And med madeirasaus, rødkål, bakt sellerirot og glaserte poteter
Bent Stiansen serverer danskinspirert andemiddag med sellerirot, poteter, rødkål og madeirasaus. Det smaker av jul, og kan være et fint alternativ til den tradisjonelle julemiddagen - eller inspirasjon til enda et romjulselskap.
NB: Hvis du ikke får tak i (eller vil ta på deg jobben med) en hel and, kan du kjøpe andelår, andebryst, andefett og andekraft separat.
Dagen før: Det er flere ting som kan gjøres dagen før du skal servere andemiddagen: Du kan bene ut anden, hvis du har kjøpt en hel and). Du bør marinere andelårene til confiten. Du kan smelte andefettet og koke andekraften. Du kan koke og skrelle potetene. Du kan koke rødkål. Du kan legge i vann sviskene.
Bent Stiansen serverer danskinspirert andemiddag med sellerirot, poteter, rødkål og madeirasaus. Det smaker av jul, og kan være et fint alternativ til den tradisjonelle julemiddagen - eller inspirasjon til enda et romjulselskap.
NB: Hvis du ikke får tak i (eller vil ta på deg jobben med) en hel and, kan du kjøpe andelår, andebryst, andefett og andekraft separat.
Dagen før: Det er flere ting som kan gjøres dagen før du skal servere andemiddagen: Du kan bene ut anden, hvis du har kjøpt en hel and). Du bør marinere andelårene til confiten. Du kan smelte andefettet og koke andekraften. Du kan koke og skrelle potetene. Du kan koke rødkål. Du kan legge i vann sviskene.
Ingredienser
- 1 stk and
Andekraft
- oppkuttede bein og skrog av and
- 1 stk gulrot
- 1 stk løk
- 100 g sellerirot
- 10 stk sorte pepperkorn
- 1 ts salt
- 4 fedd hvitløk
- 2 stk laurbærblad
- 1 ts timian
Andeconfit
- 2 stk andelår, fra anden
- 1 ss grovt salt
- 3 fedd hvitløk
- 5 stk sorte pepperkorn
- 4 stk laurbærblad
- 0.13 potte timian
- 1 dl andekraft
- 3 dl andefett
Bakt sellerirot
- 1 stk sellerirot
- 2 ss olivenolje
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
Madeirasaus
- 2 ss sukker
- 1 dl rødvin
- 2 ss rødvinseddik
- 1 dl Madeira, eller portvin
- 1 dl sjalottløk
- 1 l andekraft
- 2 ts maisstivelse
- 1 ss sitronsaft
- salt og kvernet pepper
rødkål
- 1 kg rødkål
- 1 stk eple, syrlig
- 2 dl vann
- 1 dl saft, rød husholdningssaft
- 0.5 dl rødvinseddik
- 1 dl rødvin
- 1 ss salt
- 1 ts pepper
- 0.5 dl andefett
Stekte epler og svisker
- 20 stk svisker
- 2 dl vann
- 2 stk eple, syrlige
- 2 ss smør
- 1 ss sukker
Glaserte poteter
- 500 g poteter
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 2 ss sukker
- 2 ss smør
- hvit pepper
Slik gjør du:
- 1 stk and
Andekraft
- oppkuttede bein og skrog av and
- 1 stk gulrot
- 1 stk løk
- 100 g sellerirot
- 10 stk sorte pepperkorn
- 1 ts salt
- 4 fedd hvitløk
- 2 stk laurbærblad
- 1 ts timian
Andeconfit
- 2 stk andelår, fra anden
- 1 ss grovt salt
- 3 fedd hvitløk
- 5 stk sorte pepperkorn
- 4 stk laurbærblad
- 0.13 potte timian
- 1 dl andekraft
- 3 dl andefett
Bakt sellerirot
- 1 stk sellerirot
- 2 ss olivenolje
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
Madeirasaus
- 2 ss sukker
- 1 dl rødvin
- 2 ss rødvinseddik
- 1 dl Madeira, eller portvin
- 1 dl sjalottløk
- 1 l andekraft
- 2 ts maisstivelse
- 1 ss sitronsaft
- salt og kvernet pepper
rødkål
- 1 kg rødkål
- 1 stk eple, syrlig
- 2 dl vann
- 1 dl saft, rød husholdningssaft
- 0.5 dl rødvinseddik
- 1 dl rødvin
- 1 ss salt
- 1 ts pepper
- 0.5 dl andefett
Stekte epler og svisker
- 20 stk svisker
- 2 dl vann
- 2 stk eple, syrlige
- 2 ss smør
- 1 ss sukker
Glaserte poteter
- 500 g poteter
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 2 ss sukker
- 2 ss smør
- hvit pepper
