nå, vil den ikke smake noe. Ha i noen gode klyper salt og kjenn hvordan smaken plutselig kommer fram. Fortsett å salte og smake til du synes kraften er passe salt.

Bønnegryte

Ha løk, gulrot og stangselleri i en gryte med noen gode klunker olje og en klype salt. La det steke på middels varme til alt er helt mykt. Det tar 15–20 minutter.
Ha i hvitløk og stek videre i 1–2 minutter.
Hell vannet av bønnene, skyll dem godt og ha dem i gryten.
Ha i hvitvin og kyllingkraft. Kok opp og la det småkoke i noen minutter, slik at alkoholen fordamper.
Legg på lokk og la bønnene koke til de er møre. Det tar 1–2 timer, avhengig av hvor lenge bønnene har ligget i vann.
Når bønnene er ferdigkokt, har du i makaronien. Legg på lokk og kok til makaronien er al dente (ferdigkokt, men med tyggemotstand). På grunn av stivelsen fra makaronien bør kraften ha fått en ganske tykk konsistens.
Ha i sitronsaft og persille. Smak til med salt og pepper.
Øs gryta over i dype skåler. Topp med olivenolje og masse parmesan.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?