Gyros i pita med tzatziki

60 min

Lag deilig gresk gyros i pita med tzatziki og drøm deg bort til de greske øyer! Kjøttet blir ekstra godt om det får marinere over natten. Anslått tidsbruk er ikke medregnet marinering.

Har du tid til overs kan du gjerne lage pitabrødene selv.

Tips: De friske urtene i marinaden kan erstattes med tørkede (2 teskjeer av hver urt). Frisk mynte i tzatzikien kan erstattes med en god klype tørket mynte. Dill kan også brukes, eventuelt en blanding av mynte og dill.

5310 har lagret denne
Gyros med tazatziki i pitabrød
Foto: Sara Johannessen Meek

Lag deilig gresk gyros i pita med tzatziki og drøm deg bort til de greske øyer! Kjøttet blir ekstra godt om det får marinere over natten. Anslått tidsbruk er ikke medregnet marinering.

Har du tid til overs kan du gjerne lage pitabrødene selv.

Tips: De friske urtene i marinaden kan erstattes med tørkede (2 teskjeer av hver urt). Frisk mynte i tzatzikien kan erstattes med en god klype tørket mynte. Dill kan også brukes, eventuelt en blanding av mynte og dill.

5310 har lagret denne
4
porsjoner
  • 500 g strimlet svinekjøtt
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rødløk, liten
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 ss honning, flytende
  • 1 ss oregano, frisk og hakket
  • 1 ss timian, frisk og hakket
  • 1 ss rosmarin, frisk og hakket
  • salt
  • pepper
  • olje, til steking

Til servering

  • løk, finsnittet
  • tomater, grovhakkede
  • pommes frites
  • persille, hakket
  • pitabrød

Tzatziki

  • 1 stk agurk
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 dl gresk yoghurt, eller yoghurt naturell
  • 1 ts hvitvinseddik, eller sitronsaft
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss mynte, frisk, hakket
  • salt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g strimlet svinekjøtt
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rødløk, liten
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 ss honning, flytende
  • 1 ss oregano, frisk og hakket
  • 1 ss timian, frisk og hakket
  • 1 ss rosmarin, frisk og hakket
  • salt
  • pepper
  • olje, til steking

Til servering

  • løk, finsnittet
  • tomater, grovhakkede
  • pommes frites
  • persille, hakket
  • pitabrød

Tzatziki

  • 1 stk agurk
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 dl gresk yoghurt, eller yoghurt naturell
  • 1 ts hvitvinseddik, eller sitronsaft
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss mynte, frisk, hakket
  • salt

Tzatziki

Riv agurken på et rivjern og legg den over i en sil. Dryss over en klype salt, bland godt og la agurken ligge et kvarters tid. Press mest mulig vann ut av agurken (legg agurken på midten av et rent kjøkkenklede, pakk sammen og klem ut overflødig væske).
Finhakk eller riv hvitløken og bland sammen hvitløk, yoghurt, eddik, olivenolje og mynte. Rør inn agurken og smak til med mer salt hvis nødvendig. Litt kvernet pepper kan også brukes.

Gyros

Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland sammen kjøtt, løk, hvitløk, olje, eddik, honning og krydderurter. La kjøttet marinere i minst 1 time og gjerne natten over.
Varm en stor stekepanne. Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper og stek det over høy varme til kjøttet er gjennomstekt.
Fyll pitabrødene med kjøtt, tzatziki, løk, tomater, persille og pommes frites.
woman cooking

Bon appetit!

Tzatziki

Riv agurken på et rivjern og legg den over i en sil. Dryss over en klype salt, bland godt og la agurken ligge et kvarters tid. Press mest mulig vann ut av agurken (legg agurken på midten av et rent kjøkkenklede, pakk sammen og klem ut overflødig væske).
Finhakk eller riv hvitløken og bland sammen hvitløk, yoghurt, eddik, olivenolje og mynte. Rør inn agurken og smak til med mer salt hvis nødvendig. Litt kvernet pepper kan også brukes.

Gyros

Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland sammen kjøtt, løk, hvitløk, olje, eddik, honning og krydderurter. La kjøttet marinere i minst 1 time og gjerne natten over.
Varm en stor stekepanne. Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper og stek det over høy varme til kjøttet er gjennomstekt.
Fyll pitabrødene med kjøtt, tzatziki, løk, tomater, persille og pommes frites.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?