Kjøttboller i fløtesaus med potetstappe

60 min

Det finnes noen gjengangere på hermetikkfronten som svært mange har lagt sin elsk på. Mat på boks som har funnet veien til de tusen hjem, hytter og studentboliger. Rimelig sikringskost i skuffer og skap. Og bare man nevner joikakaker virker det som om «alle» har en historie og gode minner rund denne retten. Så la oss lage (omtrent) den samme fra bunnen av, som en aldri så liten «hyllest» til den gamle traveren som har gledet så mange i en årrekke.   

Tips:
Som ekstra grønnsaker passer det godt med brokkoli og rosenkål.

1457 har lagret denne
Kjøttboller i fløtesaus med potetstappe

Det finnes noen gjengangere på hermetikkfronten som svært mange har lagt sin elsk på. Mat på boks som har funnet veien til de tusen hjem, hytter og studentboliger. Rimelig sikringskost i skuffer og skap. Og bare man nevner joikakaker virker det som om «alle» har en historie og gode minner rund denne retten. Så la oss lage (omtrent) den samme fra bunnen av, som en aldri så liten «hyllest» til den gamle traveren som har gledet så mange i en årrekke.   

Tips:
Som ekstra grønnsaker passer det godt med brokkoli og rosenkål.

1457 har lagret denne
4
porsjoner
  • 400 g kjøttdeig, av viltkjøtt
  • 200 g kjøttdeig av svin
  • 1 dl loffsmuler
  • 1 stk egg
  • 0.5 stk løk, finhakket
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts revet muskatnøtt
  • 0.75 ts allehånde, malt
  • 1 ts malt ingefær
  • 0.75 ts pepper, kvernet

Til steking

  • olje, eller smør

Til servering

  • persillekvister
  • rørte tyttebær

Saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl viltkraft
  • 3 dl matfløte
  • 80 g brunost
  • 1 ss ripsgelé, eller rognebærgelé
  • salt og kvernet pepper

Potetstappe

  • 800 g poteter, melne
  • 2 dl melk, eller fløte
  • 50 g smør
  • salt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g kjøttdeig, av viltkjøtt
  • 200 g kjøttdeig av svin
  • 1 dl loffsmuler
  • 1 stk egg
  • 0.5 stk løk, finhakket
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts revet muskatnøtt
  • 0.75 ts allehånde, malt
  • 1 ts malt ingefær
  • 0.75 ts pepper, kvernet

Til steking

  • olje, eller smør

Til servering

  • persillekvister
  • rørte tyttebær

Saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl viltkraft
  • 3 dl matfløte
  • 80 g brunost
  • 1 ss ripsgelé, eller rognebærgelé
  • salt og kvernet pepper

Potetstappe

  • 800 g poteter, melne
  • 2 dl melk, eller fløte
  • 50 g smør
  • salt
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene.
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene.
Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender.
Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender.
Brun bollene i en stor stekepanne, bruk gjerne en blanding av smør og olje.
Brun bollene i en stor stekepanne, bruk gjerne en blanding av smør og olje.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet.
Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10 minutter, rør med jevne mellomrom så det ikke fester seg i bunnen. Tilsett fløte og la sausen småkoke videre i cirka 10 minutter
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10 minutter, rør med jevne mellomrom så det ikke fester seg i bunnen. Tilsett fløte og la sausen småkoke videre i cirka 10 minutter
Smak sausen til med salt, kvernet pepper, brunost og ripsgele.
Smak sausen til med salt, kvernet pepper, brunost og ripsgele.
Legg kjøttbollene over i sausen - og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg kjøttbollene over i sausen - og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg poteten over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker potetene. Gi potetene et skikkelig oppkok, senk temperaturen og la potetene trekke (rett under kokepunktet) til de er helt møre. Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Skrell og mos potetene. Kok opp melk og smør, rør den varme væsken inn i potetmosen og smak til med salt.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille.
woman cooking

Bon appetit!

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene.
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene.
Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender.
Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender.
Brun bollene i en stor stekepanne, bruk gjerne en blanding av smør og olje.
Brun bollene i en stor stekepanne, bruk gjerne en blanding av smør og olje.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet.
Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10 minutter, rør med jevne mellomrom så det ikke fester seg i bunnen. Tilsett fløte og la sausen småkoke videre i cirka 10 minutter
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10 minutter, rør med jevne mellomrom så det ikke fester seg i bunnen. Tilsett fløte og la sausen småkoke videre i cirka 10 minutter
Smak sausen til med salt, kvernet pepper, brunost og ripsgele.
Smak sausen til med salt, kvernet pepper, brunost og ripsgele.
Legg kjøttbollene over i sausen - og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg kjøttbollene over i sausen - og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg poteten over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker potetene. Gi potetene et skikkelig oppkok, senk temperaturen og la potetene trekke (rett under kokepunktet) til de er helt møre. Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Skrell og mos potetene. Kok opp melk og smør, rør den varme væsken inn i potetmosen og smak til med salt.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?