Biang biang-nudler

1 t 30 min

Biang biang-nudler, også kjent som hand pulled noodles, er en kinesisk nudelvariant som lages på en helt spesiell måte: Deigen trekkes ut ved at den slås mot kjøkkenbenken, og så rives i to, før den kokes med én gang.

Nudlene har fått navnet «biang biang» på grunn av lyden nudeldeigen lager når den klaskes mot kjøkkenbenken. Oppskriften er det kokk Sue Zhou fra ZHOU Food som står bak.

213 har lagret denne
En bolle med biang biang-nudler toppet med grønnsaker og kjøtt.
Foto: Yan Sun/VG

Biang biang-nudler, også kjent som hand pulled noodles, er en kinesisk nudelvariant som lages på en helt spesiell måte: Deigen trekkes ut ved at den slås mot kjøkkenbenken, og så rives i to, før den kokes med én gang.

Nudlene har fått navnet «biang biang» på grunn av lyden nudeldeigen lager når den klaskes mot kjøkkenbenken. Oppskriften er det kokk Sue Zhou fra ZHOU Food som står bak.

213 har lagret denne
4
porsjoner
  • 500 g hvetemel
  • 5 g salt
  • 240 - 250 g vann
  • olje, rapsolje eller solsikkeolje

Til servering

  • Chinkiang-eddik
  • lys soyasaus
  • hvitløk, fersk, revet
  • chiliflak
  • rapsolje
Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g hvetemel
  • 5 g salt
  • 240 - 250 g vann
  • olje, rapsolje eller solsikkeolje

Til servering

  • Chinkiang-eddik
  • lys soyasaus
  • hvitløk, fersk, revet
  • chiliflak
  • rapsolje
Hell mel og salt i en bolle, og bland godt. Tilsett vann litt etter litt i tre omganger: Hell først i 1/3 av vannet til alt vannet er absorbert, og hell deretter neste runde med vann og gjenta til alt vannet er blandet inn i melet.
En god nudeldeig av denne typen må knas på en spesiell måte: Kna deigen i tre omganger, og la den hvile i tre omganger. Runde 1: Kna melet til det blir en deig og du ikke ser noen tørre klumper med mel lenger. Deigen er fortsatt veldig grov, og dette er helt normalt. Dekk deigen så den ikke tørker, og la den hvile i 10 minutter. Vi lar deigen hvile for at glutenet skal få «slappe av», noe som gjør deigen med elastisk senere.
Begynn å kna etter 10 minutters hviletid. Kna i cirka tre minutter. Da vil du kjenne at deigen blir mykere og glattere. La deigen hvile i 10 nyt minutter etter tre minutters knaing.
Gjenta steget over igjen, og du vil kjenne at deigen blir enda mykere og mer elastisk. La den hvile i 10 nye minutter.
Etter 10 minutters hvile, må du dele nudeldeigen i biter på 90-100 gram. Rull bitene til små «pølsebrød», og pensle generøst med olje. Oljen gjør at deigen ikke tørker, og bidrar til at deigen ikke revner senere. Dekk bitene med plastfolie, og la hvile i minst 30 minutter.

Hand-pulling

Sett på en stor kjele med vann, og kok opp.
Ta en bit med nudeldeig, og flat den ut med håndflaten. Kjevle begge sidene av nudelen litt ut, men la midten av deigen være ukjevlet. Press kjevlen ned i midten av deigstykke på langs, så det blir enklere å revne nudelen senere.
Ta en bit med nudeldeig, og flat den ut med håndflaten. Kjevle begge sidene av nudelen litt ut, men la midten av deigen være ukjevlet. Press kjevlen ned i midten av deigstykke på langs, så det blir enklere å revne nudelen senere.
Når biten med deig er kjevlet ut og markert på midten, ta tak i endene av nudlene mellom tommelen og pekefingeren, og beveg nudelen opp og ned, slik at du slår den midterste delen mot overflaten av kjøkkenbenken. Mens du «spretter» deigen mot benken, drar du forsiktig armene fra hverandre. Ikke gjør dette for fort, siden nudlene vil revne da.
Når biten med deig er kjevlet ut og markert på midten, ta tak i endene av nudlene mellom tommelen og pekefingeren, og beveg nudelen opp og ned, slik at du slår den midterste delen mot overflaten av kjøkkenbenken. Mens du «spretter» deigen mot benken, drar du forsiktig armene fra hverandre. Ikke gjør dette for fort, siden nudlene vil revne da.
Når nudelen er strukket nok ut, revner du nudelen i to på langs. Putt den med én gang i kokende vann, og start på neste nudel. Kok i 2 minutter, og tilsett litt grønnsaker i sesong, som kål eller kinesisk bok choy. Kok til nudlene er klare til å serveres.
I en stor bolle, tilsett 1 spiseskje Chinkiang-eddik og 1 spiseskje lys soyasaus. Legg nudlene og grønnsakene på toppen. Tilsett 1 spiseskje revet hvitløk og 1 spiseskje chiliflak på toppet. Varm opp cirka 40 ml vegetabilsk olje i en gryte til den er så varm at det bobler hvis du stikker en tresleiv oppi. Hell den varme oljen over den rå hvitløken og chiliflakene, og nudlene er klare til å serveres.
Hvis ønsket kan du også tilsette stekte gulrot- og potetterninger, grønne bønner og protein av noe slag.
Hvis ønsket kan du også tilsette stekte gulrot- og potetterninger, grønne bønner og protein av noe slag.
woman cooking

