Kylling biryani starter med marinering og forkoking av ris, et par ekstra forberedelser der altså. Men så blandes kylling og ris i samme panne, toppes med safran og kokes sammen til en av de beste kylling- og ris-rettene jeg har smakt på lenge, om jeg kan få si det selv. Kanskje ikke heeelt autentisk, men akkurat så deilig aromatisk og saftig som skikkelig kosemat skal være. Server med for eksempel en enkel yoghurtdressing med frisk mynte.
Marinering er ikke medregnet i tidsbruken.
Tips: Du kan bruke kylling overlår både med og uten skinn og/eller bein.
1 stk grønn chili, renset for frø og delt i grove biter
2 dl gresk yoghurt, naturell
olje, til steking
topping
1 ts safran
4 ss melk
1 ss smør
4 ss mandler, hakkede, evt. pistasjkjerner
4 ss granateplekjerner
koriander, blader, evt. mynteblader
Forkokt ris
250 g basmatiris
2 l vann
5 stk grønne kardemommekapsler
1 stk stjerneanis
1 stk laurbærblad
5 stk nellik
10 stk sorte pepperkorn
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
700 g kyllinglår, overlår
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ss ingefær, revet
1 ts chilipulver
0.5 ts gurkemeie
2 ts garam masala
2 ts spisskummen
1 ss paprikapulver
1 ts salt
0.5 ts sort pepper, kvernet
1 bit kanelstang
1.5 dl sprøstekt løk
0.5 dl koriander, hakket
1 stk grønn chili, renset for frø og delt i grove biter
2 dl gresk yoghurt, naturell
olje, til steking
topping
1 ts safran
4 ss melk
1 ss smør
4 ss mandler, hakkede, evt. pistasjkjerner
4 ss granateplekjerner
koriander, blader, evt. mynteblader
Forkokt ris
250 g basmatiris
2 l vann
5 stk grønne kardemommekapsler
1 stk stjerneanis
1 stk laurbærblad
5 stk nellik
10 stk sorte pepperkorn
Del overlårene i to, og bland kyllingen godt sammen med alle krydderne (inkl hvitløk, ingefær og kanel), sprøstekt løk, koriander, chili og yoghurten. La det marinere så lenge du har tid, gjerne natten over, hvis mulig.
Skyll risen 2-3 ganger i kaldt vann. Ha risen over i en bolle, fyll på med kaldt vann og la risen ligge i bløt i 20-30 minutter.
Kok opp vann med kardemomme, stjerneanis, laurbær, nellik, pepper og en god klype salt. Hell bløtevannet av risen, og ha risen over i det kokende vannet. La risen koke i 6-8 minutter, og hell risen over i en sil.
Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk. Varm gryten og tilsett litt olje. Fres kyllingen godt på alle sider.
Legg risen over som et «lokk».
Bland sammen safran, varm melk og smør. Ringle blandingen over risen og legg på lokket.
Skru ned varmen, og la gryten stå over lav varme i 25 minutter. Skru av varmen, og la gryten stå i ytterligere 10 minutter.
Ta av lokket, dryss over nøtter og granateplekjerner og server.
Bon appetit!
Del overlårene i to, og bland kyllingen godt sammen med alle krydderne (inkl hvitløk, ingefær og kanel), sprøstekt løk, koriander, chili og yoghurten. La det marinere så lenge du har tid, gjerne natten over, hvis mulig.
Skyll risen 2-3 ganger i kaldt vann. Ha risen over i en bolle, fyll på med kaldt vann og la risen ligge i bløt i 20-30 minutter.
Kok opp vann med kardemomme, stjerneanis, laurbær, nellik, pepper og en god klype salt. Hell bløtevannet av risen, og ha risen over i det kokende vannet. La risen koke i 6-8 minutter, og hell risen over i en sil.
Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk. Varm gryten og tilsett litt olje. Fres kyllingen godt på alle sider.
Legg risen over som et «lokk».
Bland sammen safran, varm melk og smør. Ringle blandingen over risen og legg på lokket.
Skru ned varmen, og la gryten stå over lav varme i 25 minutter. Skru av varmen, og la gryten stå i ytterligere 10 minutter.
Ta av lokket, dryss over nøtter og granateplekjerner og server.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto