Helstekt gås

3 t 30 min

Gås er veldig godt og egnet på langbordet.

81 har lagret denne
Helstekt gås

Gås er veldig godt og egnet på langbordet.

81 har lagret denne
1
porsjoner
  • 1 stk gås
  • 4 stk eple, rød, syrlige
  • 300 g aprikos
  • 300 g svisker
  • timian, frisk, noen kvaster
  • salt
  • pepper

Kraft

  • gås, vinger og innmat
  • 1 stk løk, liten
  • 1 stk gulrot, liten
  • 1 sellerirot, 1 bit
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 dl rødvin
  • vann

Saus

  • 2 ss gås, gåsefett
  • 1.5 skive(r) hvetemel
  • 8 dl kraft
  • 2 ss ripsgelé
  • salt
  • pepper
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk gås
  • 4 stk eple, rød, syrlige
  • 300 g aprikos
  • 300 g svisker
  • timian, frisk, noen kvaster
  • salt
  • pepper

Kraft

  • gås, vinger og innmat
  • 1 stk løk, liten
  • 1 stk gulrot, liten
  • 1 sellerirot, 1 bit
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 dl rødvin
  • vann

Saus

  • 2 ss gås, gåsefett
  • 1.5 skive(r) hvetemel
  • 8 dl kraft
  • 2 ss ripsgelé
  • salt
  • pepper
Skjær av vingene på gåsen, ta ut innmaten og fjern noe av fettet i buken. Brun vinger og innmat over svak varme i det fettet som smelter ut.
Tilsett grønnsaker skåret i biter, og brun det hele et par minutter til. Tilsett rødvin og la det koke inn til 1/3. Hell over vann så det dekker. La kraften småputre et par timer. Sil og kok inn kraften til halv mengde.
Skyll og tørk av gåsen innvendig og utvendig. Gni den godt inn med salt og pepper, både inne i skroget og på skinnsiden.
Del eplene i grove biter. Fyll gåsen med epler, svisker og aprikoser. Bruk en kjøttnål eller sy sammen åpningen om nødvendig.
Legg gåsen på en rist over en langpanne og stek den ved 250 grader i 20 minutter. Senk temperaturen til 150 grader, hell litt vann i langpannen og stek videre i ca. 2 1/2 time. La gåsen hvile ca. 20 minutter før den skjæres opp.
Skum fettet av stekesjyen i langpannen. Ta vare på alt fettet, det kan fryses ned til senere bruk. Mål opp innkokt kraft og stekesjy. Visp sammen 2 spiseskjeer gåsefett med hvetemel i en kasserolle. La blandingen brunes lett under omrøring. Tilsett 8 desiliter kraft/stekesjy og kok opp. La sausen småkoke til den får passe tykk konsistens. Visp inn ripsgelé og smak sausen til med salt og pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær av vingene på gåsen, ta ut innmaten og fjern noe av fettet i buken. Brun vinger og innmat over svak varme i det fettet som smelter ut.
Tilsett grønnsaker skåret i biter, og brun det hele et par minutter til. Tilsett rødvin og la det koke inn til 1/3. Hell over vann så det dekker. La kraften småputre et par timer. Sil og kok inn kraften til halv mengde.
Skyll og tørk av gåsen innvendig og utvendig. Gni den godt inn med salt og pepper, både inne i skroget og på skinnsiden.
Del eplene i grove biter. Fyll gåsen med epler, svisker og aprikoser. Bruk en kjøttnål eller sy sammen åpningen om nødvendig.
Legg gåsen på en rist over en langpanne og stek den ved 250 grader i 20 minutter. Senk temperaturen til 150 grader, hell litt vann i langpannen og stek videre i ca. 2 1/2 time. La gåsen hvile ca. 20 minutter før den skjæres opp.
Skum fettet av stekesjyen i langpannen. Ta vare på alt fettet, det kan fryses ned til senere bruk. Mål opp innkokt kraft og stekesjy. Visp sammen 2 spiseskjeer gåsefett med hvetemel i en kasserolle. La blandingen brunes lett under omrøring. Tilsett 8 desiliter kraft/stekesjy og kok opp. La sausen småkoke til den får passe tykk konsistens. Visp inn ripsgelé og smak sausen til med salt og pepper.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?