Helstekt marinert kalkun

16 h
Lagret av 153 brukere
Helstekt marinert kalkun med sprøtt skinn
Lagret av 153 brukere

Ingredienser

7
porsjoner
  • 1 stk kalkun, 4,5-5 kilo
  • kvernet pepper
  • smør, smeltet

Lake

  • 4 l vann
  • 2.5 dl salt
  • 2 dl sukker
  • 1 stk sitron
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk løk, stor
  • 6 fedd hvitløk
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 kvast timian, eventuelt 1 ss tørket timian

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk kalkun, 4,5-5 kilo
  • kvernet pepper
  • smør, smeltet

Lake

  • 4 l vann
  • 2.5 dl salt
  • 2 dl sukker
  • 1 stk sitron
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk løk, stor
  • 6 fedd hvitløk
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 kvast timian, eventuelt 1 ss tørket timian
Finn frem en plastboks (for mat), stor kjele eller lignende som er stor nok til å romme kalkunen. Den bør passe akkurat, er den for stor må du muligens lage mer lake for å dekke hele kalkunen.
Kok opp 1 liter av vannet. Rør inn salt og sukker til alt er oppløst.
Skrubb appelsinen og sitronen i varmt vann før du skjærer dem i skiver. Rens og skjær løken i kløfter og knus hvitløken med bredsiden av kniven.
Ha appelsinskiver, sitronskiver, løk, hvitløk, laurbær og timian over i laken. La laken småkoke over middels lav varme i cirka 30 minutter.
Hell laken over i boksen/kjelen du skal bruke. Tilsett 3 liter iskaldt vann. Ta ut eventuell innmat fra kalkunen, skyll den godt innvendig og utvendig, og tørk den med kjøkkenpapir.
Legg kalkunen med brystet ned i den avkjølte laken. La kalkunen ligge slik i kjøleskap (eller et annet sted med kjøleskapstemperatur) i 1 time per halvkilo.
Varm ovnen til 150 grader. Løft kalkunen opp av laken, skyll den godt utvendig og innvendig og tørk den godt med kjøkkenpapir.
Slå en hyssing rundt vingene og stram forsiktig til slik at vingene holder seg inntil kroppen og knyt. Bind lårene sammen ved benknokene og rundt stjerten. Pensle hele kalkunen med smeltet smør og krydre med kvernet pepper.
Legg kalkunen på en liten rist over en langpanne. Hell 2-3 desiliter vann (gjerne også litt buljong og en skvett hvitvin eller eplemost) i langpannen. Sett kalkunen i ovnen og beregne cirka en halv time steketid per kilo.
Pensle flere ganger med smeltet smør og øs litt av stekesjyen fra langpannen over kalkunen med jevne mellomrom.
Bruk et steketermometer og ta ut kalkunen når brystkjøttet har en kjernetemperatur på cirka 65 grader. Husk at kjernetemperaturen vil stige ytterligere noen grader under hviletiden.
La kalkunen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring. Sil stekesjyen fra langpannen og bruk den i sausen.
woman cooking

Bon appetit!

Finn frem en plastboks (for mat), stor kjele eller lignende som er stor nok til å romme kalkunen. Den bør passe akkurat, er den for stor må du muligens lage mer lake for å dekke hele kalkunen.
Kok opp 1 liter av vannet. Rør inn salt og sukker til alt er oppløst.
Skrubb appelsinen og sitronen i varmt vann før du skjærer dem i skiver. Rens og skjær løken i kløfter og knus hvitløken med bredsiden av kniven.
Ha appelsinskiver, sitronskiver, løk, hvitløk, laurbær og timian over i laken. La laken småkoke over middels lav varme i cirka 30 minutter.
Hell laken over i boksen/kjelen du skal bruke. Tilsett 3 liter iskaldt vann. Ta ut eventuell innmat fra kalkunen, skyll den godt innvendig og utvendig, og tørk den med kjøkkenpapir.
Legg kalkunen med brystet ned i den avkjølte laken. La kalkunen ligge slik i kjøleskap (eller et annet sted med kjøleskapstemperatur) i 1 time per halvkilo.
Varm ovnen til 150 grader. Løft kalkunen opp av laken, skyll den godt utvendig og innvendig og tørk den godt med kjøkkenpapir.
Slå en hyssing rundt vingene og stram forsiktig til slik at vingene holder seg inntil kroppen og knyt. Bind lårene sammen ved benknokene og rundt stjerten. Pensle hele kalkunen med smeltet smør og krydre med kvernet pepper.
Legg kalkunen på en liten rist over en langpanne. Hell 2-3 desiliter vann (gjerne også litt buljong og en skvett hvitvin eller eplemost) i langpannen. Sett kalkunen i ovnen og beregne cirka en halv time steketid per kilo.
Pensle flere ganger med smeltet smør og øs litt av stekesjyen fra langpannen over kalkunen med jevne mellomrom.
Bruk et steketermometer og ta ut kalkunen når brystkjøttet har en kjernetemperatur på cirka 65 grader. Husk at kjernetemperaturen vil stige ytterligere noen grader under hviletiden.
La kalkunen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring. Sil stekesjyen fra langpannen og bruk den i sausen.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?