Andebryst med jordskokkpuré, varme pærer, hvitløkstekt grønnkål og kryddersjy

45 min

Andebryst er en flott råvare som er forholdsvis rask og enkel å tilberede, langt mindre tidkrevende enn en hel and.
Forbered både jordskokkpuré og kryddersjy før du gnir brystene inn med salt og pepper og sprøsteker dem i pannen. Resten av tilbehøret fikser du mens brystene hviler.

500 har lagret denne
Andebryst med jordskokkpuré, varme pærer, hvitløkstekt grønnkål og kryddersjy

Andebryst er en flott råvare som er forholdsvis rask og enkel å tilberede, langt mindre tidkrevende enn en hel and.
Forbered både jordskokkpuré og kryddersjy før du gnir brystene inn med salt og pepper og sprøsteker dem i pannen. Resten av tilbehøret fikser du mens brystene hviler.

500 har lagret denne
4
porsjoner
  • 4 stykker andebryst
  • 1 stk pære
  • 1.5 ss honning, eller sukker
  • 2 ss smør
  • 1 ts sitronsaft
  • 250 g grønnkål
  • 2 fedd hvitløk
  • salt

Jordskokkpuré

  • 500 g jordskokk
  • 6 dl melk, eller vann
  • 2 ss smør
  • 1 dl fløte
  • salt
  • pepper
  • trøffelolje, noen dråper hvis du har
  • sitron

Kryddersjy

  • 2.5 dl oksekraft, god innkokt kraft
  • 2 ss honning, flytende, evt. sukker
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 3 ss sherryeddik
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 cm kanelstang
  • 1 ss smør
  • salt
  • pepper, kvernet
Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 stykker andebryst
  • 1 stk pære
  • 1.5 ss honning, eller sukker
  • 2 ss smør
  • 1 ts sitronsaft
  • 250 g grønnkål
  • 2 fedd hvitløk
  • salt

Jordskokkpuré

  • 500 g jordskokk
  • 6 dl melk, eller vann
  • 2 ss smør
  • 1 dl fløte
  • salt
  • pepper
  • trøffelolje, noen dråper hvis du har
  • sitron

Kryddersjy

  • 2.5 dl oksekraft, god innkokt kraft
  • 2 ss honning, flytende, evt. sukker
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 3 ss sherryeddik
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 cm kanelstang
  • 1 ss smør
  • salt
  • pepper, kvernet
Rens og skrell jordskokken. Legg den skrelte jordskokken rett over i iskaldt sitronvann for å unngå misfarge. Kok jordskokken helt mør i melk eller vann. Bruk litt bakepapir som «lokk».
Hell vekk kokevæsken og kjør jordskokken til jevn puré med en stavmikser. Visp inn smøret og fløte og smak til med salt, pepper og noen dråper trøffelolje.
Pureen kan lages godt tid i forveien, for så og varmes opp igjen før servering.
Varm honningen til sausen i en kasserolle (bruker du sukker smelter du sukkeret til lys karamell). Når det koker tilsettes eddiken.

La det koke til sirupskonsistens, da forsvinner råsmaken av eddiken. Tilsett kraft og krydder, la det småkoke i ca 5 minutter.
Pisk inn kaldt smør og smak til med salt og pepper. (Kanskje må du justere smaken med noen dråper sitronsaft eller en klype sukker for å finne den rett balansen mellom syre og sødme.) Som et alternativ kan smøret erstattes med litt av stekefettet fra andebrystene.
Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystene, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middelsvarm tørr stekepanne. Stek til fettet blir helt sprøtt (ca 10-15 min).

Snu brystene og stek brystene i ytterligere noen minutter på den andre siden, øs over stekesjyen av og til. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile et lunt sted med fettsiden opp mens du forbereder pærer og grønnkål.
Skjær pæren i kløfter (unngå å få med kjernen). Smelt sukkeret (eller honningen) i en liten stekepanne. Tilsett smør, sitronsaft og pærer. Stek pærene gylne over middels høy varme.
«Riv» grønnkålbladene av den harde stilken. Skjær hvitløken i tynne skiver. Fres hvitløken lett gyllen i en olivenolje i en stekepanne. Tilsett grønnkålen og stek den under stadig omrøring i et lite minutt. Krydre med salt og pepper.
Grønnkålen skal bli saftig og myk men fortsatt bevare sin flotte grønnfarge og sprø konsistens. Hell den stekte grønnkålen over på en tallerken så lenge.
Skjær andebrystene i pene skiver eller stykker, og anrett på varme tallerkener. Dryss over en liten klype flaksalt og server.
woman cooking

Bon appetit!

Rens og skrell jordskokken. Legg den skrelte jordskokken rett over i iskaldt sitronvann for å unngå misfarge. Kok jordskokken helt mør i melk eller vann. Bruk litt bakepapir som «lokk».
Hell vekk kokevæsken og kjør jordskokken til jevn puré med en stavmikser. Visp inn smøret og fløte og smak til med salt, pepper og noen dråper trøffelolje.
Pureen kan lages godt tid i forveien, for så og varmes opp igjen før servering.
Varm honningen til sausen i en kasserolle (bruker du sukker smelter du sukkeret til lys karamell). Når det koker tilsettes eddiken.

La det koke til sirupskonsistens, da forsvinner råsmaken av eddiken. Tilsett kraft og krydder, la det småkoke i ca 5 minutter.
Pisk inn kaldt smør og smak til med salt og pepper. (Kanskje må du justere smaken med noen dråper sitronsaft eller en klype sukker for å finne den rett balansen mellom syre og sødme.) Som et alternativ kan smøret erstattes med litt av stekefettet fra andebrystene.
Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystene, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middelsvarm tørr stekepanne. Stek til fettet blir helt sprøtt (ca 10-15 min).

Snu brystene og stek brystene i ytterligere noen minutter på den andre siden, øs over stekesjyen av og til. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile et lunt sted med fettsiden opp mens du forbereder pærer og grønnkål.
Skjær pæren i kløfter (unngå å få med kjernen). Smelt sukkeret (eller honningen) i en liten stekepanne. Tilsett smør, sitronsaft og pærer. Stek pærene gylne over middels høy varme.
«Riv» grønnkålbladene av den harde stilken. Skjær hvitløken i tynne skiver. Fres hvitløken lett gyllen i en olivenolje i en stekepanne. Tilsett grønnkålen og stek den under stadig omrøring i et lite minutt. Krydre med salt og pepper.
Grønnkålen skal bli saftig og myk men fortsatt bevare sin flotte grønnfarge og sprø konsistens. Hell den stekte grønnkålen over på en tallerken så lenge.
Skjær andebrystene i pene skiver eller stykker, og anrett på varme tallerkener. Dryss over en liten klype flaksalt og server.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?