Bon appetit!

Hell mel og salt i en bolle, og bland godt. Tilsett vann litt etter litt i tre omganger: Hell først i 1/3 av vannet til alt vannet er absorbert, og hell deretter neste runde med vann og gjenta til alt vannet er blandet inn i melet.
En god nudeldeig av denne typen må knas på en spesiell måte: Kna deigen i tre omganger, og la den hvile i tre omganger. Runde 1: Kna melet til det blir en deig og du ikke ser noen tørre klumper med mel lenger. Deigen er fortsatt veldig grov, og dette er helt normalt. Dekk deigen så den ikke tørker, og la den hvile i 10 minutter. Vi lar deigen hvile for at glutenet skal få «slappe av», noe som gjør deigen med elastisk senere.
Begynn å kna etter 10 minutters hviletid. Kna i cirka tre minutter. Da vil du kjenne at deigen blir mykere og glattere. La deigen hvile i 10 nyt minutter etter tre minutters knaing.
Gjenta steget over igjen, og du vil kjenne at deigen blir enda mykere og mer elastisk. La den hvile i 10 nye minutter.
Etter 10 minutters hvile, må du dele nudeldeigen i biter på 90-100 gram. Rull bitene til små «pølsebrød», og pensle generøst med olje. Oljen gjør at deigen ikke tørker, og bidrar til at deigen ikke revner senere. Dekk bitene med plastfolie, og la hvile i minst 30 minutter.

Hand-pulling

Sett på en stor kjele med vann, og kok opp.
Ta en bit med nudeldeig, og flat den ut med håndflaten. Kjevle begge sidene av nudelen litt ut, men la midten av deigen være ukjevlet. Press kjevlen ned i midten av deigstykke på langs, så det blir enklere å revne nudelen senere.
Ta en bit med nudeldeig, og flat den ut med håndflaten. Kjevle begge sidene av nudelen litt ut, men la midten av deigen være ukjevlet. Press kjevlen ned i midten av deigstykke på langs, så det blir enklere å revne nudelen senere.
Når biten med deig er kjevlet ut og markert på midten, ta tak i endene av nudlene mellom tommelen og pekefingeren, og beveg nudelen opp og ned, slik at du slår den midterste delen mot overflaten av kjøkkenbenken. Mens du «spretter» deigen mot benken, drar du forsiktig armene fra hverandre. Ikke gjør dette for fort, siden nudlene vil revne da.
Når biten med deig er kjevlet ut og markert på midten, ta tak i endene av nudlene mellom tommelen og pekefingeren, og beveg nudelen opp og ned, slik at du slår den midterste delen mot overflaten av kjøkkenbenken. Mens du «spretter» deigen mot benken, drar du forsiktig armene fra hverandre. Ikke gjør dette for fort, siden nudlene vil revne da.
Når nudelen er strukket nok ut, revner du nudelen i to på langs. Putt den med én gang i kokende vann, og start på neste nudel. Kok i 2 minutter, og tilsett litt grønnsaker i sesong, som kål eller kinesisk bok choy. Kok til nudlene er klare til å serveres.
I en stor bolle, tilsett 1 spiseskje Chinkiang-eddik og 1 spiseskje lys soyasaus. Legg nudlene og grønnsakene på toppen. Tilsett 1 spiseskje revet hvitløk og 1 spiseskje chiliflak på toppet. Varm opp cirka 40 ml vegetabilsk olje i en gryte til den er så varm at det bobler hvis du stikker en tresleiv oppi. Hell den varme oljen over den rå hvitløken og chiliflakene, og nudlene er klare til å serveres.
Hvis ønsket kan du også tilsette stekte gulrot- og potetterninger, grønne bønner og protein av noe slag.
Hvis ønsket kan du også tilsette stekte gulrot- og potetterninger, grønne bønner og protein av noe slag.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?