Legg bønnene i en romslig bolle. Fyll bollen med kaldt vann. La bønnene ligge i vannet i noen timer, gjerne over natten. Da trenger de kortere koketid
Kyllingkraft
Ha kyllingskroget, grønnsaker, urter og krydder i en stor gryte. Fyll med kaldt vann så det dekker så vidt. Kok opp. La det småputre under lokk i 2–3 timer.
Fjern kyllingskroget og grønnsakene. Sil kraften. Smaker du på den nå, vil den ikke smake noe. Ha i noen gode klyper salt og kjenn hvordan smaken plutselig kommer fram. Fortsett å salte og smake til du synes kraften er passe salt.
Bønnegryte
Ha løk, gulrot og stangselleri i en gryte med noen gode klunker olje og en klype salt. La det steke på middels varme til alt er helt mykt. Det tar 15–20 minutter.
Ha i hvitløk og stek videre i 1–2 minutter.
Hell vannet av bønnene, skyll dem godt og ha dem i gryten.
Ha i hvitvin og kyllingkraft. Kok opp og la det småkoke i noen minutter, slik at alkoholen fordamper.
Legg på lokk og la bønnene koke til de er møre. Det tar 1–2 timer, avhengig av hvor lenge bønnene har ligget i vann.
Når bønnene er ferdigkokt, har du i makaronien. Legg på lokk og kok til makaronien er al dente (ferdigkokt, men med tyggemotstand). På grunn av stivelsen fra makaronien bør kraften ha fått en ganske tykk konsistens.
Ha i sitronsaft og persille. Smak til med salt og pepper.
Øs gryta over i dype skåler. Topp med olivenolje og masse parmesan.
Bon appetit!
Legg bønnene i en romslig bolle. Fyll bollen med kaldt vann. La bønnene ligge i vannet i noen timer, gjerne over natten. Da trenger de kortere koketid
Kyllingkraft
Ha kyllingskroget, grønnsaker, urter og krydder i en stor gryte. Fyll med kaldt vann så det dekker så vidt. Kok opp. La det småputre under lokk i 2–3 timer.
Fjern kyllingskroget og grønnsakene. Sil kraften. Smaker du på den nå, vil den ikke smake noe. Ha i noen gode klyper salt og kjenn hvordan smaken plutselig kommer fram. Fortsett å salte og smake til du synes kraften er passe salt.
Bønnegryte
Ha løk, gulrot og stangselleri i en gryte med noen gode klunker olje og en klype salt. La det steke på middels varme til alt er helt mykt. Det tar 15–20 minutter.
Ha i hvitløk og stek videre i 1–2 minutter.
Hell vannet av bønnene, skyll dem godt og ha dem i gryten.
Ha i hvitvin og kyllingkraft. Kok opp og la det småkoke i noen minutter, slik at alkoholen fordamper.
Legg på lokk og la bønnene koke til de er møre. Det tar 1–2 timer, avhengig av hvor lenge bønnene har ligget i vann.
Når bønnene er ferdigkokt, har du i makaronien. Legg på lokk og kok til makaronien er al dente (ferdigkokt, men med tyggemotstand). På grunn av stivelsen fra makaronien bør kraften ha fått en ganske tykk konsistens.
Ha i sitronsaft og persille. Smak til med salt og pepper.
Øs gryta over i dype skåler. Topp med olivenolje og masse parmesan.