Til hovedinnhold

Grytesteik i fløtesaus med sopp og bjørnebær

1 h

Stek reinsdyrsteiken i fløtesaus med løk, hvitløk og timian. Og server den med nykokte poteter, bjørnebær og smørstekt løk. Skikkelig deilig viltmat. Skikkelig deilig høstmat.

Lagret av 850 brukere
Grytesteik i fløtesaus med sopp og bjørnebær

Stek reinsdyrsteiken i fløtesaus med løk, hvitløk og timian. Og server den med nykokte poteter, bjørnebær og smørstekt løk. Skikkelig deilig viltmat. Skikkelig deilig høstmat.

Lagret av 850 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 kg reinsdyr, flatbiff
  • 2 stk rødløk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 300 g kantarell
  • 2.5 dl oksekraft, eller viltkraft, innkokt
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss solbærsirup, eller balsamicoeddik
  • 300 g småpoteter
  • 150 g bjørnebær
  • 1 kvast timian
  • 0.5 dl bladpersille, hakket
  • salt og kvernet pepper
  • einerbær, knuste
  • olje
  • smør

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg reinsdyr, flatbiff
  • 2 stk rødløk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 300 g kantarell
  • 2.5 dl oksekraft, eller viltkraft, innkokt
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss solbærsirup, eller balsamicoeddik
  • 300 g småpoteter
  • 150 g bjørnebær
  • 1 kvast timian
  • 0.5 dl bladpersille, hakket
  • salt og kvernet pepper
  • einerbær, knuste
  • olje
  • smør
Fjern eventuelle hinner på flatbiffen forsiktig med en skarp kniv. Gni kjøttet godt inn med salt, kvernet pepper og litt knust einerbær. Skjær løken i tynne skiver og knus hvitløkfeddene.
Varm en passende gryte og brun steken over middels høy varme i godt med smør. Tilsett løk (men spar litt av løken til senere), hvitløk og timian. Fortsett å brune steken på alle sider og tilsett etter hvert også soppen. Det skal frese godt i gryta, men smøret må ikke bli brent. Vend ofte på grønnsakene, løken skal bli gyllen og karamellisert.
Løft kjøttet opp av gryta og hell i kraften. La det få et skikkelig oppkok (og skrap løst alt som ev har festet seg i bunnen). Tilsett fløte og sirup og la det få et nytt oppkok. Legg kjøttet tilbake i gryta, skru ned varmen slik at det kun syder/putrer forsiktig i gryta og legg på lokk.
La kjøttet ligge sånn i 15 minutter, snu kjøttet, la lokket ligge litt løst på og stek videre i 15 minutter. Løft ut kjøttet og la det hvile i 15 minutter under et løst folielokk. (Det er viktig at det ikke koker i gryta, da kan fort kjøttet bli overkokt/overstekt. Bruk gjerne et steketermometer og løft ut steken når kjernetemperaturen er på 56 grader, husk at temperaturen vil stige ytterligere 2 grader under hviletiden).
Kok potetene i godt saltet vann i omtrent 20 minutter.
Juster smaken på sausen med salt og pepper hvis nødvendig. Bland potetene i sausen og dryss over hakket persille. Fres resten av løken i en liten kasserolle med en liten klatt smør. Tilsett bjørnebærene når løken er myk og varm bærene forsiktig.
Skjær steken i tynne skiver og server fløtesausen ved siden av toppet med varme bjørnebær.
woman cooking

Bon appetit!

Fjern eventuelle hinner på flatbiffen forsiktig med en skarp kniv. Gni kjøttet godt inn med salt, kvernet pepper og litt knust einerbær. Skjær løken i tynne skiver og knus hvitløkfeddene.
Varm en passende gryte og brun steken over middels høy varme i godt med smør. Tilsett løk (men spar litt av løken til senere), hvitløk og timian. Fortsett å brune steken på alle sider og tilsett etter hvert også soppen. Det skal frese godt i gryta, men smøret må ikke bli brent. Vend ofte på grønnsakene, løken skal bli gyllen og karamellisert.
Løft kjøttet opp av gryta og hell i kraften. La det få et skikkelig oppkok (og skrap løst alt som ev har festet seg i bunnen). Tilsett fløte og sirup og la det få et nytt oppkok. Legg kjøttet tilbake i gryta, skru ned varmen slik at det kun syder/putrer forsiktig i gryta og legg på lokk.
La kjøttet ligge sånn i 15 minutter, snu kjøttet, la lokket ligge litt løst på og stek videre i 15 minutter. Løft ut kjøttet og la det hvile i 15 minutter under et løst folielokk. (Det er viktig at det ikke koker i gryta, da kan fort kjøttet bli overkokt/overstekt. Bruk gjerne et steketermometer og løft ut steken når kjernetemperaturen er på 56 grader, husk at temperaturen vil stige ytterligere 2 grader under hviletiden).
Kok potetene i godt saltet vann i omtrent 20 minutter.
Juster smaken på sausen med salt og pepper hvis nødvendig. Bland potetene i sausen og dryss over hakket persille. Fres resten av løken i en liten kasserolle med en liten klatt smør. Tilsett bjørnebærene når løken er myk og varm bærene forsiktig.
Skjær steken i tynne skiver og server fløtesausen ved siden av toppet med varme bjørnebær.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?