Reinsdyrfilet med plommer, poteter, pastinakkrem og rødvinssaus

1 t 30 min

Det deilige reinsdyrkjøttet får her selskap av plommer i en deilig rødvinssaus, en silkemyk pastinakkrem og Anna-poteter.

Tips:
- Stek gjerne potetene nesten ferdig (ca. 30 minutter) og la dem hvile på benken mens du steker kjøttet. Stek dem helt ferdig mens kjøttet hviler.
- Har du ikke muffinsbrett eller porsjonsformer kan du legge potetene i taksteinsmønster i en stor ildfast form, ca. 22 x 22 cm, og legge til noen minutter ekstra steketid.

Oppskrift og foto av: Trine Sandberg / Trinesmatblogg.no

238 har lagret denne
Reinsdyrfilet med plommer, poteter, pastinakkrem og rødvinssaus

Det deilige reinsdyrkjøttet får her selskap av plommer i en deilig rødvinssaus, en silkemyk pastinakkrem og Anna-poteter.

Tips:
- Stek gjerne potetene nesten ferdig (ca. 30 minutter) og la dem hvile på benken mens du steker kjøttet. Stek dem helt ferdig mens kjøttet hviler.
- Har du ikke muffinsbrett eller porsjonsformer kan du legge potetene i taksteinsmønster i en stor ildfast form, ca. 22 x 22 cm, og legge til noen minutter ekstra steketid.

Oppskrift og foto av: Trine Sandberg / Trinesmatblogg.no

238 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 700 g reinsdyr, ytrefilet
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • smør, til steking

Plommer og rødvinssaus

  • 4 stykker plommer, røde
  • 2 ss sukker
  • 2 ss bringebæreddik
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 stk kanelstang
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl viltfond, utblandet, eller viltkraft
  • 1 ss smør
  • salt og kvernet pepper
  • maisenna, evt. til jevning

Anna-poteter

  • 800 g poteter, store, i tynne skiver
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 0.5 ts maldonsalt
  • timian, frisk og finhakket

Pastinakkkrem og fritert pastinakk

  • 400 g pastinakk
  • 1 ss smør
  • 2 ss kremfløte
  • salt og kvernet pepper
  • solsikkeolje

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 700 g reinsdyr, ytrefilet
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • smør, til steking

Plommer og rødvinssaus

  • 4 stykker plommer, røde
  • 2 ss sukker
  • 2 ss bringebæreddik
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 stk kanelstang
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl viltfond, utblandet, eller viltkraft
  • 1 ss smør
  • salt og kvernet pepper
  • maisenna, evt. til jevning

Anna-poteter

  • 800 g poteter, store, i tynne skiver
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 0.5 ts maldonsalt
  • timian, frisk og finhakket

Pastinakkkrem og fritert pastinakk

  • 400 g pastinakk
  • 1 ss smør
  • 2 ss kremfløte
  • salt og kvernet pepper
  • solsikkeolje

Anna-poteter

Skrell og vask potetene og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Legg potetskivene i en liten, vid bolle. Smelt smøret og tilsett hvitløk, salt og timian. Hell blandingen over potetskivene og vend det forsiktig sammen.
Finn frem et muffinsbrett og smør ca. 8 av fordypningene, eller bruk 8 små ildfaste former. Stable potetskivene oppå hverandre, sånn ca. 8 stabler i alt, og stek ved 200 grader i 40-45 minutter, til potetene er gjennomstekte og gylne i fargen. Bruk en gaffel når du skal ta potetene opp av muffinsbrettet/formene.

Plommer og rødvinssaus

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele, og legg plommene oppi med skinnsiden ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre. Ta ut plommene, kanelstangen og stjerneanisen, og tilsett viltkraft eller utblandet viltfond. La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen.
Rett før servering pisker du inn smøret og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Reinsdyrfileten

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca. 1 time før du skal begynne å steke det. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Legg den deretter i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av den ene fileten. Stekes midt i ovnen ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 57-60 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver rett før servering.

Pastinakkkrem og fritert pastinakk

Skrell pastinakken, og skjær 1-2 av pastinakkene i 8 tynne staver som skal friteres. Ha solsikkeolje eller annen nøytral olje i en kjele. Slå av kjøkkenviften og pass på at du har et lokk i nærheten, i tilfelle uhellet er ute. Varm opp oljen under oppsyn. Når oljen er varm (stikk et tresleiv eller lignende oppi, det freser rundt sleiven når oljen er varm nok) har du pastinakkstavene oppi og lar dem frese i oljen til de er gylne og fine. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på litt kjøkkenpapir. Krydre med litt maldonsalt.
Del resten av pastinakken i jevnstore biter og kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter, til pastinakken er mør. Hell av vannet og la dem dampe et par minutter på lav varme slik at alt vannet er fordampet. Tilsett smør og fløte, og kjør grønnsakene med en stavmikser til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold pastinakkremen varm.

Servering

Server reinsdyrfileten sammen med potettårnene, plommene, pastinakkremen og pastinakkstavene. Drypp sausen over, pynt gjerne med litt frisk timian og server umiddelbart, sammen med et glass god rødvin til.
woman cooking

Bon appetit!

Anna-poteter

Skrell og vask potetene og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Legg potetskivene i en liten, vid bolle. Smelt smøret og tilsett hvitløk, salt og timian. Hell blandingen over potetskivene og vend det forsiktig sammen.
Finn frem et muffinsbrett og smør ca. 8 av fordypningene, eller bruk 8 små ildfaste former. Stable potetskivene oppå hverandre, sånn ca. 8 stabler i alt, og stek ved 200 grader i 40-45 minutter, til potetene er gjennomstekte og gylne i fargen. Bruk en gaffel når du skal ta potetene opp av muffinsbrettet/formene.

Plommer og rødvinssaus

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele, og legg plommene oppi med skinnsiden ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre. Ta ut plommene, kanelstangen og stjerneanisen, og tilsett viltkraft eller utblandet viltfond. La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen.
Rett før servering pisker du inn smøret og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Reinsdyrfileten

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca. 1 time før du skal begynne å steke det. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Legg den deretter i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av den ene fileten. Stekes midt i ovnen ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 57-60 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver rett før servering.

Pastinakkkrem og fritert pastinakk

Skrell pastinakken, og skjær 1-2 av pastinakkene i 8 tynne staver som skal friteres. Ha solsikkeolje eller annen nøytral olje i en kjele. Slå av kjøkkenviften og pass på at du har et lokk i nærheten, i tilfelle uhellet er ute. Varm opp oljen under oppsyn. Når oljen er varm (stikk et tresleiv eller lignende oppi, det freser rundt sleiven når oljen er varm nok) har du pastinakkstavene oppi og lar dem frese i oljen til de er gylne og fine. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på litt kjøkkenpapir. Krydre med litt maldonsalt.
Del resten av pastinakken i jevnstore biter og kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter, til pastinakken er mør. Hell av vannet og la dem dampe et par minutter på lav varme slik at alt vannet er fordampet. Tilsett smør og fløte, og kjør grønnsakene med en stavmikser til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold pastinakkremen varm.

Servering

Server reinsdyrfileten sammen med potettårnene, plommene, pastinakkremen og pastinakkstavene. Drypp sausen over, pynt gjerne med litt frisk timian og server umiddelbart, sammen med et glass god rødvin til.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?