Hjortefilet er lekker mat som skal behandles pent. Pass på at du ikke steker fileten for lenge - og server den med deilig jordskokkpuré, peppersaus, smørstekt sopp og epler stekt med litt smør og honning.
Hjortefilet er lekker mat som skal behandles pent. Pass på at du ikke steker fileten for lenge - og server den med deilig jordskokkpuré, peppersaus, smørstekt sopp og epler stekt med litt smør og honning.
2 dl friske urter, gressløk, persille, timian og salvie
Jordskokkpuré
500 g jordskokk
2 ss smør
6 dl melk
salt og kvernet pepper
peppersaus
1 stk sjalottløk
2 dl rødvin
2.5 dl oksekraft, eller viltkraft, innkokt
2 ts dijonsennep
1.5 ss ripsgelé
2 ss smør
1 ts kvernet pepper, sort og hvit
salt
Til servering
steinsopp, eller annen skogsopp, smørstekt
eple, i båter, stekt i litt smør og honning
rosenkål, smørstekt
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
800 g ytrefilet av hjort
allehånde, knust
1 kvast timian
salt og kvernet pepper
olje
smør
2 dl friske urter, gressløk, persille, timian og salvie
Jordskokkpuré
500 g jordskokk
2 ss smør
6 dl melk
salt og kvernet pepper
peppersaus
1 stk sjalottløk
2 dl rødvin
2.5 dl oksekraft, eller viltkraft, innkokt
2 ts dijonsennep
1.5 ss ripsgelé
2 ss smør
1 ts kvernet pepper, sort og hvit
salt
Til servering
steinsopp, eller annen skogsopp, smørstekt
eple, i båter, stekt i litt smør og honning
rosenkål, smørstekt
Lag jordskokkpuréen: Hell melken i en kasserolle. Skrell og skyll jordskokkene. Skjær dem i jevne biter og legg bitene straks over i melken for å unngå misfarging. Kok opp, og la det koke til det meste av væsken har fordampet og jordskokken er helt mør. (Bruk litt bakepapir som «lokk».) Kjør det hele til en jevn puré i en hurtigmikser. Visp inn smøret og smak til med salt og pepper.
Lag peppersausen: Ha rødvin og sjalottløk i en kasserolle og kok inn til 1/3 mengde. Tilsett kraft og la det koke inn til halv mengde. Visp inn kaldt smør i terninger, sennep og ripsgele. Smak sausen til med salt og tilsett knust pepper.
Krydre hjortefileten med salt, kvernet pepper og gjerne litt allehånde. Brun kjøttet i en mellomstor stekepanne med olje, smør og noen kvaster timian. Kjøttet skal få en fin og gyllenbrun stekeskorpe på alle sider.
Ta kjøttet ut av pannen, slå over stekefettet og stek kjøttet videre i ovn ved 180 grader i 8 - 10 minutter (kjernetemperatur 56-57 grader). La kjøttet hvile i 10 minutter. Dryss de hkkede urtene ut på en liten tallerken og rull kjøttet i urtene.
Skjær kjøttet i jevne biter og dander med jordskokkpure, stekt sopp, eple og kål. Drypp over litt saus og server resten av sausen ved siden av.
Bon appetit!
Lag jordskokkpuréen: Hell melken i en kasserolle. Skrell og skyll jordskokkene. Skjær dem i jevne biter og legg bitene straks over i melken for å unngå misfarging. Kok opp, og la det koke til det meste av væsken har fordampet og jordskokken er helt mør. (Bruk litt bakepapir som «lokk».) Kjør det hele til en jevn puré i en hurtigmikser. Visp inn smøret og smak til med salt og pepper.
Lag peppersausen: Ha rødvin og sjalottløk i en kasserolle og kok inn til 1/3 mengde. Tilsett kraft og la det koke inn til halv mengde. Visp inn kaldt smør i terninger, sennep og ripsgele. Smak sausen til med salt og tilsett knust pepper.
Krydre hjortefileten med salt, kvernet pepper og gjerne litt allehånde. Brun kjøttet i en mellomstor stekepanne med olje, smør og noen kvaster timian. Kjøttet skal få en fin og gyllenbrun stekeskorpe på alle sider.
Ta kjøttet ut av pannen, slå over stekefettet og stek kjøttet videre i ovn ved 180 grader i 8 - 10 minutter (kjernetemperatur 56-57 grader). La kjøttet hvile i 10 minutter. Dryss de hkkede urtene ut på en liten tallerken og rull kjøttet i urtene.
Skjær kjøttet i jevne biter og dander med jordskokkpure, stekt sopp, eple og kål. Drypp over litt saus og server resten av sausen ved siden av.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto