Souvlaki - greske grillspyd

1 t 30 min

Svinenakke, salat og pannebrød. Her kommer en vri på den greske grillretten souvlaki. Svinenakke marinert over natten og hjemmelaget pannebrød krever litt planlegging, men resultatet smaker helt nydelig.

Server det grillede kjøttet på varme pannebrød med salat og ekstra tilbehør som hummus og/eller tzatziki.

Tips! Kløftepoteter er supert som ekstra tilbehør!

2361 har lagret denne
Svinenakke med salat og pannebrød
Foto: Johanna Siring

Svinenakke, salat og pannebrød. Her kommer en vri på den greske grillretten souvlaki. Svinenakke marinert over natten og hjemmelaget pannebrød krever litt planlegging, men resultatet smaker helt nydelig.

Server det grillede kjøttet på varme pannebrød med salat og ekstra tilbehør som hummus og/eller tzatziki.

Tips! Kløftepoteter er supert som ekstra tilbehør!

2361 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1.2 kg svinenakke
  • 4 stk hvitløksfedd
  • 4 ss olivenolje
  • 0.5 stk sitron
  • 2 ss oregano, frisk og hakket eller 4ts tørket
  • 2 ss mynte, frisk og hakket
  • 1 ss timian, frisk og hakket eller 2 ts tørket
  • 1 ts fennikelfrø
  • salt
  • kvernet pepper
  • tørket chili

Pannebrød

  • 25 g fersk gjær
  • 3.5 dl vann, lunkent
  • 500 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1.5 ts salt
  • 2 ss olivenolje, + litt ekstra

Salat

  • rødløk
  • tomater
  • agurk
  • chili, rød eller grønn
  • fetaost
  • persille
  • olivenolje
  • rødvinseddik
  • salt
  • kvernet pepper

Ekstra tilbehør

  • hummus
  • tzatziki
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.2 kg svinenakke
  • 4 stk hvitløksfedd
  • 4 ss olivenolje
  • 0.5 stk sitron
  • 2 ss oregano, frisk og hakket eller 4ts tørket
  • 2 ss mynte, frisk og hakket
  • 1 ss timian, frisk og hakket eller 2 ts tørket
  • 1 ts fennikelfrø
  • salt
  • kvernet pepper
  • tørket chili

Pannebrød

  • 25 g fersk gjær
  • 3.5 dl vann, lunkent
  • 500 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1.5 ts salt
  • 2 ss olivenolje, + litt ekstra

Salat

  • rødløk
  • tomater
  • agurk
  • chili, rød eller grønn
  • fetaost
  • persille
  • olivenolje
  • rødvinseddik
  • salt
  • kvernet pepper

Ekstra tilbehør

  • hummus
  • tzatziki

Grillspyd

Skjær kjøttet i jevne biter, cirka 2 cm tykkelse. Ha kjøttet over i en bolle og tilsett finhakket hvitløk, olje, sitron, urter, fennikelfrø, en god klype salt, kvernet pepper og litt knust tørket chili. Bland alt godt sammen, dekk til bollen og la kjøttet marinere natten over i kjøleskapet
Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før grilling. Tre kjøttet tett i tett på grillspyd og grill kjøttet over middels varme i cirka 20 minutter, avhengig av størrelsen på bitene. Eventuelt kan du grille det raskt over høy varme på alle sider, for så å ettersteke på lav temperatur. Snu ofte for jevn grilling. La gjerne grillspydene få hvile noen minutter før servering.

Pannebrød

Lag pannebrødene i god tid før du griller kjøttet. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett vann og rør til gjæren er oppløst. Tilsett mel, sukker, salt og olivenolje. Arbeid deigen sammen til en jevn og litt klissete deig. Drypp over litt ekstra olje, samle deigen til en rund klump og pass på at bakebollen er smurt med litt olje. Dekk til med plastfilm og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kna sammen deigen på et lett melet bakebord. Del deigen i 6-8 like store emner og rull hvert emne til en bolle. Dekk til bollene med et fuktig klede og la de hvile på benken i 10 minutter. Kjevl eller klem hver bolle ut til en stor rund leiv, cirka 0,5 cm tykk. Smør gjerne bakebordet med litt olje for å unngå at deigen setter seg fast. Varm en stor stekepanne og stek et og et brød i den varme tørre pannen.
Stek i et lite minutt på den ene siden til overflaten «bobler» (fint hvis de får noen sorte flekker på undersiden), snu og stek 30 sekunder på den andre siden. Dekk til de ferdigstekte brødene med et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg varme og myke. Brødene kan eventuelt stekes på grillen.

Salat

Lag en frisk salat av finsnittet rødløk, delte tomater, agurk, finsnittet/hakket chili og litt smuldret fetaost. Bland salaten med noen dråper olivenolje, eddik og litt salt og pepper.

Servering

Server det grillede kjøttet på varme pannebrød med salat og ekstra tilbehør som hummus og/eller tzatziki.
woman cooking

Bon appetit!

Grillspyd

Skjær kjøttet i jevne biter, cirka 2 cm tykkelse. Ha kjøttet over i en bolle og tilsett finhakket hvitløk, olje, sitron, urter, fennikelfrø, en god klype salt, kvernet pepper og litt knust tørket chili. Bland alt godt sammen, dekk til bollen og la kjøttet marinere natten over i kjøleskapet
Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før grilling. Tre kjøttet tett i tett på grillspyd og grill kjøttet over middels varme i cirka 20 minutter, avhengig av størrelsen på bitene. Eventuelt kan du grille det raskt over høy varme på alle sider, for så å ettersteke på lav temperatur. Snu ofte for jevn grilling. La gjerne grillspydene få hvile noen minutter før servering.

Pannebrød

Lag pannebrødene i god tid før du griller kjøttet. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett vann og rør til gjæren er oppløst. Tilsett mel, sukker, salt og olivenolje. Arbeid deigen sammen til en jevn og litt klissete deig. Drypp over litt ekstra olje, samle deigen til en rund klump og pass på at bakebollen er smurt med litt olje. Dekk til med plastfilm og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kna sammen deigen på et lett melet bakebord. Del deigen i 6-8 like store emner og rull hvert emne til en bolle. Dekk til bollene med et fuktig klede og la de hvile på benken i 10 minutter. Kjevl eller klem hver bolle ut til en stor rund leiv, cirka 0,5 cm tykk. Smør gjerne bakebordet med litt olje for å unngå at deigen setter seg fast. Varm en stor stekepanne og stek et og et brød i den varme tørre pannen.
Stek i et lite minutt på den ene siden til overflaten «bobler» (fint hvis de får noen sorte flekker på undersiden), snu og stek 30 sekunder på den andre siden. Dekk til de ferdigstekte brødene med et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg varme og myke. Brødene kan eventuelt stekes på grillen.

Salat

Lag en frisk salat av finsnittet rødløk, delte tomater, agurk, finsnittet/hakket chili og litt smuldret fetaost. Bland salaten med noen dråper olivenolje, eddik og litt salt og pepper.

Servering

Server det grillede kjøttet på varme pannebrød med salat og ekstra tilbehør som hummus og/eller tzatziki.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?