Hønsefrikassé

4 timer

Klassisk hønsefrikassé er tradisjonsrik rett som gjør seg godt til både hverdags og til fest. Siden det tar tre timer å koke høna, kan det være greit å sette av nok tid slik at kjøttet blir ordentlig mørt og godt.

Denne oppskriften er det kokebokforfatter og matformidler Margit Dale som står bak.

182 har lagret denne
En gryte med hønsefrikassé med hakkede urter.
Foto: Frode Verpe/«Naturleg» ved Vigmostad Bjørke

Klassisk hønsefrikassé er tradisjonsrik rett som gjør seg godt til både hverdags og til fest. Siden det tar tre timer å koke høna, kan det være greit å sette av nok tid slik at kjøttet blir ordentlig mørt og godt.

Denne oppskriften er det kokebokforfatter og matformidler Margit Dale som står bak.

182 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1 stk høne
  • 1.5 ts salt, per liter vann
  • vann, til det dekker
  • 1 stk løk
  • 3 stk gulrot
  • 150 g purreløk
  • 200 g sellerirot
  • 2 kvast timian

Saus

  • 65 g smør
  • 75 g hvetemel
  • 1 dl kokekraft, fra høna
  • 2 dl fløte
  • salt
  • pepper
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk høne
  • 1.5 ts salt, per liter vann
  • vann, til det dekker
  • 1 stk løk
  • 3 stk gulrot
  • 150 g purreløk
  • 200 g sellerirot
  • 2 kvast timian

Saus

  • 65 g smør
  • 75 g hvetemel
  • 1 dl kokekraft, fra høna
  • 2 dl fløte
  • salt
  • pepper
Del høna opp i serveringsstykker. Ha den i en kjele, og fyll på med vann til det dekker. Ha salt i vannet, og la det koke i cirka 3 timer under lokk. Ta vekk skummet som samler seg på toppen, med en skje.
Del gulrøtter og purre i 0,5 cm tykke ringer, løken i båter og selleriroten i små terninger.
Ta opp høna og sil kraften. Smelt smøret i en kjele og visp inn hvetemelet. Bruk 1 liter av kraften som høna har kokt i, og spe med litt og litt i smør- og melblandingen mens du rører til en klumpfri saus.
Ha grønnsakene i sausen og kok i ca. 5 minutter. Ha i fløten og kok i nye 5 minutter. Dersom sausen er for tykk, ha i mer kraft. Smak til sausen med salt og pepper.
Legg i timiankvastene. Ha i kjøttet og kok noen minutter til.
Dersom du ønsker en hønsefrikassé som er litt spicy, kan du rive over frisk pepperrot etter smak. Ha på finhakket frisk persille og server med kokte poteter.
woman cooking

Bon appetit!

Del høna opp i serveringsstykker. Ha den i en kjele, og fyll på med vann til det dekker. Ha salt i vannet, og la det koke i cirka 3 timer under lokk. Ta vekk skummet som samler seg på toppen, med en skje.
Del gulrøtter og purre i 0,5 cm tykke ringer, løken i båter og selleriroten i små terninger.
Ta opp høna og sil kraften. Smelt smøret i en kjele og visp inn hvetemelet. Bruk 1 liter av kraften som høna har kokt i, og spe med litt og litt i smør- og melblandingen mens du rører til en klumpfri saus.
Ha grønnsakene i sausen og kok i ca. 5 minutter. Ha i fløten og kok i nye 5 minutter. Dersom sausen er for tykk, ha i mer kraft. Smak til sausen med salt og pepper.
Legg i timiankvastene. Ha i kjøttet og kok noen minutter til.
Dersom du ønsker en hønsefrikassé som er litt spicy, kan du rive over frisk pepperrot etter smak. Ha på finhakket frisk persille og server med kokte poteter.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?