Helstekt kylling med sitron

1 t 30 min

I 2021 har Lise Finckenhagen et kommersielt samarbeid med Prior. Oppskriftene Finckenhagen leverer til VG og Godt bestemmes i samarbeid med redaksjonen, og tekstene godkjennes av journalistene på Godt. Oppskriftene er uten kommersielle bindinger eller produktplasseringer.

Noen tenker kanskje at en hel fugl er litt styrete og vanskelig, men det er det jo egentlig ikke. Den skal bare skylles, klappes, krydres og stekes. Og kanskje masseres litt, da. Ja, jeg liker veldig godt å lage et kryddersmør som jeg fyller innunder skinnet, og masserer litt lett og forsiktig utover. På den måten blir brystkjøttet både beskyttet og infusert med smaken av kryddersmør, samtidig som smøret smelter underveis og gjør kjøttet ekstra saftig.

Jeg har gått for noe så enkelt som hvitløk- og persillesmør med sitron og rosmarin i tillegg. Men kryddersmøret kan du selvsagt variere så mye du vil (bare det smaker godt, selvsagt). Og det er lite som slår duften av en lubben kylling som koser seg i ovnen.

Tips: Ris, potetstappe, selleripure eller søtpotetstappe passer godt som tilbehør.

Vask og skrubb sitronen godt under lunkent vann før bruk.

863 har lagret denne
Helstekt kylling med sitron

I 2021 har Lise Finckenhagen et kommersielt samarbeid med Prior. Oppskriftene Finckenhagen leverer til VG og Godt bestemmes i samarbeid med redaksjonen, og tekstene godkjennes av journalistene på Godt. Oppskriftene er uten kommersielle bindinger eller produktplasseringer.

Noen tenker kanskje at en hel fugl er litt styrete og vanskelig, men det er det jo egentlig ikke. Den skal bare skylles, klappes, krydres og stekes. Og kanskje masseres litt, da. Ja, jeg liker veldig godt å lage et kryddersmør som jeg fyller innunder skinnet, og masserer litt lett og forsiktig utover. På den måten blir brystkjøttet både beskyttet og infusert med smaken av kryddersmør, samtidig som smøret smelter underveis og gjør kjøttet ekstra saftig.

Jeg har gått for noe så enkelt som hvitløk- og persillesmør med sitron og rosmarin i tillegg. Men kryddersmøret kan du selvsagt variere så mye du vil (bare det smaker godt, selvsagt). Og det er lite som slår duften av en lubben kylling som koser seg i ovnen.

Tips: Ris, potetstappe, selleripure eller søtpotetstappe passer godt som tilbehør.

Vask og skrubb sitronen godt under lunkent vann før bruk.

863 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1 stk kylling, hel, 1,5-2 kilo.
  • 150 g meierismør, romtemperert
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 bunt persille
  • 1 stk sitron, helst Amalfi-sitron.
  • rosmarin, eller timian, frisk.
  • salt og kvernet pepper
  • tørket chili, knust.
  • olivenolje
  • friske urter, eller spirer til pynt.
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk kylling, hel, 1,5-2 kilo.
  • 150 g meierismør, romtemperert
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 bunt persille
  • 1 stk sitron, helst Amalfi-sitron.
  • rosmarin, eller timian, frisk.
  • salt og kvernet pepper
  • tørket chili, knust.
  • olivenolje
  • friske urter, eller spirer til pynt.
Varm ovnen til 190 grader.
Skyll kyllingen i kaldt vann (innvendig og utvendig), klapp den tørr med kjøkkenpapir. Gni hele fuglen inn med litt olje og krydre godt med salt og pepper.
Bland sammen smør, finhakket/most hvitløk og hakket persille.
Bruk fingrene og lag en lomme i mellom skinnet og brystet på kyllingen. Vær forsiktig så det ikke blir hull i skinnet. Fyll det meste av urtesmøret inn i lommen og klem (eller masser) det godt utover.
Legg kyllingen over i en passende ildfast form (eller gryte). Legg på resten av urtesmøret litt her og der og press over saften av en halv sitron. Legg de to halve sitronene inn i kyllingen. Bind sammen bena med en hyssingbit (må ikke). Fordel noen rosmarinkvaster over og under kyllingen, og dryss over litt tørket chili.
Stek kyllingen i cirka 1 time (litt avhengig av størrelsen på kyllingen, legg til 15 – 20 minutter hvis kyllingen er nærmere 2 kg). Kyllingen er ferdig når kjøttsaften fra lårene er «klar».
Øs litt av smøret/sjyen (som danner seg i formen/gryta underveis i stekingen) over kyllingen med jevne mellomrom.
La kyllingen hvile i 10-20 minutter før servering.
La kyllingen hvile i 10-20 minutter før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 190 grader.
Skyll kyllingen i kaldt vann (innvendig og utvendig), klapp den tørr med kjøkkenpapir. Gni hele fuglen inn med litt olje og krydre godt med salt og pepper.
Bland sammen smør, finhakket/most hvitløk og hakket persille.
Bruk fingrene og lag en lomme i mellom skinnet og brystet på kyllingen. Vær forsiktig så det ikke blir hull i skinnet. Fyll det meste av urtesmøret inn i lommen og klem (eller masser) det godt utover.
Legg kyllingen over i en passende ildfast form (eller gryte). Legg på resten av urtesmøret litt her og der og press over saften av en halv sitron. Legg de to halve sitronene inn i kyllingen. Bind sammen bena med en hyssingbit (må ikke). Fordel noen rosmarinkvaster over og under kyllingen, og dryss over litt tørket chili.
Stek kyllingen i cirka 1 time (litt avhengig av størrelsen på kyllingen, legg til 15 – 20 minutter hvis kyllingen er nærmere 2 kg). Kyllingen er ferdig når kjøttsaften fra lårene er «klar».
Øs litt av smøret/sjyen (som danner seg i formen/gryta underveis i stekingen) over kyllingen med jevne mellomrom.
La kyllingen hvile i 10-20 minutter før servering.
La kyllingen hvile i 10-20 minutter før servering.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?